Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,przed kupieniem pieca czytałem wasze komentarze w końcu się zdecydowałem - piec na ekogroszek Ogniwo 20kW

zamontowali coś poprzykręcali, fachowiec zapalił i poszedł. Ja nie śpię po nocach i próbuję go rozpalić,

dzisiaj się udało i w końcu nie gaśnie po paru godzinach grzania - na razie sukces,

ale żre węgla ok 80 kg na dobę - chyba trochę dużo. Dom jest nieocieplony, wymieniona instalacja na nową, nowe okna.

Może ktoś się zlituje i poradzi mi co zrobić zeby piec sie palił i spalal choć trochę mniej węgla . Piec ma sterownik Tech ST37, może wymienić go na coś co zautomatyzuje proces spalania. Dodam że niestety nie jestem fachowcem od ogrzewnictwa i raczej przy ustawianiu pieca posługiwałem się logiką, niestety zawiodła i wołam o pomoc fachowców lub praktyków.

Opublikowano

Witaj maciek. Napisz coś więcej o ustawieniach sterownika, o instalacji c.o. i jaką powierzchnię ogrzewasz. Na razie to wiemy, żę coś czymś grzejesz tylko coś to nie wychdzi. Mam piec firmy Seko 17kW z tym sterownikiem i przy powieszchni ok 100m oraz c.w.u. spalam ok. dwa wiadra 10l na dobę. Dom jest stary,częściowo ocieplony, nowy instalacja c.o. Znaczenie ma też opał ale nie tak drastyczne jak w Twoim przypadku.

Opublikowano

ciesze sie ze ktoś zareagował na moje wolania o pomoc, instalacje wlaśnie wymieniłem na nową tzn. rurki plastikowe i grzejniki płytowe, dom jest stary i nieocieplony, wlaśnie się przymierzam do jego ocieplenia na wiosnę, na razie muszę grzać nieocieplony dom o powierzchni ok 160m2. Sterownik mam ustawionytak: temp na piecu 55 st. , czas podawania węgla 55sek., czas przerwy 1min. 30 sek., histereza 2, nadmuch 2 i czas przedmuchu 1sek. - na razie od 2 dni się pali i nie gaśnie co jest sporym sukcesem, temperatura w domu ok. 20st., pochłania ok 80 kg węgla na dobę . Dzięki za każdą podpowiedz dot. ustawień pieca. Maciek

Opublikowano

Witaj maciek. Z tego co napisałeś to wydaje mi się, że z tymi ustawieniami coś masz nie tak. Na razie temp. c.o. zostaw jak jest, czas podawania ustaw 20s, czas przerwy 40s, nadmuch dałbym na 4 ale przymknąłbym wylot kominowy o połowę, przerwa przedmuchu 30min. Resztę zostawiłbym jak jest. Ja mam takie ustawienia i na razie jest o.k. Nie wiem czy dobry masz węgiel bo ja taki sobie ale jakoś się pali. 160m2 nieocieplonych dla takiego pieca to trochę dużo to też i spalanie będzie trochę większe. I jeszcze jadna ważna sprawa, czy masz zamontowany zawór mieszajacy przy piecu? Dobrze byłoby jakby był i jeszcze sterowany jakimś sterownikiem, znacznie obniża to zużycie opału i dba o piec. Zbyt niska temp. na powrocie powoduje roszenie wewnątrz pieca i jego korozję.

Opublikowano

witam ponownie, nie zgłaszałem sie bo odsypailem 3 nocki nieprzespane, piec co noc sie wyłączał. ustawilem parametry jak podałeś w odpowiedzi powyżej, piec po ok. 1 godz. sie wyłączał., rozpalenie (ok.2h) godzinka i wyłaczenie i tak trzy dni wytrzzymałem. Chyba cos mi nie idzie z tym piecem, wydaje mi się że jednak przedmuch musi być dość częsty (3 min. max) i jeszcze pytanko, czemu w piecu tworzy się spieczona powloka wokół retorty?? (tego na czym pali się węgiel), ogólnie popiól jest ok, nie ma niespalonego węla ani czegoś co wygląda jak wegiel drzewny, tylko ta skorupa jakby pumeksu. Ustawienia mam jak na początku 55sek/1min40sek przepalanie co 1 minutę, piec pali dużo, ale pali się cały czas i nie gaśnie. Help !!!!!!

