tomas91 Opublikowano 20 Września 2021 #1 Opublikowano 20 Września 2021 (edytowane) Witam wszystkich, Proszę o poradę w kwestii wyboru kotła. Dom z lat 30 po remoncie, 85m2, zamieszkały przez 2 osoby, poddasze nieużytkowe. Grzejniki panelowe (9szt) + 8m2 podłogówki w kuchni. Docieplenie: ściany pełna cegła 42cm + styropian grafit 0,031 15cm, strop drewniany - wełna skalna 25cm, na dobudówce 20m2 płaskiego dachu - 35cm styropianu, podłoga 5cm styropianu. Okna 3 szybowe, drzwi zewnętrzne również nowe. Brak gazu ziemnego, więc zasilane będzie propanem ze zbiornika przydomowego. Biorę pod uwagę kotły dwufunkcyjne, po rozmowach z instalatorem oraz u lokalnego przedstawiciela przystało na dwa modele: Viessmann Vitodens 111-W oraz Immergas Victrix Zeus 25. Nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. Nie wiem czy jest sens dopłacać do Viessmana, jak wygląda kwestia awaryjności i kosztów napraw/serwisu u poszczególnych producentów. Liczę na jakąś pomoc, może polecacie coś innego? Edytowane 20 Września 2021 przez tomas91 Cytuj
WojtuNie Opublikowano 20 Września 2021 #2 Opublikowano 20 Września 2021 Ogólnie to polecam czytać, czytać i jeszcze raz czytać;) co piszą na tym i innych forach i kotłach, ich doborze, serwisowaniu. Najważniejsze, kolejność przypadkowa to: dostępność serwisu w danym rejonie,koszty serwisu,również tego po gwarancji, koszt przezbrojenia na LPG, moc minimalna z jaką kocioł może pracować (bardzo istotne przy takim metrażu), wymagania gwaranta odnośnie osprzetu (np.komin) ,co jest w zestawie z kotłem, możliwości jego sterownika, itd. Jeżeli to stara instalacja to musowo odmulacz magnetyczny. I instalator to dla mnie ostatnia osoba która doradza przy wyborze kotła;) Cytuj
tomas91 Opublikowano 23 Września 2021 Autor #3 Opublikowano 23 Września 2021 Poczytałem i wychodzi na to, że największą przeszkodą jest teraz poziomy wyrzut spalin przez ściane. Według przepisów maksymalna dopuszczalna moc kotła w takim układzie to 21kW. Żaden ze sprzedających nawet o tym nie wspomniał. Dostępu do komina nie ma, a dokładanie go na zewnątrz to wyższe koszty niż taki przez ścianę. Pytanie teraz na przykładzie Immergasa. Która konkretnie wartość w specyfikacji się liczy? Dlaczego na etykiecie energetycznej widnieje 20kW, a w specyfikacji w trybie grzania c.w.u maksymalna moc 25kW. W takim wypadku większość odpada i zostaje Viessmann w wersji obniżonej mocy do 19kW. Nie chcę mieć potem problemów z gwarancją, kominiarzem. Do tego dofinansowanie z programu czyste powietrze, więc też wszystko musi się zgadzać. Cytuj
WojtuNie Opublikowano 23 Września 2021 #4 Opublikowano 23 Września 2021 Moc jest brana najwiieksza jaką generuje kocioł, czyli najczęściej to moc na CWU. Znów 21kW na potrzeby grzania przepływowego wody to może być mało i przepływowe grzanie ma swoje wady, każde odkręcenie kranu to uruchomienie kotła albo przejście z grzania CO na CWU. Na prawdę nie bierzesz pod uwagę zasobnika do CWU? I czy naprawdę to dofinansowanie obniża koszty inwestycji,bo bardzo często jest drożej. Cytuj
tomas91 Opublikowano 26 Września 2021 Autor #5 Opublikowano 26 Września 2021 Odnośnie kotłów dwufunkcyjnych to brałem pod uwage tylko takie z wbudowanym zbiornikiem 40-50 litrów, właśnie ze względu na to o czym piszesz, i w tej opcji zostaje wspomniany Viessmann 111-W 19kW z wbudowanym zasobnikiem 46 litrów. Jednak z powodu właśnie tego ograniczenia do 21kW i braku wyboru innych modeli, myślę że pójdę w kierunku zasobnika CWU. Zastanawiam się czy będzie jakaś różnica w spalaniu gazu porównując dwufunkcyjny 46l vs zasobnik 120l? Jaki konkretnie model mógłbyś polecić (jednofunkcyjny + zasobnik)? Znalazłem to: - Termet Crystal II Plus 20 kW - Termet Gold Plus 20kW - Termet Silver 20kW - Viessmann Vitodens 100-W 19kW Z Immergasa wszystko ponad 21kW Wszystkie modulują od około 3 - 3,5 kW, niżej nic nie znalazłem. Dofinansowanie zwróci część kosztów, gdyż rodzice łapią się na podwyższony poziom dotacji i dostaną zwrot tez za okna, drzwi i termomodernizacje. Cytuj
