Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dom 126m2 dobrze ocieplony nowy. Kocioł gazowy immergas victrix tera 24. Ogrzewanie mieszane 4 pokoje na pietrze z grzejnikami i 2 łazienki z podłogowka i drabinkami plus salon i kuchnia z korytarzem otwarte. Piec jest zretowany przez sterownik tech przy rozdzielaczu i trzy termostaty tech w salonie i po jednym w lazienkach. Chciałbym usprawnic jakos system grzania aby podłoga nie robila sie zimna gdy słońce swieci i nagrzewa pomieszczenia przez okno. I w pokojach na pietrze aby nie było wiekszych wachań temperatury bo przy minus 15 na zewnatrz w łazienkach i salonie bylo cieplo a w pokojach juz duze wachania temp. Co moge poprawic zmienic? Na reszte pytan odpisze w trakcie rozwoju tematu. Z gory dzieki?

Opublikowano

Na ostyganie podlogi to pomógłby sterownik z czujnikem temperatury podłogi. Tylko nie wiem czy masz możliwość zamontować go przy wykonczonych podłogach.

Opublikowano (edytowane)

Własnie czytalem o tym ale nie wiem czy zmiescił by mi sie w fuge miedzy płytki bo mógł bym wyskrobac fuge wsadzic czujnik i zafugowac tylko ile mm szerokosci ma taki czujnik?  Bo dom juz wykonczony i płytek nie chciałbym skuwac.

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

Sam czujnik jest mały, bo to termistor ntc tylko ze umieszczony jest w sporej miedzianej tulei. Jakby go wydłubać z tej obudowy, albo dowiedziec sie jaki dokladnie jest to model termistora i kupić taki to zabezpieczony koszulka termokurczliwa spokojnie by się schował w fudze. Ja niestety mam panele polozone i musialbym je zdejmować żeby umieścić go odpowiednio daleko od ściany

Edytowane przez swampshark
Opublikowano

Hmm moze kupie taki czujnik i spróbuję go rozebrac i pomysle nad montażem. A co ze sterowaniem grzejnikow? Bo mam przygotowane kable do kazdego pokoju aby poslaczyc pod sterownik pieca lub kociol termostaty i silowniki zamiast głowic termostatycznych tylko nie wiem czy to dobry pomysl?

Opublikowano

Ja też mam te kable pod termostaty, ale na razie mam tylko jeden podlaczony z sypialni, ktora jest najzimniejsza, a z reszty nie korzystam. Ustawilem na głowicach 3 a w sypialni max a i tak w pokojach jest cieplej. Problemem uzycia tych siłowników jest to, że może dojść do sytuacji, iż w jednym pokoju termostat poda sygnał do włączenia grzania i bedzie kocioł grzał jeden grzejnik. Po osiągnięciu temp zadanej wyłączy się i po chwili włączy się w drugim pokoju itd. czyli będą grzaly pojedyncze grzejniki i piec załączał i wyłączał. Glowice termostatyczne jednak trochę przepuszczają tej wody gdy temperatura w pomieszczeniu jest blisko zadanej. Same stosowanie termostatów w pokojach do włączania grzania to dobry pomysł, ale nie wiem czy odcinanie grzejników silownikami też

Opublikowano
9 godzin temu, Dawid555 napisał:

... aby podłoga nie robila sie zimna gdy słońce swieci i nagrzewa pomieszczenia przez okno. I w pokojach na pietrze aby nie było wiekszych wachań temperatury bo przy minus 15 na zewnatrz w łazienkach i salonie bylo cieplo a w pokojach juz duze wachania temp. Co moge poprawic zmienic? Na reszte pytan odpisze w trakcie rozwoju tematu. Z gory dzieki?

Przejść na sterowanie pogodowe bez uwzględnienia termostatów

Obieg grzejnikowy na swojej KG, obieg OP na swojej KG. Na grzejniki na wszelki wypadek można założyć głowice jako kagańce, w razie gdyby ciężko było ustawić temp. samą KG (bo np. niedokładnie zostały dobrane grzejniki). Obieg OP oczywiście na mieszaczu, nie głowicy temostatycznej.

Opublikowano

2 godziny temu, swampshark napisał:

Ja też mam te kable pod termostaty, ale na razie mam tylko jeden podlaczony z sypialni, ktora jest najzimniejsza, a z reszty nie korzystam. Ustawilem na głowicach 3 a w sypialni max a i tak w pokojach jest cieplej. Problemem uzycia tych siłowników jest to, że może dojść do sytuacji, iż w jednym pokoju termostat poda sygnał do włączenia grzania i bedzie kocioł grzał jeden grzejnik. Po osiągnięciu temp zadanej wyłączy się i po chwili włączy się w drugim pokoju itd. czyli będą grzaly pojedyncze grzejniki i piec załączał i wyłączał. Glowice termostatyczne jednak trochę przepuszczają tej wody gdy temperatura w pomieszczeniu jest blisko zadanej. Same stosowanie termostatów w pokojach do włączania grzania to dobry pomysł, ale nie wiem czy odcinanie grzejników silownikami też

Tez myslalem nad ta opcja.wtedy w kazdym pokoju był by termostat pokojowy na scianie , a na grzejnikach głowice termostatyczne i tam gdzie termostat załaczy grzanie to i tak bedzie wszystko sie ogrzewac i nie powinno byc takiej sytuacji ze ktorys pokoj bedzie zimny. Dobrze cie zrozumialem?

2 godziny temu, mistalova napisał:

Obieg grzejnikowy na swojej KG, obieg OP na swojej KG. Na grzejniki na wszelki wypadek można założyć głowice jako kagańce, w razie gdyby ciężko było ustawić temp. samą KG (bo np. niedokładnie zostały dobrane grzejniki). Obieg OP oczywiście na mieszaczu, nie głowicy temostatycznej.

Czyli do kotła musiał bym dołozyc czujnik pogodowy i piec non stop odpalony bez termostatow w pokojach ,a podłogówka na mieszaczu z zaworem trójdrożnym i sterowaniem pogodowym?

Opublikowano

Tak sie zastanawiam jak by to finansowo wyszło gdyby piec chodził na zworce non stop. Temp na piecu mam ustawiona na 45 a jak były mrozy -8 -15 to ustawialem 55 na piecu i reszta sterowaly 3 termostaty od podłogówki a w pokojach jeszcze nie mam termostatow i rachunki srednio wychodza 300zl za grudzien i styczeń. Teraz place ryczałtowo co 2 miesiace 308zl za cwu i co dwie osoby

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Dawid555 napisał:

Tez myslalem nad ta opcja.wtedy w kazdym pokoju był by termostat pokojowy na scianie , a na grzejnikach głowice termostatyczne i tam gdzie termostat załaczy grzanie to i tak bedzie wszystko sie ogrzewac i nie powinno byc takiej sytuacji ze ktorys pokoj bedzie zimny. Dobrze cie zrozumialem?

Tak, tylko że w pokojach, które nie wychłodziły się na tyle by termostat dwustanowy załączył grzanie głowice termostatyczne nadal wpuszcza nieco ciepłej wody do grzejnika uzupełniając na bieżąco straty w tych pomieszczeniach. Unikniesz sytuacji gdzie piec pracując z mocą np 3kW zasila jeden grzejnik o mocy 1,1kW taktując cały czas. Reszta mocy zostanie odebrana przez grzejniki z lekko uchylonymi głowicami termostatycznymi. Moim zdaniem najlepiej dać tylko jeden termostat w najzimniejszym pomieszczeniu i rozkręcić głowicę w nim na maks.

U mnie termostat chyba będzie tylko w sypialni, która najszybciej traci ciepło (3 ściany zewnętrzne, garaż pod spodem, duże okna) i w salonie do sterowania podłogówkami. Mam jednak chęć na ciepłe drabinki w łazienkach niezależnie od temperatury w sypialni...

