Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od nie długiego czasu mam problem z śmierdzącą wodą spływającą  od środka po kominie, Komin ok 10 m, w środku kamionka, piec Kamen.

Palę w większości drzewem sezonowanym 2 lata, dodatkowo przynoszę do kotłowni i przed włożeniem do pieca dodatkowo leżakuje tam.

W piecu założony jest zawór 4 drogowy. Ogólnie w domu jest ciepło tylko ten smród w kotłowni.....

przez 5 lat był spokój, problem zaczął się w tym roku. 

Opublikowano

Zaczęła Ci się skraplać woda ze spalin w kominie, przyczyn może być wiele, od zbyt wilgotnego opału przez technikę palenia po pogodę.

Opublikowano

Witam, 

Dokładnie tak ale w sumie nic nie było zmieniane za bardzo, temp tylko niższa na dworze.

To wygląda w ten sposób że czasami 2h nie leci a później zaczyna, jeszcze spróbuję PID na sterowniku wyłączyć i popalić dzień na ustawieniach ręcznych.bo już nie mam pomysłu a smród mnie poprostu dobija...

Opublikowano

Właśnie, niższe temp. na zewnątrz, komin bardziej się wychłodził i punk rosy wypada w kominie, przez to się leje. Musiał byś ocieplić wkład albo cały komin. Zanina ustawień kotła niewiele pomoże trzeba by mocno podnieść temp spalin, a to straty, z resztą nie zawsze to jest proste, chyba, że kocioł ma zwirowywacze, wtedy można je wyjąć.

Opublikowano
W dniu 2.02.2021 o 12:49, marek25aa2 napisał:

Witam, 

Dokładnie tak ale w sumie nic nie było zmieniane za bardzo, temp tylko niższa na dworze.

To wygląda w ten sposób że czasami 2h nie leci a później zaczyna, jeszcze spróbuję PID na sterowniku wyłączyć i popalić dzień na ustawieniach ręcznych.bo już nie mam pomysłu a smród mnie poprostu dobija...

Ten proces w kominie nie powstał od razu. To trwało dłuższy czas 2-3 lata. Teraz tylko bardziej dosadnie dał o sobie znać. Musisz zrezygnować z dmuchawy i palić na miarkowniku ciągu. Przy dmuchawie są duże amplitudy temperatur w kominie - rozgrzewa, przeciąga temperaturę, wychładza komin w czasie postoju dmuchawy i potem ponownie rozgrzewa - to jest powodem produkcji dużej ilości kondensatu w kominie. Przy miarkowniku komin jest cały czas ciepły i takich dużych wachań temperatury w nim nie ma. Spróbuj używać miarkownika ciągu zamiast dmuchawy i sterownika, a sytuacja powinna się poprawić. Przy drewnie utrzymuj temperaturę na kotle powyżej 65'C bo poniżej tej temperatury produkcja kondensatu będzie większa.