Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ryni masz racje, producent nakazuje 1.5bara a nawet zb montuja 2.5bara . MI chodzi o to ze te ciśnienie nie rozsadzi kotla od razu, ale tak trzeba to zmienić bo jest to niebezpieczne dla gospodarza. 

Opublikowano

Producent nie dopuszcza do montażu kotła w układzie zamkniętym

Screenshot_20201121_194757_com.google.android.apps.docs~2.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tylko ten z linku to jest UWG Plus i on może być w zamkniętym montowany a autor ma UWG i ten tylko w otwartym

Edit: i dodatkowy wymóg dla układu zamkniętego to sterownik i wentylator podmuchu. Miarkownik odpada

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano

Ślicznie dziękuję wszystkim osobom, które się tutaj wypowiadają i szukają rozwiązania. Mam jeszcze pomysł. Może upuścić wody z instalacji i wtedy ciśnienie nie będzie takie wysokie. Tylko wtedy mi się pewnie piec gazowy nie odpali do grzania wody. Ehh szalone to wszystko. 

Opublikowano
27 minut temu, hajtaler428 napisał:

Tylko ten z linku to jest UWG Plus i on może być w zamkniętym montowany a autor ma UWG i ten tylko w otwartym

Edit: i dodatkowy wymóg dla układu zamkniętego to sterownik i wentylator podmuchu. Miarkownik odpada

Już dorzuciłem linka do UWG

Opublikowano

A u Państwa jakie jest ciśnienie początkowe tzn. Na ziemnym piecu? Czy macie piece połączone ze sobą? Mam na myśli piec gazowy i centralny. Jaki jest u Państwa skok ciśnienia z zimnego pieca do temperatury załóżmy 60 stopni. Może mam za dużo wody w układzie stąd wysokie ciśnienie przy rozgrzanym piecu?

Opublikowano

Ja mam ponad 300l wody w układzie, na otwartej instalacji ciśnienie oscylowalo jak dobrze pamiętam w granicach 0,8 na zinnym kotle. Teraz mam układ zamknięty, na instalacji 1,5bar na zimnym i skacze do 1,7 - 1,8 gdzie na kotle 68*

Opublikowano

Jak to wyliczyłeś? Sam kocioł ma pojemność 54l 

• Lubię to 1
Opublikowano

Interesujące, sam kociol ma więcej wody niż ty wylałeś. 

Opublikowano

A w jaki sposób uzuelniasz wodę w układzie że wlewasz ją wiadrami? Przez naczynie? Odpowietrzałeś instalację po takim uzupełnianiu i dolewałeś ponownie?