Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam fachowców! Zmieniliśmy u rodziców kocioł na Defro Hydropell 8kW i mamy z nim problem, a właściwie z jego konfiguracja. Problem polega na tym, że kocioł często się rozpala, nawet 3 lub 4 rady na godzinę. A dzieje się tak dlatego że kocioł po rozgrzaniu szybko osiąga temperaturę zadaną 65°C i wchodzi w tryb modulacja, w trakcie której temperatura dalej rośnie i gdy wzrośnie do ok. 68°C wchodzi w tryb standby i wygasa. Po kilku minutach spada do 62/63°C i rozpoczyna się rozpalanie. Czy ktoś jest w stanie pomóc z jego ustawieniem? W sterowniku (NG01) nie widzę opcji zmiany histerezy, a czytałem że właśnie ją prawdopodobnie trzeba zwiększyć.
Tak jak pisałem Kocioł 8kW, instalacja zamknięta, zawór mieszający jako ochrona powrotu na 50°C zawory termostatyczne na wszystkich grzejnikach (4 panelowe i 2 drabinki),  mieszkanie 40m². 
W sterowniku jest dużo parametrów do ustawiania, ale tylko kilkanaście jest opisanych w instrukcji. 
Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny!

Screenshot_2021-10-07-09-47-23-884_com.google.android.apps.docs.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Zmniejsz moc ręcznie. Strona 17 instrukcji sterownika. Dlaczego nie zadzwonisz na serwis.

Opublikowano

Moc zmniejszona do minimum na samym początku, tak samo próby z kalibracja ślimaka/wentylatora +/- też mało dają. Do serwisu na razie nie dzwoniłem, ponieważ sami montowaliśmy i obawiam się że nie pomogą.

Opublikowano

Otwórz termostaty jak masz na grzejnikach. Pokaż zdjęcia jak to masz podpięte. 

Opublikowano

Przy odkręconych na max głowicach przy grzejnikach jest troszkę lepiej, ale w mieszkaniu idzie się ugotować, a chyba nie o to chodzi aby ogrzewać powietrze za otwartymi oknami. 

Co do zdjęć to dopiero jak będę u rodziców, ale jest to prosta instalacja: za piecem zasilane podłączone z powrotem zworem mieszającym a potem boiler na zaworze kulowym otwartym do połowy aby coś było otwarte gdy wszystkie grzejniki się zamkną i rurki miedziane do grzejników. 

Były próby z wszystkimi kombinacjami grzejniki-boiler tzn. zamknięcie max, otwarcie max i trochę otwarte trochę zamknięte itd. 

Podejrzewam że po prostu grzejniki nie nadążają oddać dość szybko ciepła na (małe) mieszkanie i wraca gorący powrót co powoduje wzrost temperatury na piecu. I gdy wzrośnie o ok.3st°C powyżej zadanej, wygasza się. Gdyby zwiększyć tę histerezę to wydłuży się praca którą regulowałbym mniejsza dawka pelletu i może chociaż zmniejszyła by się częstotliwośc rozpalań. 

Opublikowano

Za duży kocioł do tej powierzchni + dodatnie temp na zewnatrz i kocioł będzie się przegrzewał( brak odbioru energii).

Po wygaszeniu kotla pompa CO pracuje, czy się wył? 

Jak nie znajdziesz w sterowniku histerezy kotła, to na okresy przejsciowe prace kotła od regulatora pokojowego. 

Opublikowano

Po wygaszeniu pompa cały czas pracuje. No właśnie o to chodzi że nie mogę znaleźć histerezy, w sterowniku jest dużo parametrów które można zmienić, ale są nie opisane i nie wiadomo który za co odpowiada.

Opublikowano (edytowane)

Jak znajdziesz parametr, który odpowiada za pracę pompy CO po wygaszeniu , to tym sposobem kocioł nie włączy się za szybko.  Zadzwoń do serwisu i niech Ci wytlumaczą gdzie co szukać. 

Edytowane przez Trener40
Literówka
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Tak, w menu systemu skróciłem czas rozpalania i stabilizacji oraz wstępny załadunek ślimaka, bo wcześniej było tak że czasami podczas rozpalania temperatura już przekraczała zadaną i piec się wygaszał. 

Zmniejszyłem też czasy podawania ślimaka podczas pracy, stabilizacji i modulacji. Oczywiście wentylator też trochę zmniejszyłem. Dzięki temu kocioł jest bardziej stabilny i rozpala się tylko wtedy kiedy ja chcę, a nie jak wcześniej 10 razy na godzinę.

