Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam dwie instalacje:

1. kocioł gazowy 

2. kominek z płaszczem 

Obie spięte wymiennikiem i sterowane praktycznie wyłącznie powrotem . Nie mam żadnych sterowników (poza podstawowym sterownikiem do pompy w instalacji kominka i przy zasobniku CWU. Podłogówka i grzejniki na termostatach.)

3 odbiory: podłogówka , grzejniki i CWU.

Zastanawia mi jedna rzecz. Siedzę rano sam w domu. W kominku napalone, na sterowniku pompy kominka 75st. Powrót do kotła gorący, aż ciężko 2-3 s w ręce utrzymać. Nikt nie korzysta z CUW.

Dlaczego załącza mi się kocioł gazowy?

Opublikowano

Zapala się palnik kotła czy tylko startuje pompa? Do kotła gazowego powinien być sterownik w pomieszczeniu, wtedy kocioł się nie złączy póki mu sterownik nie pozwoli.

Opublikowano

Palnik odpala.

Pompy dla obu obiegów nie są sterowane z kotła (jego sterownika) tylko uruchamiane ręcznie (włącznika na kablu z zsilaniem :). Chcesz, żeby grzała podłogówka... uruchamiasz pompę do niej i tak samo dla grzejników. Na instalacji podłogówki jest zawór czterodrożny (da się nim ogólnie wysterować temperaturę dla całego układu podłogówki) i RTL na końcu każdej pętli - nie ruszam tego bo tylko bajzel się robi w połączeniu z 4-drożnym.

Wiem, że powinny być sterowniki, ale dom kupiłem z rynku wtórnego i już taką instalację zastałem. Jakieś większe modernizacje planuje za kilka lat (ewentualnie pod pierwszej dużej awarii).

Opublikowano

Dołóż do kotła gazowego najprostszy sterownik bezprzewodowy np. tech st 294 v 2 i nie trzeba żadnych przeróbek.

Jak będziesz grzał w kominku i będzie ciepło w pomieszczeniu ze sterownikiem kocioł się nie włączy.

Spróbuj obniżyć temp. na kotle gazowym do minimum.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

mam kolejną zagwozdkę, którą może mi pomożecie ogarnąć.

Zauważyłem, że bardzo skacze mi ciśnienie na instalacji z kotłem gazowym. Od 0,3 do 1,1 bara. Jednocześnie, gdy ciśnienie spada, spada również temperatura na zasilaniu instalacji podłogowej (wejście na zaworze czworonożnym) - bądź na odwrót, gdy spada temperatura spada i ciśnienie. 

Jeżeli dopuszczę wody (a wystarczy dosłownie trochę - zawór kulowy a 20% przez 5s) to po jakimś czasie i tak wodę wywala zaworem bezpieczeństwa (również jej jest minimalnie).

Nie zauważyłem jeszcze czy ma to związek z odpalaniem kominka, ale raczej nie.

W załączniku ogólny pogląd instalacji.

IMG_20190202_095130.jpg

Opublikowano

Musisz sprawdzić ciśnienie wstępne w naczyniu wyrównawczym kotła, a jeśli jest dodatkowe zewnętrzne, to również w nim. Jest też możliwość, że naczynie "padło". Tak czy inaczej duże wahania ciśnienia to problem z działaniem naczynia wzbiorczego, którego zadaniem jest właśnie kompensacja tych wahań wynikających ze zmiany objętości podgrzewanej wody (lub jej wychładzania).