sakwiarz Opublikowano 12 Października 2009 #1 Opublikowano 12 Października 2009 Cześć Bezustannie rośnie mi ciśnienie w instalacji CO. Przynajmniej tak by wynikało ze wskazania manometru umieszczonego na obudowie pieca. Piec Vissmann - Vitopend 100; istotny może być fakt że nie włączyłem jeszcze instalacji CO - woda w kaloryferkach zimna jak kobiety eskimosów :huh: Tak czy siak ciśnienie rośnie, upuszczam wody z kaloryferków do nominalnego (1,5 bara), po czym znowu rośnie i znowu upuszczam i tak w kółko. Na chłopski rozum to zawór doprowadzający wodę do instalacji CO w piecu się popsuł, puszcza wodę i to jest przyczyną problemów ale .... no wlaśnie. Starałem się konsultować z kolegami z pracu którzy coś tam więcej o temacie wiedzą i zostałem trochę nastraszony że to niekoniecznie zawór, ale może jeszcze naczynie przeponowe czy cokolwiek innego. Nie znam się na temacie, zatem proszę kolegów o większym doświadczeniu by wypowiedzieli się w tej sprawie. Co może być przyczyną awarii i ewentualnie co powinienem w tej sutuacji zrobić. Dziękuję za pomoc - pozdrawiam TS Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 12 Października 2009 #2 Opublikowano 12 Października 2009 Nie znam schematu instalacji. Ale może to być zawór dopuszczający wodę do instalacji lub jeśli jest c.w.u.... ale bez schematu nic więcej nie odpowiem. Cytuj
sakwiarz Opublikowano 12 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 12 Października 2009 do guitar czyli oznaczałoby to że c.w.u. (podgrzewacz wody?) może przepuszczać wodę do instalacji CO? kurcze brzmi ... drogo :huh: ile hipotetyczna wymiana takiego c.w.u. może wynieść? Alboe zapytam inaczej, ile usunięcie takiej usterki moze kosztować? Pozdrawiam TS Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 12 Października 2009 #4 Opublikowano 12 Października 2009 Sprawdź najpierw zawór uzupełniający. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi