MrWolf Opublikowano 31 Października 2021 #1 Opublikowano 31 Października 2021 (edytowane) Zamontowałem kocioł z tematu. Wymiennik 12 KW, palnik SV200 mały 9 KW, dmuchawa 40W, silnik na przekładni 180W. Sprawa która mnie zastanawia to potencjał podajnika. Standardowo mała SV ma przesyp w okolicach 5-5,5 kg/h. U mnie przesyp wynosi 11,6 kg na Stabku. Przy próbie rozpalenia zapalarką była kiszka. Przy drugiej próbie (pierwsza nieudana), węgla na palenisku było tyle, że zaczął się wysypać z paleniska. Przerwałem procedurę, w kotle było troszeczkę dymu. W załączniku zdjęcia ustawień z SKZP-02 oraz zdjęcie tabliczki z silnika. Kocioł kupiony w Sekomie i standardowo wstępnie ustawiony. Potencjał był wpisany 5,5 kg/h. Jak mniemam problem z zapłonem jest spowodowany zasypaniem wszystkiego węglem. Jakieś propozycje jak to ustawić na start? @Pieklorz zdarzyła Wam się na firmie taka sytuacja? Jak ustaliłem potencjał to aż zrobiłem go drugi raz, bo pomyślałem, że gdzieś się pomyliłem. Edytowane 6 Listopada 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Kijasr Opublikowano 31 Października 2021 #2 Opublikowano 31 Października 2021 Pokaż ustawienia zapalarki Cytuj
gmaj22 Opublikowano 31 Października 2021 #3 Opublikowano 31 Października 2021 Na pewno 5 kg/h ? A nie 5g/sek, co daje ok. 18 kg/h? 1 Cytuj
Kijasr Opublikowano 31 Października 2021 #4 Opublikowano 31 Października 2021 Z tego co wiem technix 12kw ma palnik 15 kw i przesyp jest 12kg 1 Cytuj
gmaj22 Opublikowano 31 Października 2021 #5 Opublikowano 31 Października 2021 +- 2-3 kg to już w zależności od granulacji opału. Mnie głównie chodziło, czy na pewno tam były kg/h czy g/sek? 🙂 Cytuj
Pieklorz Opublikowano 31 Października 2021 #6 Opublikowano 31 Października 2021 Panowie odrobina wyczucia. Niedziela, jutro ważne święto, przynajmniej dla mnie. Jak się komuś w taki czas nudzi, to niech się bawi w kotłowni, ale sam. Technix w ostatnim czasie daje z takimi motoreduktorami, jakie akurat jest w stanie ściągnąć. Możliwe, że ten ma taki przesyp. Nie mniej, to nie jest czas na takie rozmowy. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 31 Października 2021 #7 Opublikowano 31 Października 2021 Podczas próby rozpalania potencjał był ustawiony 5 kg ? Cytuj
Kijasr Opublikowano 31 Października 2021 #8 Opublikowano 31 Października 2021 Potencjał podajnika dla rozpalenia nie ma wpływu Cytuj
MrWolf Opublikowano 31 Października 2021 Autor #9 Opublikowano 31 Października 2021 Panowie, sytuacja unormowana. Zmniejszyłem zdecydowanie dawkę startową oraz obniżyłem nadmuch przy rozpalaniu o 10%. Poszedł od strzała za pierwszym razem. Mam pewną teorię, którą potwierdzę jak porównam palniki (zamawiałem małą SV200 do wymiennika 12 KW, dostałem prawdopodobnie tą większą). Jakby nie było temat ogarnąłem i w końcu po ponad tygodniu bez ogrzewania i latania z farelkami mam ciepło. Temat uważam za zamknięty. Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Cytuj
Kijasr Opublikowano 31 Października 2021 #10 Opublikowano 31 Października 2021 A jak będziesz miał problem z zapalarką pisz na priv powiem co trzeba zrobić 1 Cytuj
MrWolf Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor #11 Opublikowano 1 Listopada 2021 (edytowane) Tak kwestią wyjaśnienia, żeby sytuacja była klarowna. Porównałem palnik z tym małym co jest u brata. Są takie same, więc w kotle otrzymałem małą SV200 tak jak sobie życzyłem w zamówieniu. Wydawał mi się większy, jednak rozmiar korpusu na zewnątrz kotła ujawnia wszystko. Jedyną różnicą względem standardowych zestawów jest inny motoreduktor dużo większej wydajności (ok. 5 kg/h vs ok 12 kg/h) Teraz dla potomnych jakby ktoś trafił na taki problem. Sterownik w ustawieniach zapalarki był skonfigurowany pod standardowy przesyp dla małego SV200 (dawka startowa 70 sekund). Przy tym motoreduktorze oraz małym palniku oznaczało to zasypanie paleniska węglem i niemożność odpalenia zapalarką. Zmniejszyłem dawkę do 30 sekund. Wiatr z 70% zmniejszyłem na 60%. Odpala za każdym razem. Od chwili startu rozpalania do wykrycia płomienia i wejścia w stabilizację upływają 2-3 minuty. Edytowane 1 Listopada 2021 przez MrWolf 1 Cytuj
alf Opublikowano 1 Listopada 2021 #12 Opublikowano 1 Listopada 2021 W okresie jesiennym dobrze się sprawdza mieszanka groszek/pelet 3:1 zapalarka odpala w 2 min. W czuwaniu eko palnik potrafi wstać po trzech godzinach. Przy samym groszku potrafi wygasnąć w podtrzymaniu a wtedy objawia się podobno znany błąd. Palnik zimny a podajnik jedzie na 100% nawet trzy godziny. Cytuj
Gość Dozy Opublikowano 1 Listopada 2021 #13 Opublikowano 1 Listopada 2021 Mój wstaje po 8-miu godzinach na samym grochu. 😁 A spalanie w podtrzymywaniu to 0,08-0,1kg/h. Cytuj
majterkovitz Opublikowano 12 Listopada 2021 #14 Opublikowano 12 Listopada 2021 W dniu 1.11.2021 o 16:06, MrWolf napisał: Jedyną różnicą względem standardowych zestawów jest inny motoreduktor dużo większej wydajności (ok. 5 kg/h vs ok 12 kg/h) Masz silnik 2770RPM, pod reduktorem od spodu jest jeszcze druga tabliczka, jak jest standardowy 1200:1 to faktycznie bedziesz miał przesyp 2x, bo przy normalnym przesypie jest silnik 1400RPM i redutor 1200:1, ewentualnie te 40W motoreduktory z silnikiem 650RPM i reduktorem 600:1. U Ciebie śruba kręci się pewnie 2 razy szybciej. O tyle masz wygodnie, że dawek paliwa ustawiać na skzp nie musisz. Cytuj
MrWolf Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor #15 Opublikowano 12 Listopada 2021 Rzucę jutro okiem na przełożenie, ale pewnie jest tak jak piszesz. Ze względu na duży przesyp względem wielkości palnika podawanie w auto na minimum ustawiłem 5 sekund, natomiast w maksymalnej mocy 10 sekund. Generalnie w połączeniu z zapalarką i czujnikiem pokojowym fajnie to działa. Nie ma zwykłego czuwania, tylko dopala dawkę na palniku i stoi do czasu żądania ciepła. Palnik ustawiony na 10 KW. Aktualnie od kilku dni średnia moc wychodzi w okolicach 25%. W normalnym trybie jakbym mu pozwolił to by sobie pyrkał lub odstawiał się i kopcił, a tak działa krótko, ale z odpowiednią mocą. Dół zablokowałem na 30% modulacji co by mu nie przyszło do głowy utylizować opału przy 10-15% mocy co jest według mnie bzdurą. Spala od 7 do 9 kg Stabka na dobę. Histereza 0,1 stopnia. Zwolennicy prostych kresek by dostali zawału widząc mój wykres 😄 W kotle grama sadzy nawet nie ma. Troszkę pyłu na poziomych półkach. W porównaniu do drugiego kotła gdzie mam SV200 standardowy i Argos PID to przepaść w czystości kotła. Cytuj
Kijasr Opublikowano 12 Listopada 2021 #16 Opublikowano 12 Listopada 2021 Ja bym u ciebie inaczej dawki ustawił, masz szybki silnik. Cytuj
MrWolf Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor #17 Opublikowano 12 Listopada 2021 Śmiało zasugeruj coś, chętnie wypróbuję. Cytuj
Kijasr Opublikowano 12 Listopada 2021 #18 Opublikowano 12 Listopada 2021 Jak można ustawić w skzp02 1 w minimum max 5. W 05 mam na tym palniku 2-10 ale przesyp 5kg 1 Cytuj
MrWolf Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor #19 Opublikowano 12 Listopada 2021 Jutro sprawdzę. Coś mi świta, że poniżej pewnej wartości przesypu sterownik nie pozwala tak nisko zejść z dawką. Obczaję i dam znać. Cytuj
Kijasr Opublikowano 12 Listopada 2021 #20 Opublikowano 12 Listopada 2021 Nie pamiętam dokładnie bo na normalnej przekładni ustawiam zawsze 3 a u siebie w domu schodzę niżej Cytuj
duch Opublikowano 3 Sierpnia #21 Opublikowano 3 Sierpnia W dniu 1.11.2021 o 17:08, Gość Dozy napisał(a): Mój wstaje po 8-miu godzinach na samym grochu. 😁 A spalanie w podtrzymywaniu to 0,08-0,1kg/h. U mnie w podtrzymaniu 20 godzin, spalanie w podtrzymaniu 0,7 - 1 kg/20 godzin. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi