Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Ponieważ to mój pierwszy post, najpierw chcę powitać forumowiczów :) 

Do rzeczy. Proszę o opinie na temat załączonego schematu CO CWU, który umieszczam w załączniku.

Drodzy koledzy, czy to "pojedzie"? Taką kotłownię zamierzam zainstalować w nowo budowanym domu. 

Z góry dzięki za rady ? 

Schemat kotłowni.JPG

Opublikowano

Witaj,

Naczynie przeponowe CO masz po stronie tłocznej pompy. Lepiej jest jeśli znajduje się po ssawnej. Aczkolwiek tak tez może być. Tylko czy w takim wypadku nie jest za małe 50l?

To na CWU 2l?

Powrót z zasobnika CWU masz za 3D musisz zagrzać cały kocioł i dopiero później grzejesz CWU jeśli tak chcesz to ok.

Zawory zwrotne praktycznie nie potrzebne -dasz tez ok - z wyjątkiem tych na CWU obowiązkowi, chyba ze maja stawiać opór niepożądanej „grawitacji”.

Opublikowano

Dzięki koledzy za odpowiedź :)

Stosuję zawór strefowy, ponieważ pozwala zaoszczędzić kolejną pompę i wychodzi ok. 1/3 taniej niż kolejny zespół pompowy. Sterowanie nim będzie odbywało się z wyjścia pompy CWU ze sterownika kotła a zawór docelowo to AZV 634 lub podobny.

Co do naczyń faktycznie są za małe. Widocznie błędnie wpisałem parametry w apkę Reflex-a. Po ponownym przeliczeniu wychodzi min. 60L dla CO i min.11L dla CWU. Zastosuję więc 80L CO i 12L CWU.

Naczynie daję po stronie tłocznej, ponieważ traktuję je jako element zabezpieczenia kotła przed nadmiernym wzrostem ciśnienia i zgodnie z PN-EN 303-5:2012 nie może być na połączeniu z kotłem żadnych zaworów. To samo dotyczy zaw. bezpieczeństwa i zaw. schładzającego. 

Myślę, że dając powrót z CWU bezpośrednio do kotła pozbawię się ochrony przed zimnym powrotem. Mój kocioł będzie miał 12kW i pojemność wodną ok 50L więc zagrzanie go nie będzie problemem.

Wrzucam oczywiście poprawiony schemacik :) 

Schemat kotłowni.JPG