Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ,mam prośbę o sprawdzenie czy taki układ będzie u mnie działał.Kocioł na pelet i 100% podłogówki( 7 pętli),czy dobrze zawory zwrotne narysowane ,brakuje filtrów ,ale dodam przed pompami i zaworami trójdrożnymi.

IMG_20210329_204405.jpg

Edytowane przez Ryszard
Poprawienie literówki w tytule
Opublikowano

Te dwie pompy - na zasilaniu podłogówki  i na powrocie do kotła będą się "gryzły" , przez co działanie zaworów 3-D może być nieprawidlowe.

Warto te pompy rozdzielić sprzęgłem

Opublikowano
32 minuty temu, sambor napisał:

Te dwie pompy - na zasilaniu podłogówki  i na powrocie do kotła będą się "gryzły" , przez co działanie zaworów 3-D może być nieprawidlowe.

Warto te pompy rozdzielić sprzęgłem

Bez sprzęgła układ może działać,jaka minimalna moc sprzegła

23 minuty temu, romano78 napisał:

Przy zbiorniku zawor zwrotny ze sprezyna bo gdy pompa cwu stanie a kotlowa będzie chodzić może czesc wody nadal przepływać przez zbiornik chyba ze zależy na grawitacji.

Mam zawór klapowy na grawitacji działa

Opublikowano

Skoro to peleciak to będzie na nim utrzymywana temp.powyzej 50stopni wiec zbiornik nie będzie wychladzany 

Ale jak jest zwykły kopciuch i jak w nim wygasa i spada temperatura to może występować wychladzanie zbiornika.

Opublikowano

Przemyślałem to wszystko,i tak jak napisał Sambor tego się posłucham, może by to chodziło bez sprzęgła,ale nie będę ryzykował , zrobię raz a dobrze , chyba że ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia,pochwalę się za jakiś czas jak to chula, pozdrawiam

Opublikowano

A jak by to zrobić na zaworze 4D z pompą na zasilaniu i powrocie z zaworu? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące bojlera.W starej instalacji przed bojlerem mam zamontowany zawór zwrotny klapowy,zbiornik pracował tylko na grawitacji,teraz chce dołożyć do nowego układu pompę i moje pytanie czy zostawić zawór klapowy czy  wstawić zawór zwrotny grzybkowy.Czy w lecie będzie lepiej grzać wodę grawitacyjnie bez pompy z zaworem klapowym czy lepiej ,szybciej pompą z zaworem zwrotnym.

Edytowane przez margor
Opublikowano

Dzisiaj zakupiłem sprzęgło, według rady Sambora i pytanie czy bez różnicy jest z której strony podłączymy kocioł,bo zakupione sprzęgło wydaje mi się że z prawej strony kocioł,a z lewej instalacja.Ale chciałabym odwrotnie , przekręcić o 180 stopni nie można,bo nie mogę zdjąć pokrowca i termometr jest z tej strony ,czy mam rację ,czy trzeba wymienić sprzęgło.

1618571836955757742070332994688.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Instalacja zrobiona według rad Sambora,działa bardzo dobrze,nie spodziewałem się że tak będzie super , dzięki Sambor ,jak byś mieszkał bliżej to byśmy flaszkę wypili.Dla niedowiarków Sambor ma zawsze rację , dzięki pozdrawiam.