Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozmieniałem ustawienia kotła. Wcześniej był spiek jak kromka chleba. Teraz jest taki efekt (nie zwracajcie uwagi na ścianki efekt poprzedniego palenia)
Dodam że popiół jest sypki ale czuć tak jakby piasek pod palcami. Pellet Pelleton.  Ustawienia 1/5  podawanie. Przerwa 10/32 defro delta ekopell 25kw

IMG_20201228_185535.jpg

Opublikowano

Rozumiem że teraz Ci nie spieka? Pelleton to bardzo dobry pellet, czasami wystarczy zejść niżej z dmuchawą i problem powinien zniknąć.

Opublikowano

Tak już przestał spiekać. Popiół ładny bez spieków. Teraz pytanie jeżeli fabrycznie były nastawy podawanie 2min/ 7 max i przerwa 9/16 i miałem 25kw. To jak zmieniłem na swoje wartości podawania i przerwy to czy nie zmiekszylem sprawności kotła? Czyli po nastawach  działa np jak 15kw? 

Opublikowano (edytowane)

Dodawaj jeszcze wartości dmuchawy (obroty min/max). 
Da nam/mi to lepsze porównanie całości. 

Fabryczne były ponad  6-24,2kW Twoje obecne to 1,7-18,3kW 
Do tych 1,7kW palnik stabilnie nie zejdzie... (ja męczę swoje defro 20kW na minimalnej mocy 3,8kW  i skacze tak między 3,8-5,4) a w/g DTR minimalna to 6kW. 

Sprawdzaj, testuj :) i dziel się. 

Edytowane przez devport
Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jak obliczyć te kw? Aktualnie praca kotła wygląda tak jak na wykresie narysowanym. Tzn kocioł dobija do temp zadanej potem pracuje z bardzo małą mocą i utrzymuje temp zadaną i dogrzewa pomieszczenia czeka na sygnał od regulatora pokojowego na wyłączenie. Wtedy pompy i kocioł stop i jak spadnie o histereze pokojówki to się załącza kocioł aby dogrzać i tak w kółko. 

P. S jak ustawiam fabryczne nastawy to mi spieka. Na moich nie spieka. Na fabrycznych wen max mam ustawiony na 1231 obrotów na min. I widzę jak wyrzuca zwęglony pellet. Nie jest tego dużo ale jest. 

IMG_20210107_203857.jpg

Opublikowano

(czas podawania / (czas podawania + czas przerwy) ) * wydajność podajnika = zużycie pelletu

następnie moc obliczysz mnożąc zużycie pelletu na kg * wartość opałową pelletu (kaloryczność) w kWh/kg

przykładowo dla ustawień podawanie / przerwa = 5/8
(5s/(5+8)) * 11kg/h = 4,2 kg/h
Moc:
4,2kg/h * 4,7kWh/kg = 19,9kW (Moc palnika)

gdzie 4,7kWh/kg = 17MJ/kg kaloryczność 

Opublikowano

Super. Dziękuję za wytłumaczenie. Dziś rozmawiałem z serwisem około 30min. Kazali przywrócić fabryczne ustawienia i ustawiać tylko tam gdzie zwykły człowiek ma dostęp czyli współczynniki. Powiedzieli dokładnie co i jak ustawić. Powiedziałem im swoje nastawy jakie miałem na początku przy fabrycznym podawaniu. W tedy zmieniłem nadmuch z 1231 na 710 i podawało jak dla 25kw a dmuchało jak dla 10kw i dlatego robiły mi się spieki. 

Opublikowano (edytowane)

Witam, ostatecznie też powróciłem do ustawień fabrycznych... czyli dla 20kW:
podawanie min/max : 2/5
przerwa min/max: 8/16
obroty wentylatora min/max: 352/967

Brzydki czarny popiół z palnika jak był tak jest nadal... 

Ale nie dla tego tutaj piszę... 
Obecnie mam 2 rodzaje pelletu i różnica między nimi jest kolosalna (10 worków 15kg jednego pelletu jest równe objętościowo 9 workom drugiego). To dało mi impuls do poszukiwań ustawień o kaloryczności, wydajności podajnika.

I ot są faktycznie takie w : Menu serwis->Kontrola paliwa->... 
Mamy tam wydajność podajnika (u mnie na poziomie 12,5kg/h)
Przeważyłem swój pellet i co wyszło? 14,5kg/h
wprowadziłem nowe dane, po czym włączyłem "Praca z wydajności podajnika".

W menu serwis->Ustawienia kotła->Parametry pracy znikły czasy min/max podawania i przerwy.
Natomiast w Menu instalatora pojawiła się opcja Mini. moc kotła  ustawiona na 30%.
Zredukowałem to do 20% i pozostawiłem dziś na cały dzień.
Obecnie patrzę do popielnika i widzę drobniutki popiół i brak wystającego spieka z palnika.

Po obserwacji widać, że sterownik sam wylicza sobie czasy znacznie odbiegające od tych co były wpisywane w ustawieniach serwisowych.

A więc cały kolejny zbiornik testuję pracę kotła na "Praca z wydajności podajnika".
Zobaczymy jak to będzie za kilka dni.

Czyli wychodzą moje braki doświadczenia w paleniu pelletem i nie zrobiłem podstawowej czynności jakiej jest przeważenie pelletu i sprawdzenie wydajności podajnika. 

Edytowane przez devport
Opublikowano (edytowane)

Bardzo dziękuję za tą wiadomość. Odnośnie pracy z wydajnością podajnika testowałem to ale po chwili bardzo zaczęło mi kopcić więc wyłączyłem. Możliwe że źle zważyłem bo wyszło mi 10.4kg pelletu pelleton. Aktualnie jadę na fabrycznych nastawach. Dom ładnie dogrzewa ale są spieki bardzo malutkie. W spieku widzę małe ziarenka coś jak piasek. Mówią że to może być krzemionka która jest dodawana do pelletu. Po rozpuszczeniu w wodzie i wysuszeniu trocin nic nie znalazłem możliwe że dodatek który stosują jest w postaci mączki i podczas palenia się zbryla. Aktualnie palę pelletem Pelleton Ałtaj z certyfikatami a1 DIN plus, pytałem na grupie i zdania są podzielone, nawet napisał do mnie Pan który sprzedaje ten pellet u siebie w regionie i powiedział że ma bardzo dużo telefonów od klientów którzy kupili ten pellet że się spieka. No nic... 

Kolejny pellet czeka na test.... 

received_2730872657241805.jpeg

Edytowane przez kamiljanicki
Opublikowano

To ma być spiek? To jest pikuś. Takie coś reguluje się dawką powietrze/paliwo.

Opublikowano (edytowane)

Nie to już nie jest spiek ale dałem zdjęcie podglądowe w ziarnami piasku. Tu są zdjęcia lepsze. 

IMG_20201228_185535.jpg

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta