Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,  

Od nie dawna mam zmienione ogrzewanie z węglowego na gazowe. Zamontowali mi piec Termet Ecocondens gold plus 25kW chciałbym dowiedzieć się czy ktoś ma podobny i wie jak najefektywniej i jak najtaniej ogrzać mieszkanie. Od razu zaznaczę ze jestem laikiem  w sprawach piecy gazowych. Po prostu  chciałbym wiedzieć jak najlepiej dobrać parametry pracy pieca dla obniżenia rachunków. 

Mieszkanie mam 63m w starej kamienic na parterze. Od zewnątrz ocieplone styropianem 10cm od wewnątrz watą  5cm (zrobil to poprzedni właściciel). Podłogi w 2 pomieszczeniach ocieplone. Posiadam 3 kaloryfery kazdy po 1.6m oraz 3 po 80cm w kuchni podłoga ogrzewana a od sierpnia podłoga ogrzewana będzie już wszędzie. 

Chcialbym wiedzieć jak lepiej grzać mieszkanie niską  temperaturą  ale dłużej, czy ponad 52° ale szybciej? I jak dostosować się do temperatury zewnętrznej? 

Czujnik temperatury  w mieszkaniu ustawiony na 22.6° dla małego dziecka 

Za każdą odpowiedz bardzo dziekuje 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Nie wiem czy masz czujnik temperatury zewnętrznej, jeżeli nie,to jak jest możliwość to założyć i wtedy dobrać krzywą grzewczą. Grzanie możliwie najniższą temperaturą a cały czas jest najbardziej efektywne.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Nie przełoży się to grzanie na dużo wyzszy rachunek skoro piec będzie więcej grzać? 

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta
Opublikowano

Mój pracuje już 4 miesiąc bez odstawiania,sterowany pogodowo.

Po prostu spali tyle ile musi, żeby utrzymać temperaturę w domu.

Opublikowano
W dniu 19.01.2021 o 21:44, Sznycel98 napisał:

Czujnik temperatury  w mieszkaniu ustawiony na 22.6° dla małego dziecka 

To małe dzieci muszą mieć tak ciepło? xD

Opublikowano

Wszystko zależy od wilgotności w pomieszczeniu...jak jest wysoka to i 25+ jest odczuwalnie nie za ciepłe...hehe

• Lubię to 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

U mnie jak dzieci zaczęły chorować lekarz pierwsze zapytał o temperaturę. Grzałem tak 24-25 kazał obniżyć na 21 noc 18 problem się rozwiązał. Każdy robi jak chce jednak sądzę że trzymanie temperatury ponad 22-23 jest anormalne. Wszystko to kwestia przyzwyczajenia jednak dziecko to biała karta i można je przyzwyczaić do wszystkiego nawet do braku cukru w herbacie. Jeden stopień mniej to około 5% mniej opału ale jak ktoś chce chodzić w majtkach ***** bidę!. To jest jak w lato zima, w zimie jest Ci zimno a jak przychodzi wiosna to 15 stopni to już ciepełko i chodzą z krótkim rękawem. Nie piszę tego do SZnycla bo g... mnie obchodzą czyjeś upodobania odpowiadam na temat oszczędne grzanie.

wilgotność ma też znaczenie przyznaję

Edytowane przez Ricorro
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, 

W instrukcji Gold Plus 25 kw jest napisane, że minimalna moc kotła przy P04 1200 wynosi 3 kw, natomiast przy P04 1500. I teraz pytanie, czy przy ustawieniu na 1500 kocioł potrafi zejść na 3 kw? 

Orientacyjne minimalne zużycie gazu wynosi wg. Instrukcji 0,31. Czy przy ustawieniu 1200 zużycie może być jeszcze mniejsze? 

Pytanie teoretyczne bo bardzo mnie to zastanawia 😀

Opublikowano

To zużycie gazu jest dla mocy minimalnej 3kW osiąganej przy 1200 obr , przy obr 1500 moc minimalna jaką osiąga to 4,3kW i zużycie gazu jest wtedy większe i nizej nie zejdzie. Żeby schodził do min 3kW to serwisant powinien obniżyć obroty do 1200 i wyregulować aparaturę gazową na analizator. A czy będzie chciał to zrobić to zależy głównie tylko od niego i oporów instalacji kominowej.