Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam zamiar sam podłączyć kominek z płaszczem wodnym (wymiennikiem odzyskujacym ciepło ze spalin) w układzie otwartym. Chciałbym zapytać czy takie połaczenie jest prawidłowe?.

Rysunek w miarę dokładnie odzwierciedla połączenie i sposób, oraz wysokości na jakich będą szły rury.

Mam wątpliwosć, czy pompa nie będzie zasysała powietrza poprzez rurę przelewową, która idzie do naczynia?.

czy rura ta-(jej koniec idący do naczynia) ma być zanurzona w wodzie w naczyniu, czy nad wodą?

czy gdy będzie zanurzona w wodzie nie bedzie zasysać wody z naczynia?

Oczywiscie przed pompą zaworki i filtr, średnice rur bezpieczeństwa i wzbiorczej powyżej 25mm.

średnice rur do pompy Cu fi 22mm

średnica rur w piwnicy-po zredukowaniu 20mm-rura alupex

czy można połączyć to wszystko w ten sposób jak na rysunku

post-10383-1255012014_thumb.jpg

Opublikowano

Witam - ten schemat w żaden sposób (!) nie zapewni poprawnej pracy instalacji, pompa oczywiście będzie zasysała powietrze , ale błędów jest dużo więcej. Układ otwarty jest typowy dla kotłów na paliwo stałe, do których zalicza się i kominek z płaszczem, są jednak konstrukcje wyposażone w wymiennik ciśnieniowy, a ten może pracować także w ukłądach zamkniętych.

Opublikowano

witam, układ już działa tak jak jest połaczony na zdjeciu, na razie jestem po pierwszej dobie testów. po godzinie palenia (umiarkowanego) woda na wyjściu osiagnęła z 12 stopni, 55 stopni przy jednym otwartym grzejniku dwupłytowym 120x60 cm, następnie właczyłem 2 grzejnik tez 2 płytowy 60x60 i podpiętą pod jego powrót (tymczasowo-bo docelowo zawór RTL) podłogówkę około7-8m kw- ale na 23 cm warstwie betonu.

po 3h normalnego palenia temperatura podłogi podniosła sie do 21 stopni, ale temperatura wody w układzie spadła do jakiś 40- 45 stopni

wszystko samo pięknie sie odpowietrzyło- grzejniki odpowietrzyłem bez najmniejszych problemów.

jedyna niedogodnoscią są skropliny (w bardzo małej ilości),ale sposób podłączenia nakładki z kominkiem powoduje, że nie wpływają one do srodka paleniska tylko pojawiają "wykwitły" na połaczeniu kominka z nakładką-

ale wiem jak już to przerobić żeby było ok. skropliny pojawiły się gdy zacząłem palić bardzo mokrym drewnem- starą spruchniałą karpą lezącą przed domem. ale że większość drewna trzymam pod chmurką, mam zamiar usunać ta niedogodność i palić w miarę mozliwości też suchym drewnem( bardziej wydajne palenie)

przed napaleniem w domu było 14 stopni po 3 godzinach w pokoju gdzie stoi kominek było 23, w pozostałych pomieszczeniach zrobiło się "inne powietrze" i wyrażnie cieplej, podłoga w kuchni z lodowatej stała się neutralna,a nawet jakby lekko ciepła.

wkrótce mam zamiar poprawić jeszcze izolacje rur bo są zaizolowane tylko prowizorycznie z przerwami.