barrakuda Opublikowano 27 Września 2009 #1 Opublikowano 27 Września 2009 mam zaadoptowany strych na mieszkanie.Zastanawiam sie nad wyborem grzejników do istniejącej już instalacji gazowej.Myślałem o grzejnikach aluminiowych.Które byłyby lepsze-te aluminiowe żeberkowe czy jednak stalowe (np.purmo)? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 28 Września 2009 #2 Opublikowano 28 Września 2009 Zależy jakie masz na istniejącej instalacji. Generalnie można zastosować wszystkie dostępne na rynku pod warunkiem prawidłowej regulacji instalacji(nastawy wstępne na zaworach grzejnikowych). Cytuj
barrakuda Opublikowano 29 Września 2009 Autor #3 Opublikowano 29 Września 2009 Te które mam to stalowe panelowe firmy purmo.Ale zastanawiam się czy aluminiwe żeberkowe ze względu na radiatory lepiej nie oddaja ciepła? Cytuj
sawo Opublikowano 29 Września 2009 #4 Opublikowano 29 Września 2009 Jeżeli moc cieplna grzejnika jest prawidłowo obliczona i zainstalowana ,to nieważne czy grzejnik jest aluminiowy czy stalowy ,przy tej samej wydajności (mocy cieplnej)będzie grzał tak samo ,ważna jest moc cieplna grzejnika ,a nie jego konstrukcja .np grzejnik C22 60x80 ma porównywalną moc ,co przeciętny grzejnik ALU 10 żeber 60 cm wysokości Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi