Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W tej chwili kociołek pracuje w trybie nadzoru . Temp zadana 65 st histereza 2 st. Parametry

Min praca podajnika 1 s max 3 s

Min obroty wentylatora 15% max 32 %

Pelet ładnie sie spala , ale co niepokoi to czarna komora spalania. Piec po osiągnięciu temp 70 stopni wchodzi w nadzór , po spadku do 68 pid Praca i tak w kółko trzyma sie zasięgu 67-70 stopni przy temp powrotu pow 65 st. 

Czy powodem smolenia w komorze jest to że kocioł przez ten tryb pracy (bez wygaszania) pracuje prawie cały czas na bardzo małych obrotach wentylatora?

Czy po zamontowaniu zetki w kotłowni jest szansa ze poprawi mi się spalanie?

Czy lepszym rozwiązaniem  będzie jednak praca z wygaszaniem?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Z-etka obowiazkowo, ale to nie poprawi wygladu wymiennika. 1-3 s podawania, to nie spalanie, a wędzenie opału. Wprowadziłeś kocioł poniżej 2kw do 3kw. 

Opublikowano
15 minut temu, Trener40 napisał:

Z-etka obowiazkowo, ale to nie poprawi wygladu wymiennika. 1-3 s podawania, to nie spalanie, a wędzenie opału. Wprowadziłeś kocioł poniżej 2kw do 3kw. 

Jakie zatem zmiany proponujesz wprowadzić , prosze napisz

Opublikowano

Nie cytuj ostatniego postu.

Wygaszanie kotła i praca od czujnika pokojowego/termostatu. Żadne potrzymanie przy takiej mocy. Ten kociol nie bedzie prawidłowo spalał nawet przy 3KW ( mało który to potrafi). 

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem  że nienależnie od temperatur zewnętrznych podtrzymanie nie powinno byc stosowane?  A co do ustawień podawania zmienić na 2 i 4 sek ?

Edytowane przez pawelsko1
Opublikowano

A po co Ci to potrzymanie,skoro jak sam widzisz kocioł dlugo pracował na 1-3 s i nie wchodził na wyższe obroty. Wnioskuję, że nie było zapotrzebowania na energie, więc kolejna zmiana na wyzszą zmieni tylko to, że dalej będzie "prykał", aż (moze) się przegrzeje i wygasi. 

Opublikowano
17 minut temu, pawelsko1 napisał:

Rozumiem  że nienależnie od temperatur zewnętrznych podtrzymanie nie powinno byc stosowane?  

Może być stosowane, ale to ma być chwilowe, a nie długa praca. Wszystko zależy kto ile ogrzewa m/2 chaty , bo to też jest wazne dla zastosowania " podtrzymania". 

Przy takich temp zewnetrznych z regulatora pokojowego i ustawionej w nim histerezy. 

Nie napisaleś ile ogrzewasz. 

Opublikowano

Mam do ogrzania ok 120 m2. Zastanawia mnie tez jak rozwiązać problem podłogówki (mam ja w trzech pomieszczeniach) reszte kaloryfery. Podłogówka jak wiadomo długo się nagrzewa i przy pracy pieca raz na dobę na przykład , jak to rozwiązać sensownie? Przy jakich temp ustawiac włączanie wyłączanie pompy podłogowej? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.10.2021 o 12:06, Trener40 napisał:

To jakie powinny być czasy podawania? bo wszystkie sasy maja takie małe

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Też jestem ciekawy jak ustawic prace pompy podlogowej. Pawelsko1 jak masz jakoes rozwiazanie to podrzuć.

Opublikowano

Również jestem ciekaw jak wysterować pompę podłogową. Może połączyć ją z pompą co i włączyć menu instalatora sterowanie pompą co na włączony

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry wieczór! Trzeci sezon ogrzewam mieszkanie ok 60 m2, tylko grzejniki. Ogólnie nie mam problemu z ilością spalanego pelletu, z instalacją czy awaryjnością kotła. Jedyne co chciałabym poprawić to wygląd komory spalania ponieważ jest czarna z odrobinką szarosci/bieli. Jeśli tak musi być i z czołówką, umorusana jak górnik muszę czyścić komorę to spoko. Jeśli coś można poprawić to będę wdzięczna za podpowiedzi :) kocioł pracuje na pid, pellet poltarex premium