Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry. Chciałbym się upewnić który zawór będzie najodpowiedniejszy do zastosowania  moim układzie podłogówki.

Moja podłogówka ma 8 pętli po 80 metrów czyli łącznie 640m bieżących, rozdzielacz z rotametrami pompa grundfos alfa 2 autoadapt 25/40 i nie mogę się zdecydować na wybór zaworu termostatycznego.

Esbe na stronie w zastosowaniu podłogowym podaje jako odpowiedni VTA370/VTA570 czyli wg noty katalogowej najbardziej odpowiedni dla mnie jest

Part: 31200100
Model: VTA 372
Temp: 20 - 55°C
KVS: 3,4

Za to w katalogu znalazłem o podobnych parametrach
Part: 31620100          
Model: VTA 522
Temp: 20 - 43°C
KVS: 3,2

czy ten zakres temperatur zaworów nie ma znaczenia? wydają się odpowiednie i kupić najtańszy, czy sugerować się zaleceniem producenta i przeznaczeniu?
Może jakaś alternatywa? Afriso chyba odpuszczę bo tam taki sam mętlik.

Screenshot_2021-05-07 Schemat instalacji ogrzewania podłogowego - elementy, układy, rozprowadzenie - ogrzewanie podłogowe -[...].png

Rozumiem, że mój schemat odpowiada temu od zaleceń producenta w takim układzie

Bez tytułu6.jpg

Edytowane przez Zwyczajny
Opublikowano (edytowane)

Oba zawory nadają się do podłogówki.Dodatkowo VTA 372 można wykorzystać do wygrzewania jastrychu bo jest do 50st Na tym ostatnim schemacie zła lokalizacja ZZ

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

@Grundfos ostatni schemat z oznaczeniami vta370/vta570 jest ze strony esbe ?, ale nie wzorowałem się na nim. 

Jastrych u mnie ma już 2 lata więc jest suchy,ale rozumiem,że wygrzewanie można również zastosować na początku sezonu grzewczego.

Czyli zostaje vta 372

Opublikowano (edytowane)

Tutaj jest zrzut z instrukcji obsługi i tak samo. Ciekawe bo jak rozumiem jest bezpośrednio od strony zasilenia mieszacza z powrotu o stałym przepływie.

Screenshot_2021-05-28-20-57-53-47.jpg

Edytowane przez Zwyczajny