Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

mam bufor z odzysku i chcę do zamontować do mojej instalacji. Kocioł to dolniak na węgiel 26kW a bufor joule bbmsd-1000. Popełniłem rysunek poglądowy jak bym to widział i mam kilka pytań do osób doświadczonych w temacie.

Na rysunku:

ZT - zawór temperaturowy
ZK - klapowy
ZM - termostatyczny
ZE - z siłownikiem

1. Jakim przekrojem robić połączenie kocioł->bufor? Króćce w buforze mają 6/4 cala.

2. Czy upierać się na grawitację po stronie kotła czy skupić się na obiegu wymuszonym? Czy w obiegu z pompką nagrzewanie bufora nie będzie efektywniejsze?

3. W instrukcji zbiornika podłączenie jest inne niż u mnie. Ja chcę wyjść u samej góry teoretycznie króćcem na odpowietrznik. Tam też jest 6/4. Czy tak może być?

4. Czy powroty mogę połączyć w jeden? Chciałbym zastosować jedną pompę.

5. Czy zastosowanie na powrocie kotła zaworu temperaturowego nie sprawi, że wygasający kocioł nie zdoła oddać do bufora "ostatniej" zagrzanej wody?

instalacja.jpg

Edytowane przez ZygOma
Opublikowano

Grawitacje sobie podaruj.

Rury (miedz) 28 bylyby ok. 35 lepsze. Czyli 1” lub 5/4. Mozliwe ze z tego kotla wyciagniesz “przypadkiem” wiecej niz 26kW.

To co jest po prawej stronie od bufora jest bez sensu. CWU, wymiennik podlogowka? I jeszcze grzejniki? Samo wyjscie gora jest ok.

Ad5. Zeby wyciagnac cale cieplo z kotla (zimne zaciagnac na koniec) potrzebne inne rozwiazanie i nie do zrobienia sensownie w zasypowcu.

Opublikowano
8 godzin temu, PioBin napisał:

To co jest po prawej stronie od bufora jest bez sensu. CWU, wymiennik podlogowka? I jeszcze grzejniki?

Napisz co dokładnie uważasz że jest bez sensu. Obecnie mam zrobione prawie tak samo tylko bez bufora i mieszacza do grzejników i działa to bardzo fajnie. Dodatkowo chciałbym się pozbyć grawitacji przy obiegu grzejników - teraz działa a nie zawsze jest to potrzebne.

Jest tam błąd zrobiony z dojściem zimnej wody do mieszacza grzejników bo powinien być dociągnięty z lewej strony pompy - tak mi się wydaje.