vlad1431 Opublikowano 26 Września 2021 #6 Opublikowano 26 Września 2021 Kotły wytypowałeś dobre. Ja bym brał Termet Gold. Tylko że w przypadku 1F te 3Kw minimalnej będzie już za dużo, ale tu nie ma co przepłacać za połowę droższy kocioł z niższą mocą. Nawet za tego Vitodensa, chyba że wybitnie nie ma miejsca na zasobnik. Jak kupisz 1F w tej sytuacji na 85m2 kocioł przez 90% roku będzie chodził na 3-5kw. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj
WojtuNie Opublikowano 27 Września 2021 #7 Opublikowano 27 Września 2021 Też jestem za Goldem i do tego zasobnik o w miarę wysokiej klasie energetycznej, zresztą jak jest on w części mieszkalnej to i tak straty idą w ogrzewanie pomieszczenia. Roznnica w spalaniu nie jest jakaś przerażająca, a ewentualne naprawy takiego zintegrowanego są na pewno dużo większe, gorszy dostęp dla serwisanta przy przeglądach. Również moim zdaniem nie warto dopłacać do innych marek, bo trwałość ogólna poddobna a koszty serwisu dużo większe. Cytuj
tomas91 Opublikowano 27 Września 2021 Autor #8 Opublikowano 27 Września 2021 (edytowane) Dzięki za radę. Właśnie odnośnie kosztów przeglądów i gwarancji znalazłem info że przy Termecie wygląda to tak: -Przegląd coroczny 308zł, dodatkowa gwarancja na 3,4 i 5 rok 176zł/rok, gwarancja 6 i 7 rok to dodatkowy pakiet 700zł Ktoś wie jak to wygląda u Viessmana? nie znalazłem nigdzie w dokumentacji Zasobnik też o termeta np. TERMET SG Plus 100? czy może coś innego? EDIT: Znalazłem jeszcze Immergas Victrix 12 X TT 2 ERP. Moc od 1,9 do 12 kW więc schodzi bardzo nisko. Co myślicie? Edytowane 27 Września 2021 przez tomas91 Cytuj
WojtuNie Opublikowano 27 Września 2021 #9 Opublikowano 27 Września 2021 Koszty przeglądu u innych na pewno nie będą mniejsze, a odnośnie przedłużenia gwarancji to jak dla mnie strata pieniędzy. Zasobnik jak najbardziej ok,a kupując w pakiecie pewnie jeszcze coś się urwie z ceny. Odnośnie Immergas się nie wypowiem bo nie znam i nie chcę wprowadzić w błąd. Cytuj
tomas91 Opublikowano 27 Września 2021 Autor #10 Opublikowano 27 Września 2021 Ok, to teraz zostało mi jeszcze doczytać o tym Immergasie i zdecydować. Zwłaszcza że wszędzie widzę są problemy z dostępnością i będzie trzeba czekać. Dzisiaj byłem u dystrybutora Immergasu i znów zdziwienie z tym ograniczeniem do 21 kW przy spalinach przez ścianę. Twierdzi że ludzie montują i jest ok, przecież i tak ogranicza się moc kotła na sterowniku i on nie widzi problemu, skąd mam te informacje.. Nie wiem czy tylko ja się tym za bardzo przejmuje? Gdziekolwiek nie zapytam o kocioł to nikt nawet o tym nie wspomina. Oczywiście polecał wtedy Zeusa 25 Dopiero sam pokazałem mu dokładnie o jaki model mi chodzi i w granicach 7300 (faktura 8%) jest zestaw: wspomniany Victrix 12 X TT + zasobnik 100l + sterownik Co do płacenia za dodatkową gwarancję to też uważam że bezsensu. Immergas akurat ma 5 lat bez dopłat, tylko serwis obowiązkowy Cytuj
vlad1431 Opublikowano 27 Września 2021 #11 Opublikowano 27 Września 2021 Możesz mieć problem z za wysoką mocą z gwarancją i dotacją też. U mnie w Gminie może kobita dmucha na zimne, ale twierdzi, że jeżeli ma to być nie zgodne z przepisami, bo tak jest, to może być też problem z dotacją. Kominiarz mi to wytłumaczył w ten sposób, że przy wyższej mocy niż 21kw na zbyt krótkim kominie nie występuje kondensacja. Oczywiście jest to bzdura, bo przez 95% roku kotła używa się na 50% jego mocy, albo tej maksymalnej mocy nigdy się nie wykorzystuje. Ale przepis jest i trzeba się go trzymać. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Ejay3333 Opublikowano 28 Września 2021 #12 Opublikowano 28 Września 2021 Rozważ jeszcze junkers smart 14-5c. Jego moc min to 2. 1 kw a max to 14. Jam mam dom 110 i jest jeszcze zapas do tego zbiornik 120l Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi