Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z czujnikiem zewnętrznym pokazuje 0 stopni gdzie jest - 6 mierzone przy czujniku jak zasłoniłem ręka to temperatura wzrastała co zrobić aby dobrze mierzył

Opublikowano
58 minut temu, Adasko81 napisał:

co zrobić aby dobrze mierzył

W menu "ustawienia zaworów" opcję "kalibracja czujnika" ustawić na - 6

Opublikowano

Czy jak temperatura spadnie do - 10 to znów będę musiał kalibrować lub jak wzrośnie np do +2

Jeśli kalibracja jest na 0 to pokazuje - 2stopnie czyli czujnik przekłamuje czy się mylę 

Opublikowano

Nie, to jest offset. Czyli stała wartość, która będzie dodawana lub odejmowana (zależy od tego jaką ustawisz).

Opublikowano

Raczej nie, bo przesuwasz cała krzywą w dół. Bład powinien być liniowy.

W istocie nie jest to Ci do niczego potrzebne, bo krzywą grzewczą i tak ustawiasz doświadczalnie (o ile w ogóle używasz sterowania pogodowego).

Opublikowano
36 minut temu, TOMEK12345 napisał:

Jaki sterownik.?

K1Pv4

2 minuty temu, HarryH napisał:

Raczej nie, bo przesuwasz cała krzywą w dół. Bład powinien być liniowy.

W istocie nie jest to Ci do niczego potrzebne, bo krzywą grzewczą i tak ustawiasz doświadczalnie (o ile w ogóle używasz sterowania pogodowego).

Używam i zastanawiam się jak ja ustawić to ustawienia bez kalibracji czy z kalibracją

Opublikowano (edytowane)

Wszystko jedno dla ogrzewania, ale jak chcesz zobaczyć realną temperaturę na panelu - to kalibruj.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano
4 minuty temu, Adasko81 napisał:

K1Pv4

Używam i zastanawiam się jak ja ustawić to ustawienia bez kalibracji czy z kalibracją

IMG_20210116_183945.jpg

Teraz, Adasko81 napisał:

IMG_20210116_183945.jpg

IMG_20210116_183950.jpg

7 minut temu, Wello napisał:

Nie, to jest offset. Czyli stała wartość, która będzie dodawana lub odejmowana (zależy od tego jaką ustawisz).

Czyli jak z kalibruje na 0 to pokazuje mi tem - 2 a jest - 7 i będzie się sugerował krzywą do - 2