Edytowane przez Krzywap
Opublikowano

Ok, wiem jak może zdenerwować te ciągłe rozpalanie, a do tego grzałka dostaje po du..e i może szybciej skończyć swój żywot. Wieczorem podrzucę Ci jakie ustawienia mam u siebie. 

A powiedz najpierw czy próbowałeś z ustawieniem mocy na pierwszy stopień? Możesz opisać jak wygląda cały proces łącznie z temperaturami jakie osiąga na poszczególnych trybach?

Opublikowano (edytowane)

Dobra, u siebie mam takie ustawienia

C01 - 0.6
C02 - 0.4
C03 - 0.6
C11 - 0.2
T03 - 20
T04 - 240
T06 - 120 

W menu systemu wystarczy poprzestawiać.

Tylko na wszelki wypadek zapisz sobie oryginalne wartości. Jak już pozmieniasz to ustaw moc na 1 i rozpalaj. Jak coś to pytaj.

Screenshot_2021-10-07-09-47-23-884_com.google.android_apps_docs.thumb.jpg.e44289f3a95bfe0b2fa7b7e88eb937d9.jpg

Edytowane przez Krzywap
Pomyłka
Opublikowano

Witaj,, dzięki dziś pójdę sprawdzić, tak było ustawione na 1 stopień i trochę lepiej ale za często i tak się załaczał,, 

mam nadzieje ze teraz będzie lepiej a wiesz może który odpowiada za pompkę? Bo mnie się wydaje ze za wcześnie się wyłącza jak już osiągnie temperaturę.

Opublikowano

Nie, nie wiem. A pompa Ci się wyłącza jak osiągnie jaką temperaturę, zadaną? Pompa powinna pracować dopóki temperatura nie spadnie o kilka stopni poniżej zadanej (histereza). 

Jaką temperaturę pracy masz ustawioną? 

Możesz też pozmieniać wartosci w kalibracji ślimaka i wentylatora w menu modyfikacje, żeby dopasować wiatr do ilości podawanego pelletu. 

Opublikowano

A nie lepiej założyć termostat pokojowy i od niego odpalać piec?

Opublikowano (edytowane)

Mam wrażenie, że u mnie wcześniej nie pomógł by za wiele, a po zmianie ustawień już nie potrzebuje bo jest ok.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

No to tak podobnie jak u mnie. 

Daj znać czy pomogła zmiana ustawień.

Opublikowano

Proszę ustawić wyższą temperaturę zadaną na 70 albo 75 stopni. Nie ma Pan bufora więc niech się kocioł nagrzewa do wyższej temperatury i stygnie zgodnie z ustawioną histerezą np. 20 stopni. Pojemność wodna kotła przy takiej histerezie zapewni odpowiedni zapas energii zgromadzonej w kotle. Jeżeli posiada Pan czujnik temperatury spalin to proszę sprawdzić jaka jest temperatura tych spalin przy maksymalnej mocy. Wartość temperatury spalin przy maksymalnej mocy jest podana w DTR kotła. Jeżeli zmierzona temperatura spalin jest wyższa od np. 140 stopni to znaczy że za dużo jest podawane paliwa do palnika i trzeba wprowadzić korekty do sterownika (kaloryczność paliwa czy wydajność podajnika)

Opublikowano

Spytam ponownie

Po co piec ma się rozpalić jak spadnie w nim temperatura?

Ogrzewanie jest po to żeby piec ma ciepło czy po to żebyście w domu mieli ciepło?
Jeżeli w domu ciepło to niech piec się wygasi i niech się rozpalić dopiero jak w domu temp spadnie poniżej progu komfortu

Termostat pokojowy kosztuje nawet mniej niż 100zł, niektóre z nich potrafią ustawić naprawdę bardzo fajne ustawienia jak np tech st 292, różne godziny na każdy dzień tygodnia, dokładność temp i histerezy do 0,2 stopnia

Po co się męczyć z protezą jak można tanio rozwiązać problem tak jak się należy

Opublikowano

Cieszę się, że pomogło😀 

Opublikowano

KarolBi co masz ma myśli termostat pokoju? 

Jeden ostatni grzeje ,, a pierwszy nie,, jak otworze termostat na grzejniku na max i wrócę np na 3 to znów jest Ok ,, co może być tego przyczyna ? Termostaty nowe