Opublikowano

kolego a sprobuj gdzies kupic inny wegiel i zasyp co innym weglem na probe. polecam ekoret w zielonych workach. nastepnie usaw piec na pczas podawania ok 15 porzerwe na 40 i czas przedmuchu na 15 min. mysle ze bedzie chodzi wentylator na polowe mocy czyli nie wiem ile tam masz ale to ogolnie dosc dobra rzecz. montowalem kilka tych piecy i uwazam ze chodza w miare tylko ze sa czule co do jakosci paliwa. w moim mniemaniu masz zly wegiel jak sie robia spieki jest marnej jakosci ma slaby procent spopielenia i stad te spieki. no a jesli ty palisz na takich parametrach to bezdzie tyle palil. proponmuje naprawde sprawdzenie pierwsze wegla pozniej pieca

Opublikowano

jazy tego rodzaju wegiel musi miec swoje wartosci. u mnie w okolicy krakowa jest chlopioe 30 rodzaji wegla eko i kazdy ma najlepsy. uwierz mi ze czasem zmiana wegla zmienia duzo. wegioel polecam z kopalni julian lub ekoret( zielony workowany) pozdrawaim czekam na info jak zmienisz wegiel

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Maćku. Czwarty sezon użytkuję piec z Biecza tyle, że o mocy 28kW. Z Twoich postów wynika, że jesteś na początku drogi. Pierwsza zima (spędzona w kotłowni B)) wiele mnie nauczyła, więc mogę powiedzieć, że gruntownie przerobiłem ten temat i piec znam od podszewki. Analizujac to co piszesz, wnioskuję abyś uporządkował informacje. Pierwsze pytania, które są mi niezbędne do postawienie diagnozy, to jaki masz komin (przekrój i wysokość od czopucha do nasady) oraz czy palisz suchym opałem? Spiekanie na retorcie jest w pierszej kolejności spowodowane zbyt dużą ilością powietrza w procesie spalania (stąd też ciepło ucieka w komin i takie zużycie), potem dopiero jakością opału. Moja propozycja - ustaw dmuchawę na najniższych obrotach. Ja kupowałem piec ze sterownikiem WRT-7 (2004 rok), więc nazwy parametrów mogą się różnić, wszak istotne są ich wartości.

 

Parametry sterownika sezon zimowy

1 Histereza płaszcza 3° C

2 Pompa (załączanie) 40° C

3 Praca podajnika 20 s (Tobie sugeruję 15 s)

4 Przerwa podajnika 45 s

5 Czas blokady 120 (wyłączyłem)

6 Czas przepalania 70 s

7 Przerwa przepalania 15 min

8 Opóźnienie nadmuchu 20 s

9 Regulacja obrotów went. 1 (skala 1 – 9)

 

Przy tych ustawieniach w przybliżonych do Twoich warunkach zużycie około 20 kg na dobę przy średniej temperaturze dobowej 0° C.

Piece retortowe to temat rzeka, więc na początek tyle. Jeżeli jesteś zainteresowany służę radą i pomocą. Zbyt mało wiem aby skutecznie doradzić.

Opublikowano

Witam,

też mam kocioł na ekogroszek ze sterowaniem Tech ST-37 i spędzam w kotłowni długie godziny na próbach z różnymi ustawieniami. Ciekawe, że u mnie to sterowanie ma całkiem inne ustawienia. Mogę podać moje ustawienia:

 

Tryb pracy:

podawanie 5s, przerwa 21s

 

tryb podtrzymania:

podawanie 8s, przerwa 5 min

 

W trybie pracy nawiew (50%) pracuje cały czas a w podtrzymaniu tylko w czasie podawania + jeszcze chwilę (nieustawialne)

 

Temperatura na kotle 62st, temperatura CWU 43, zawór 4d, kocioł Protech 25KW, powierzchnia 120m2. Temperatura w mieszkaniu 23-24stopnie i zużycie węgla ok. 23kg na dobę.

 

Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć lepsze ustawienia. Budynek jest stary, nieocieplony i instalacja z grzejnikami żeliwnymi.

 

Nie wiem jak się mają Twoje ustawienia do moich. Ciekawe, bo widocznie Tech modyfikuje sterowanie w zależności od życzeń producenta kotłów w dość dużym stopniu. U mnie nie ma możliwości ustawienia histerezy, temperatury załączania pompy, załączania nawiewu.

 

Może ktoś zna również taką wersję sterownika jak mój i może się wypowiedzieć na temat ustawień.

