Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

po uk艂adzie kr贸膰c贸w wida膰 偶e ma by膰 zamontowane pionowo (obr贸膰 rysunek o 90 st w lewo) od do艂u podpinasz rur臋 wzno艣n膮 od kot艂a ,lewy g贸rny kr贸ciec to przelew z naczynia ,a g贸rny odpowietrzenie.mo偶na te偶 g贸rny i dolny kr贸ciec spi膮膰 razem i podpi膮膰 do rury wzno艣nej ,a na lewym g贸rnym kr贸膰cu robisz tr贸jnik ,g贸r臋 tr贸jnika przed艂u偶asz ponad naczynie i

zostawiasz otwarte (odpowietrzenie ) a d贸艂 tr贸jnika sprowadzasz do kot艂owni jako przelew .

Opublikowano

Rozumiem Dzi臋kuj臋 za rad臋 ale prosz臋 o nast臋pn膮 bo przes艂ali mnie inny zbiornik i ma trzy kr贸膰ce z tego dwa na jednej wysoko艣ci i nie wiem dalej jak zamontowa膰. Przelew rur臋 do przelewu ju偶 mam zrobion膮. Czy wida膰 ten zbiornik i kr贸膰ce ? Jak go zamontowa膰 ? Czy uda si臋 w poziomie i jak pod艂膮czy膰 rur臋 od kot艂a przelew i odpowietrzenie ?

post-9788-1253041711_thumb.jpg

post-9788-1253041894_thumb.jpg

Opublikowano

Ja mam pod艂膮czone jak na za艂膮czonym zdj臋ciu. Od do艂u rura z wyj艣cia z kot艂a a z boku przelew nad umywalk臋 w kot艂owni.

post-2387-1253079534_thumb.jpg

Opublikowano

Rysunek kolegi jacqoia przedstawia najbardziej prawid艂owy spos贸b pod艂膮czenia naczynia ,natomiast fotka kolegi Digitraxa

przedstawia dopuszczalny i cz臋sto stosowany spos贸b .ma on jednak wad臋, w przypadku zagotowania wody ,b膮ble powietrza wraz z par膮 mog膮 podnie艣膰 poziom wody w naczyniu ,a rura przelewowa jak zape艂ni si臋 wod膮 wyssa wod臋 z uk艂adu ,tak jak 艣ci膮ga si臋 np paliwo z beczki w臋偶ykiem . W przypadku pod艂膮czenia z rysunku jacquoia ,nie ma tej mo偶liwo艣ci. Poniewa偶

powietrze wraz z par膮 dostaj膮 si臋 do naczynia przez g贸rny kr贸ciec ,nie podnosi to poziomu wody, i uchodzi rurk膮 odpowietrzaj膮c膮 do atmosfery. i to by by艂o na tyle

Opublikowano

quitar masz ca艂kowit膮 racj臋 .z tym 偶e PN -91/B-02413 dopuszcza stosowanie jednej rury RB+RW (w kot艂owni z jednym kot艂em .)pod艂膮czonej bezpo艣rednio do wyj艣cia z kot艂a.

Opublikowano
natomiast fotka kolegi Digitraxa przedstawia dopuszczalny i cz臋sto stosowany spos贸b .ma on jednak wad臋, w przypadku zagotowania wody ,b膮ble powietrza wraz z par膮 mog膮 podnie艣膰 poziom wody w naczyniu ,a rura przelewowa jak zape艂ni si臋 wod膮 wyssa wod臋 z uk艂adu ,tak jak 艣ci膮ga si臋 np paliwo z beczki w臋偶ykiem .

