Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niska krzywa grzewcza junkers+cw400+cw100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. Dzięki za informacje. A czy tryb ograniczony w sposobie obnizenia bierze pod uwagę tem.pomiesczenia? 

Opublikowano

Czy jest możliwość ustawienia dla obiegu grzrjnikow żeby gdy przegrzeja pomieszczenie np o 0.3 stopnia wyłączono grzanie ale grzanie obfywalo się z krzywej a nie on/off. Próbuje ustawić wpływ na 10k ale nie bardzo działa. 

Opublikowano

Spróbuj w menu serwisowym, dla obiegu grzewczego zmienić sposób obniżenia. Najbardziej komfortowy jest "ograniczony", ja mam u siebie "próg temp. zewnętrznej" i ustawione 0 stopni Celsjusza. Powyżej tego w trybie obniżenia powinien nie grzać, ale nie sprawdzam tego aż tak dokładnie.

Opublikowano

Sprawdzam funkcję trybu obniżenia. Funkcję serwisową 17d o co z nią chodzi? Mam ustawione 2. Wyczytalem na forach że powinno być 1.

Opublikowano

Na początku watku napisałem że do obiegu grzejnikow posiadam cw100, zrobiłem bład ponieważ mam cr100. Dzis znalazłem pudełko po regulatorze. I teraz mam delemat jak on działa w połączeniu z cw400 ponieważ jest to zwykły regulator pokojowy a nie pogodowy.  Czy cw400 przesyła mu dane z czujnika zewnetrznego? Jak to wygląda? Bo czasem podgladajac w menu diagnozę zdarzało się ze nie grzał temperatura z krzywej, która mogę na cw 400 ustawić dla tego obiegu. 

Opublikowano

Czy do sterowania dwoma obiegami grzewczych potrzebne są dwa mieszacze ?? Mam 1 mieszacz który jest podłączony przed pompa od podlogowki.  

Opublikowano

Cały czas mam problem z obiegiem grzejnikowym. Rzeczywista się różni od zadanej z krzywej. I szukam przyczyny. Grzejniki często grzeja tem 33-36 stopnie. Uczucie ciepła znikome ale zadaną tem.utrzymują idealnie.  Krzywa 22/45

IMG_20201229_075106.jpg

Opublikowano

Jeżeli temperatura rzeczywista kotła jest większa od zadanej, to znaczy, że grzejnjki/podlogowka nie odbiera ciepła, które piec produkuje (temperatura powrotu jest za duża).

Jeżeli przekroczy 7stC (parametr), to piec się wyłączy.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Podłoga ogarnięta działa jak trzeba.  Jak proponujesz ustawić grzejniki? 

Opublikowano

Co sądzicie  o tym aby jeden obieg( podłogowka) grzana byla z krzywej a drugi obieg (grzejniki) ze sterowaniem według pomieszczenia? 

Opublikowano

Nie ma znaczenia według mnie, podłogówka na pewno z temperatury zewnętrznej. Jak grzejniki dasz wg temp. zew. to masz szansę, że będą stale ciepłe, w przeciwnym razie mogą Ci się wyłączać (chyba, że ustawisz niską temperaturę zasilania ).

Opublikowano

Na grzejniki właczyłem sterowanie według pomieszczenia na cw400ustawilem 55 stopni i tu problem ponieważ na obieg idzie 32 stopnie i jest na równi z zadana, nie może wyłaczyc obiegu. Podejrzewał że grzeje z krzywej ustawionej na podlogowke.  Może tak być? A czy jeśli ustawie grzanie z krzywej i wpływ pomieszczenia na 10 to będzie mi wyłaczac grzejniki? Tylko pewnie będzie przegrzec z 0.5 stopnia. 

Opublikowano

U siebie zaobserwowałem to samo (mam ustawione wpływ pomieszczania ) przy czym gdy osiągnie temperaturę wyłącza pompę. Ale nie zawsze w większości ta pompa chodzi, zobaczę przy dłuższej obserwacji.
Możesz spróbować   włączyć tryb oszczędny pompy dla grzejników. 

Opublikowano
Na grzejniki właczyłem sterowanie według pomieszczenia na cw400ustawilem 55 stopni i tu problem ponieważ na obieg idzie 32 stopnie i jest na równi z zadana, nie może wyłaczyc obiegu. Podejrzewał że grzeje z krzywej ustawionej na podlogowke.  Może tak być? A czy jeśli ustawie grzanie z krzywej i wpływ pomieszczenia na 10 to będzie mi wyłaczac grzejniki? Tylko pewnie będzie przegrzec z 0.5 stopnia. 
Ad1. Tak, tak może być.
Ad2. Nie, będzie obniżał tempetature zadaną w obwodzie, jak temperatura pokoju wzrośnie ponad zadaną w pokoju (i podwyższał, jeżeli spadnie)

Opublikowano

Chce zejść tem.  zeby koło zera mieć 30,31stopni na grzejniki. Jest to wystarczajaca tem aby zachować 21.5 w pokojach. Jaką krzywa powinienem ustawić? Jaki wpływ pomoeszcenia? I sposób obniżenia? 

Czy diagnoza w cw 400 "temperatura zAsilania- wartość zadaną" Pokazuje tem jaką powinna iść w danym momencie przy panującej tem. zewnętrznej? 

Opublikowano
10 minut temu, Tom2020 napisał:

Chce zejść tem.  zeby koło zera mieć 30,31stopni na grzejniki. Jest to wystarczajaca tem aby zachować 21.5 w pokojach. Jaką krzywa powinienem ustawić? Jaki wpływ pomoeszcenia? I sposób obniżenia? 

Czy diagnoza w cw 400 "temperatura zAsilania- wartość zadaną" Pokazuje tem jaką powinna iść w danym momencie przy panującej tem. zewnętrznej? 

ad1. Jeżeli 'min. temp. zewn' ustawiona jest na -20, to spróbuj taką krzywą: wartość początkowa: 22stC, wartość końcowa: 38stC. A potem ewentualnie koryguj wartość końcową.

Wpływ pomieszczenia: tak od 2 do 10 stC. Ja mam 7stC dla grzejników i uważam, że to bardzo agresywne ustawienie.

Sposób obniżenia: moim zdaniem 'tryb ograniczony' (więcej: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Co+to+jest+tryb+obniżenia)

ad2. generalnie tak. Rozumiem, że mówimy o wartości zadanej dla obiegu. 

Opublikowano

Generalnie po długim czasie obserwacji (2 sezon grzewczych) uważam że podlogówke łatwiej "dopasować". Spalanie 10m2 na dobę za grudzień jak twoim zdaniem? W tym kuchenna i cwu w domu 21.5.Masz obinzenia nocne? Dzięki za podpowiedzi. Spróbuje jak mi radzisz i będę obserwował. 

10m3

Opublikowano (edytowane)

Nie mam obniżenia nocnego. Nie widzę potrzeby ani sensu.

Jak ktoś chce niższe temperatury w nocy w danym pokoju, to powinien sobie zainstalować inteligentne termostaty na kaloryferach, a nie grzebać w temperaturze wody dla całego domu/obwodu... :-)

PS. Oczywiście każdy dom należy rozpatrywać indywidualnie. :-)

Edytowane przez gbbsoft
Opublikowano

Dzięki za cenne informacje. Zmniejszylem jescze bieg na grupie pompowej obiegu grzejnikow na 1 bo szum był w grzejnikch, a teraz cisa i daje rade. 

Opublikowano

Ja też mam pompy na najniższym biegu w obwodach.