maciejtoya Opublikowano 14 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Jakie grzejniki polecacie do instalacji niskotemperaturowych pod pompę ciepła ? Po modernizacji chcemy ogrzewać niskim parametrem. Jak podejść do tematu ? W tej chwili mamy tradycyjne grzejniki płytowe, które nie spełniają do końca założeń (duże zuzycie pradu, grzejnik goracy a w pomieszczeniu 20 stopni). Edytowane 14 Grudnia 2020 przez maciejtoya Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 14 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Jak podejść? Prosto: zwykłe grzejniki, mogą być np typu purmo lub podobne innej firmy , tylko należy ze strony producenta pobrać katalog i dobrać wielkość dla temperatury zasilania 55*C Uprzedzam tylko że to nie będą grzejniki małogabarytowe.... Cytuj
eliks Opublikowano 14 Grudnia 2020 #3 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Polecam Diamond, fajna cena do jakości. Generalnie jak Józef napisał, panelowe typu Purmo, byle nie żeberkowe alu. Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2020 #4 Opublikowano 14 Grudnia 2020 11 minut temu, Jozefg1 napisał: Jak podejść? Prosto: zwykłe grzejniki, mogą być np typu purmo lub podobne innej firmy , tylko należy ze strony producenta pobrać katalog i dobrać wielkość dla temperatury zasilania 55*C Uprzedzam tylko że to nie będą grzejniki małogabarytowe.... Dla pompy ciepła grzejniki dobiera się na max 40C zasilania, a nie na 55C, a wtedy to już są więcej niż duże gabaryty. Cytuj
maciejtoya Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor #5 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Jakie polecasz? Dzięki za pomoc. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu , cytat usunięto Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2020 #6 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Tu nie ma lepszy gorszy - i tak musi być gabarytowo 4-5x większy niż przy zasilaniu 65C, ponadto muszą być odpowiedniej średnicy rury zasilającej. Sensownym rozwiązaniem jest ogrzewanie podłogowe. Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 15 Grudnia 2020 #7 Opublikowano 15 Grudnia 2020 18 godzin temu, sambor napisał: Dla pompy ciepła grzejniki dobiera się na max 40C zasilania, a nie na 55C Masz rację. Ja jesienią zmieniałem grzejniki z aluminiowych na płytowe C22 i w dwóch większych pokojach C33 a te są naprawdę duże Z obliczeń wychodziło mi zapotrzebowanie ~70W/m2 i aby skorzystać z fabrycznych tabelek przyjąłem 100W/m2 Grzejniki zamontowane, w tej chwili kocioł pracuje 39*C i jest OK Cytuj
szaryb Opublikowano 15 Grudnia 2020 #8 Opublikowano 15 Grudnia 2020 19 godzin temu, sambor napisał: Sensownym rozwiązaniem jest ogrzewanie podłogowe. Czy tak wielkie grzejniki nie będą prawie jak podłogówka? Takie rozważanie, nie o tym chciałem. maciejtoya: "mamy tradycyjne grzejniki płytowe, które nie spełniają do końca założeń (duże zuzycie pradu, grzejnik goracy a w pomieszczeniu 20 stopni)." To chyba nie tędy droga. Skoro są gorące i "duże zużycie prądu" (ale przez pryzmat ilości czy ból wysokości rachunku?), to dużo kWh jest pompowane w pomieszczenie i nadal słabo 20*. U mnie jak jest 20.5* - zmierzone dwoma higro-termometrami (zgodne) po 700zł, nikt nie narzeka. Poszukałbym przyczyny (pirometrem za 100zł?). Podejrzewam duże przedmuchy do wentylacji, stropu, gorące powietrze chętniej gromadzi się przy suficie, duże grzejniki będą bardziej promieniować , ale najlepsza rada Sambora. Tylko to niemal generalny remont domu. Cytuj
sambor Opublikowano 15 Grudnia 2020 #9 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Nie wiem jakie rury autor tematu ma do tych grzejników, jeżeli PEX16 , to przy grzejnikach zasilanych temp rzędu 40C trzeba będzie wymienić rury do grzejników i pewnie piony zasilające rozdzielacze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi