SebastianK89 Opublikowano 8 Marca 2021 #1 Opublikowano 8 Marca 2021 (edytowane) Witam, posiadam kocioł Dolnego Spalania SKT/ M z Protechu. Zrobiłem palnik ceramiczny okno 11x17 Obecnie palę węglem Marcel i jestem zadowolony. Czasem zostaje trochę koksu lecz go przesieje i z powrotem rzucam na górę zasypu. Marcelem nauczyłem się palić praktycznie bez dymu, czasem delikatna trudno zauważalna smużka. Słyszałem że Rydutowy to mocniejszy węgiel od Marcela i dlatego chciałem go kupić. Czy ktoś ma doświadczenia tym węglem w kotle Ds? Lub jakieś ciekawe opinie o tym węglu? Czy ktoś ma porównania węgla z Marcela i węgla z Rydutowów? Edytowane 8 Marca 2021 przez SebastianK89 Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 9 Marca 2021 #2 Opublikowano 9 Marca 2021 Jest zdecydowanie jeszcze bardziej mocniejszy od Marcela choć Marcel już ma moc ,spala się dłużej ale ja paliłem w górniaku więc za bardzo nie mogę powiedzieć jak Rydułtowy by szły w dolniaku , Marcelem paliłem kilka dni w MPM i spalał się dobrze ,Rydułtowy też spalałem na retorcie z tym że czas przerwy w podawaniu musiałem wydłużyć o 120 procent więcej niz na standardowych ekogroszkach więc oszczędność była kolosalna ale nie mam młynka do mielenia węgla więc odpuściłem . Cytuj
Jaco80 Opublikowano 10 Marca 2021 #3 Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) Ja nim próbowałem palić w MPM i była to całkowita tragedia. Jeden wielki spiek, notoryczne zawieszanie się opału przez co co godzinę kocioł się wygaszał. Apogeum były wystrzały ognia z popielnika przy rozpalaniu xD Jedyny węgiel jaki w dolniaku MPM jako tako mi się sprawdzał to Ziemowit czy Piast. Rydułtowy oddałem znajomemu za darmo. Edytowane 10 Marca 2021 przez Jaco80 Cytuj
wojtek1l Opublikowano 11 Marca 2021 #4 Opublikowano 11 Marca 2021 Duża spiekalność, bardzo mocny wegiel. Marcel jest łatwiejszy do spalania. Paliłem obydwoma węglami, co prawda nie w dolniaku, ale mam porównanie. Cytuj
SebastianK89 Opublikowano 13 Marca 2021 Autor #5 Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) A jeśli chodzi o czas to który dłużej się palił? Ostatnio jeden sprzedawca na składzie tak narzekał na Rydutowy mówił że tego na plac niebierze od 10 lat. Ogólnie to w okolicy Cieszyna teraz ciężko go kupić. Najbliższy skład którego go posiada w Wodzisławiu. Edytowane 13 Marca 2021 przez SebastianK89 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi