Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczow. 

Mam problem z nagrzewnicami. Posiadam piec viessman vitodens 26kW i 2 nagrzewnice 70 kW są polaczone rurami 22 odleglosc miedzy nimi to 20 m a pierwsza jest od pieca jakies 4m w ukladzie tym nie ma zadnej dodatkowej pompki ( nie mam pojecia czy jest potrzebna) jestem troche zielony w temacie a zlecilem to pewnej firmie ktora twierdzi ze wszystko jest ok. Zauwazalna roznica temperatur na wyjściu. Mam do ogrzania okolo 800 m3 budynek dobrze zaizolowany a temperatura nie moze przekroczyc 16C. Macie szanowni koledzy jakies rozwiazania? 

Na drugiej części budynku sa pomieszczenia rozne socjalne i inne kubatura 400m3 ogrzewana kaloryferami. 

Opublikowano

Witam.

Z opisu wynika że grzejesz 800m3 ale przy jakiej powierzchni? To 400m3 idzie z tego samego kotła czy z innego zasilania?

Yaro.

Opublikowano
2 godziny temu, korbol88 napisał:

a zlecilem to pewnej firmie ktora twierdzi ze wszystko jest ok. 

I co, kolega zlecił, zapłacił a teraz "reklamuje " tą firmę, która nie miała pojęcia o robocie.

Co to znaczy budynek dobrze zaizolowany?

Dobrze to pojęcie względne.

Tu trzeba zrobić bilans, dobrać rury i inne elementy układu - jednym słowem projekt , a to wychodzi po za forum.

Ostatnio robiłem coś podobnego na Buderusie z licznikami energii cieplnej, sterowaniem i halą ponad 1200m2

Opublikowano

to ze najprawdopodobniej kocioł jest z mały to raz ale czy kocioł wogóle osiaga 70-80st na zasilaniu ?

Opublikowano (edytowane)

Trasa do grzejników i średnice oraz długości rur do nagrzewnic.

Jak są grzejniki podłączone.

Jakie temp dajesz na kotle?

Chcesz pomocy, a każdy szczegół wyciąga sie z ciebie obcęgami - tak jakbyś robił łaskę że powiesz.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Sorki nie doczytalem pytania dokladnie. 

Pierwsza nagrzewnica jest max 5m od kotla a druga jest 20m. I okolo tyle maja rury doprowadzajace wode. 

Srednice rur to 22 do grzejnikow

Nirbieskie na planie to grzejniki. Caly budynek ma 30 m. 

IMG_20210113_131749.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak zakręcisz tą dalszą nagrzewnicę to ta bliższa grzeje?

Czy rury do nagrzewnic i grzejników są izolowane - czym?, jak gruba jest izolacja?

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Tak jak zakrecam ta dalsza to ta 1sza grzeje dobrze. Ale kiedy odpalam ta druga to ta 2ga strasznie słabo grzeje a rura na wyjsciu jest letnia. 

Rury sa izolowane standardowa otulina nie wiem jakiej grubości. 

Czy dodanie pompki do tego ukladu rozwiaze problem? Byl kiedyś podobny watek na tym forum i pompka rozwiazala problem. 

Opublikowano

Tego tak się nie da zrobić - dać pompkę i po sprawie.

To trzeba przeliczyć - jakie rury, jaka (jakie) pompy itd.

Na to jest potrzebny czas i chęci- tych drugich brak, pierwszego też.

Te nagrzewnice mają jakieś sterowanie?

Jaka ma być temp w hali?

Jakie jest jej przeznaczenie?

Opublikowano

Tak maja to standardowe sterowanie z volcano. Budynek ten przeznaczony jest na sklep spoz-przem. Temperatura w srodku okolo 20C. Udalo sie wkoncu dogrzac do takiego stopnia ale strasznie dlugo to trwa dlatego wydaje mi sie ze cos jest nie tak. No nic bede musial sie dogadac z ta firma ktora to instalowala zeby to poprawili innej opcji nie widze. Dzieki wszystkim za zainteresowanie i pomoc.