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Maćku. Czwarty sezon użytkuję piec z Biecza tyle, że o mocy 28kW. Z Twoich postów wynika, że jesteś na początku drogi. Pierwsza zima (spędzona w kotłowni :)) wiele mnie nauczyła, więc mogę powiedzieć, że gruntownie przerobiłem ten temat i piec znam od podszewki. Analizujac to co piszesz, wnioskuję abyś uporządkował informacje. Pierwsze pytania, które są mi niezbędne do postawienie diagnozy, to jaki masz komin (przekrój i wysokość od czopucha do nasady) oraz czy palisz suchym opałem? Spiekanie na retorcie jest w pierszej kolejności spowodowane zbyt dużą ilością powietrza w procesie spalania (stąd też ciepło ucieka w komin i takie zużycie), potem dopiero jakością opału. Moja propozycja - ustaw dmuchawę na najniższych obrotach. Ja kupowałem piec ze sterownikiem WRT-7 (2004 rok), więc nazwy parametrów mogą się różnić, wszak istotne są ich wartości.

 

Parametry sterownika sezon zimowy

1 Histereza płaszcza 3° C

2 Pompa (załączanie) 40° C

3 Praca podajnika 20 s (Tobie sugeruję 15 s)

4 Przerwa podajnika 45 s

5 Czas blokady 120 (wyłączyłem)

6 Czas przepalania 70 s

7 Przerwa przepalania 15 min

8 Opóźnienie nadmuchu 20 s

9 Regulacja obrotów went. 1 (skala 1 – 9)

 

Przy tych ustawieniach w przybliżonych do Twoich warunkach zużycie około 20 kg na dobę przy średniej temperaturze dobowej 0° C.

Piece retortowe to temat rzeka, więc na początek tyle. Jeżeli jesteś zainteresowany służę radą i pomocą. Zbyt mało wiem aby skutecznie doradzić.

Witam.Mam też piec Ogniwo Biecz 28 kw i mam kilka pytań do "starego" użytkownika tego pieca.Piszesz - Praca podajnika 20s - rozumiem,że to ilość podawania groszku dla 28 kw?Bo dla Kolegi z piecem 20 kw proponujesz 15s?Przerwa podajnika 45s - czy to nie za mało?Czy spala Ci cały węgiel dokładnie na proszek?Czy w temp.zewnętrznych poniżej zera st.C na zewnątrz zmieniasz proporcje podawania do czasu przerwy?Czy masz przysłonięty wlot powietrza do dmuchawy?Pozdrawiam.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

proszę o pomoc

 

kupiłem piec z podajnikiem ogniwo 20kw na eko groszek

nie mogę ustawić parametrów spalanie zużycie 60kg na dobę

 

Parametry sterownika sezon zimowy

1 Histereza płaszcza 2° C

2 Pompa (załączanie) 36° C

3 Praca podajnika 12s

4 Przerwa podajnika 50 s

5 Czas blokady 120 (wyłączyłem)

6 Czas przepalania 70 s

7 Przerwa przepalania 15 min

8 Opóźnienie nadmuchu 20 s

9 Regulacja obrotów went. 10% (skala 10% do 100%)

10 wylot do komina zamknięty na 80%

 

ustawiałem parametry sugerowane przez was i nic nie pomaga dzwoniłem do serwisu i powiedziano mi ze na poczatku będzie tyle spalał

ile czasu trzyma temterature zadaną ( bo u mnie 8

minut dochodzi do temperatury a 4 minuty trzyna tą temperature ) czy to jest normalne

Opublikowano

kolego spróbuj dac prace podajnika na 20s a przerwe podajnika 30-40s jezeli wydluzasz przerwe podajnika automatycznie obnizasz kopczyk na retorcie i piec dlugo dochodzi do zadanej temperatury a pewnie sie jeszcze dosyc mocno spieka.Sprobuj moje ustawienia moj piec pracuje 5do 5.5minuty a od 10 do 12minut nie pracuje temperature trzymaj 55st

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
spalam 40 kg na dobe dom 120m nie ocieplony 10 grzejnikow nowych aluminiowych w tym 7 po 20 zeberek nadmuch mam na 1 przykrecony na 30% zawor 3d mam na polowie ustawiony

 

 

Ja ma piec Ogniwo S8WC(20kW) ze sterownikiem EKo-Tom. Użytkuję trzeci sezon.

Przy fabrycznych ustawieniach czyli praca pod.20s a przerwa 40s , miałem w popielniku węgiel, nie żużel tylko czysty podsuszony węgiel. wydłużyłem przerwę do 80 s i było ok, a spalanie było mniej więcej w czasie mrozów 25-30kg na dobę. (21oC w domu 160m2 - grzejników 12). W tym sezonie zaeksperymentowałem i dałem przerwe 180s!!! Przy morzach ok -20oC spalał mi mniej niż 20kg,a przy temp ok 0oC ok 10-12kg na dobę, ale zużył mi się ślimak, koszt z dostawą 220zł.

Węgla natomiast zaoszczędziłem na kilka ślimaków

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.