Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę pomóżcie mi wybrać kocioł na ekogroszek i akcesoria do niego, który miałby moc 75 kw. Chodzi o ogrzanie ok. 700 m kwadr. Nie znam się na tym, a pilnie potrzebuję czegoś ekonomicznego, co nie wymaga ciągle specjalistycznych konserwacji i jest proste w obsłudze.

Opublikowano

:) :) :) urząd dozoru technicznego i dodam od siebie uprawnienia palacza :) :) :) brak tego wrazie bum idziesz do pirdla jak komu krzywde zrobi :) a widziałem co moze zrobic bum 25kw a co dopiero..........

Opublikowano

Wychodzi na to, że taki duży kocioł musi obsługiwać specjalista z uprawnieniami. A co można zrobić, żeby się bez tego obeszło? I w końcu co z tym kotłem. Nikt nie chce mi podać fachowych nazw. Czy oddzielnie kupuje się jakieś akcesoria. Co muszę wiedzieć????????

Opublikowano

Przy tak dużej kotłowni zleć wykonanie projektu! Najlepiej kotłowni oraz instalacji CO.

Opublikowano

Mam już kotłownię i trzeba tam tylko zmienić piec z węglowego na ekogroszek. Ale obawiam się, że przy mojej nieznajomości ktoś mi wlepi nie taki piec (albo za drogo, albo nieekonomicznie w dalszej eksploatacji). Czy jest coś godnego polecenia, nieskomplikowanego i bezpiecznego, bez szczególnych dodatków, które czynią piece urządzeniami badacza fizyki?

Opublikowano

Z kotłami jest podobnie jak samochodami, trudno doradzać jaki kupić. Kotły na ekogroszek z zasobnikiem paliwa mają podobną konstrukcję. Ceny od ok 13000 do ponad 20000 zł (taka duża moc trochę kosztuje). Najlepiej wybierz sam, a poza ceną oceń zastosowany sterownik i jego funkcjonalność, sposób czyszczenia, załadunku opału i dostępność oraz koszt serwisu. Nazwy kotłów pokaże Ci każda wyszukiwarka internetowa.

Gość Malinabend
Opublikowano

U znajomej byl podobny problem i rozwiazalismy to w bardzo prosty sposob jak we wszystkich wiekszych kotlowniach bywaja przewaznie 2 mniejsze kotly zalety to jak niema mrozow jedzie 1 a drugi odpoczywe 2 jest odpalany w mrozy ijak trzeba mozna 3koyly zaprzegnac dlaczego by nie? W szystkich wiekszych kotlowniach zawsze jest kilka a nie 1 kociol chyba wiadomo dlaczego nie bede sie rozpisywal !!! ale odchodzi UDT i uprawnienia a o to najwiecej lata :rolleyes:kup 2 mniejsze