Zauwa偶, 偶e od g贸ry w naczynku jest "fajka" odpowietrzaj膮ca. Kilka razy zagotowa艂em wod臋 w zwi膮zku z brakiem pr膮du i nie wyssa艂o mi wody z naczynia. Podczas normalnej pracy naczynko jest zape艂nione woda do poziomu rury przelewowej i gdy zwi臋ksza si臋 obj臋to艣膰 wody spowodowana jej rozszerzalno艣ci膮 to nadmiar up艂ywa przelewem ale tylko do poziomu tego przelewu. Nie ma mo偶liwo艣ci by przez przelew wydosta艂o si臋 wi臋cej wody ni偶 si臋ga kr贸ciec tego przelewu. Przy gotowaniu b膮ble powietrza wydostaj膮ce si臋 z kot艂a podnosz膮 poziom wody w naczyniu i tak偶e opr贸偶nia si臋 ono tylko do poziomu przelewu.

Opublikowano

Dzi臋kuj臋 teraz wszystko dla mnie jasne. Prosz臋 powiedz m贸j szanowny ekspercie czy mo偶na pod艂膮czy膰 naczynie rur膮 Pex . Wiem 偶e wytrzymuje temp. 95掳 C ale jak znosi mr贸z bo u mnie na strychu b臋dzie i trzeba by ja zaizolowa膰 ale chyba koszt materia艂ow b臋dzie mniejszy ni偶 mied藕 czy stalowe rury.Prawda ?

Opublikowano

A czy by艂by kto艣 w stanie mi wyt艂umaczy膰 czym r贸偶ni膮 si臋 w sensie dzia艂ania te dwa schematy? Kt贸ry艣 jest lepszy czy to nie ma znaczenia, kt贸ry zastosuje?

1) naczyniewzbiorczeotwart.jpg 2) naczyniewzbiorczeotwart.jpg

Opublikowano

Bable pary wodnej nie przechodz膮 wtedy przez zbiornik tylko wpadaj膮 od g贸ry. Wynika to st膮d , 偶e gaz w postaci b膮bli migruje w g贸r臋 po najmniejszej linii oporu. Tak wi臋c gdy ma wyb贸r to wybierze prosty odcinek rury a nie obej艣cie kolanem

Opublikowano

nie tak do konca w trakcie gotowania rora ida na przemian bable i woda nie oddziela sie wcienkiej rorze chyba ze rora ma ze 2 cale i tak woda wyleci zalozenie jest takie ze wody nie nalezy zagotowac!!! to jest tylko w razie awari co sie niepowinno zdarzyc lub zadko dlatego poco sobie komplikowac 1 rora z dolu naczynia polaczona z instalacja a 2 powiedzmy z kanaliz膮 w celu przelania nadmiaru wody i powietrza i w zupelnosci starcza ja tak robie mam u siebie i nic sie nie dzieje !!! :) chyba ze sie czesto ma zamiar zagotowywac wode no te schematy sa pomocne

Opublikowano

tak moze zostac czemu by nie tylko przelew daj jaknajwyzej bo czym nizej tym pomniejszasz pojemnosc naczynia a tu chodzi aby bylo wiekszy zapas wody w razie odparowania

Opublikowano

Dzi臋kuj臋 Panowie za wszystkie rady. Wyrobi艂em sobie pogl膮d i wiem jak zamontowa膰 to naczynie.

Do sezonu grzewczego na pewno zd膮偶臋.

Waldemar amator hydraulik i nie op艂acony palacz ,艣redni opierdalacz.

• 2 lata p贸藕niej...
Opublikowano

Bable pary wodnej nie przechodz膮 wtedy przez zbiornik tylko wpadaj膮 od g贸ry. Wynika to st膮d , 偶e gaz w postaci b膮bli migruje w g贸r臋 po najmniejszej linii oporu. Tak wi臋c gdy ma wyb贸r to wybierze prosty odcinek rury a nie obej艣cie kolanem

Szanowny Panie,

moje naczynie wyr贸wnawcze pod艂膮czone do kot艂a tak jak na za艂膮czonym rysunku, czy je偶eli rura wzno艣na jest przed pomp膮 to pompa b臋dzie zasysa艂a powietrze do instalacji czy nie.

prosze o odpowiedz z g贸ry dzi臋kuj臋.

post-13055-0-84599900-1321380389_thumb.jpg

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.