Obecnie pracuję nad projektem sterownika, który będzie korzystał nie z termostatów, ale czujników temperatury. Jego zadaniem będzie włączać ogrzewanie gdy w którymś z pokoi temperatura spadnie poniżej zadanej i odcinać siłownikami grzejniki od pokoi, w których temperatura wzrośnie za bardzo. Poza tym takie czujniki z obudową kosztują 10zł a termostat bez możliwości temperatury dzień/noc od Techa 100zł

Edytowane przez swampshark
literówki
Opublikowano
4 godziny temu, Dawid555 napisał:

Czyli do kotła musiał bym dołozyc czujnik pogodowy i piec non stop odpalony bez termostatow w pokojach ,a podłogówka na mieszaczu z zaworem trójdrożnym i sterowaniem pogodowym?

Tak.

Opublikowano
1 godzinę temu, mistalova napisał:

Tak.

A ile by mnie kosztowala taka automatyka z zaworem? Masz cos sprawdzonego? Wtedy podłogówka chodzi non stop czy wyłaczy sie po osiagnieciu temp w pomieszczeniu? Siłowniki na petlach zostaja?

3 godziny temu, swampshark napisał:

Tak, tylko że w pokojach, które nie wychłodziły się na tyle by termostat dwustanowy załączył grzanie głowice termostatyczne nadal wpuszcza nieco ciepłej wody do grzejnika uzupełniając na bieżąco straty w tych pomieszczeniach. Unikniesz sytuacji gdzie piec pracując z mocą np 3kW zasila jeden grzejnik o mocy 1,1kW taktując cały czas. Reszta mocy zostanie odebrana przez grzejniki z lekko uchylonymi głowicami termostatycznymi. Moim zdaniem najlepiej dać tylko jeden termostat w najzimniejszym pomieszczeniu i rozkręcić głowicę w nim na maks.

U mnie termostat chyba będzie tylko w sypialni, która najszybciej traci ciepło (3 ściany zewnętrzne, garaż pod spodem, duże okna) i w salonie do sterowania podłogówkami. Mam jednak chęć na ciepłe drabinki w łazienkach niezależnie od temperatury w sypialni...

Obecnie pracuję nad projektem sterownika, który będzie korzystał nie z termostatów, ale czujników temperatury. Jego zadaniem będzie włączać ogrzewanie gdy w którymś z pokoi temperatura spadnie poniżej zadanej i odcinać siłownikami grzejniki od pokoi, w których temperatura wzrośnie za bardzo. Poza tym takie czujniki z obudową kosztują 10zł a termostat bez możliwości temperatury dzień/noc od Techa 100zł

Wrzucisz link zebym sidzial jak te czujniki wygladaja? 

Dzisiaj o godzinie 14 właczyłem piec na stale za pomoca zworki z temp zasilania 40 stopni i zobacze ile gazu zuzywa. Podłogowka steruje sie za pomoca termostatow i sterownika a grzejniki przez termogłowice. Zobacze co z tego bedzie ale boje sie ze wciagnie wiecej gazu i rachunek bedzie sporo wyzszy o np 200-300 zl 

Zapomnialem napisac.w menu serwisowym pieca zmieniłem mu parametry ze podczas taktowania ma odczekac 10min a nie 2min jak bylo fabrycznie i po odpaleniu palnika moze przekroczyc ustawiona temp o 15 stopni przez minute i ograniczyłem moc max palnika do 23% czyli okolice 9kw chodzi na małym płomieniu.

A jego moc minimalna to 4,3kw

Tylko podczas uruchamiania palnika załacza sie z wieksza moca i dopiero po chwili moduluje a chciałbym zeby uruchamial sie z minimalna moca czy da sie to jakos ustawic?

Opublikowano

Tak z ciekawosci sprawdzilem i na właczonym piecu non stop wciągną 1m3 gazu od godziny 14 do 21. Myslalem ze bedzie wiecej.

14 godzin temu, mistalova napisał:

Cos takiego na rozdzielacz? I termostaty z głowicami z rozdzielacza musze sciągnąc?

https://allegro.pl/oferta/silownik-zaworu-afriso-arm-343-sterownik-tech-i-1-7785152429

Opublikowano (edytowane)

Jesli założę sonde pogodowa bez sterownika do mojego pieca to na piecu bede mogł ustawiac krzywą grzewcza?

https://allegro.pl/oferta/sonda-zewnetrzna-pogodowa-pogodowka-do-pogodowki-8799424023

Edytowane przez Dawid555