Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,kocioł mam slimko Eko 20kw, ale ustawiona max moc na 14kw, narazie ogrzewa 60metrów(docelowo bedzie 200mkk), grzejniki +cwu. temperatura zadana kotła 55stopni,histeryza 5stopni, temp mieszacza 35stopni,temp cwu 45stopni) i 7 rozpaleń przez noc tj. od 18.00-11.00 dnia następnego(17godzin) i około 15kg pelletu. Obniżenia nocne włączone,regulatora pokojowego brak,ale oczekuję na głowice termostatycxzne na grzejniki. Co jeszcze mogę zrobić aby zmniejszyć ilośc rozpaleń/zużycie paliwa?

Jak w tym kotle włącza się pracę w nadzorze? Ustawiłem wg instrukcji i nadzór powinien się sam włączyć,ale nic z tego.

Opublikowano

Tutaj żadnego nadzoru nie włączaj. Szybko temperaturka zadana na 65*, w jaki sposób chronisz powrót? Bo tutaj przy obecnym stanie będziesz miał problem. Potem dajesz histerezę wysoko, może być i 20*, wtedy ograniczysz częstotliwość odpalania się kotła, no i koniecznie zamontuj termostat pokojowy.

Nie masz EcoNetu? Jeśli nie, to koniecznie zainstaluj, będziesz miał zdalny serwis.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zbyster87 napisał:

około 15kg pelletu. Obniżenia nocne włączone,regulatora pokojowego brak,ale oczekuję na głowice termostatycxzne na grzejniki. Co jeszcze mogę zrobić aby zmniejszyć ilośc rozpaleń/zużycie paliwa?

Daruj sobie zakup gadżetów bo one w żadnym stopniu nie zmniejszą spalania, na ich zakup przyjdzie czas, aż strach pomyśleć co będzie jak zaczniesz ogrzewać powierzchnię docelową. Na obecnym etapie to tylko zakup termostatu pokojowego najlepiej od razu ecosterTOUCZ na kablu ma sens bo będzie on pomocny w dalszym użytkowaniu.

Na dzień dzisiejszy temp zadana kotła 70 histeryza kotła 15. To powinno na krótko rozwiązać problem.

TYLKO I WYŁĄCZNIE DOSTAWIENIE BUFORA 800 LITRÓW ROZWIĄŻE TWÓJ PROBLEM CAŁKOWICIE

Jeśli tego nie zrobisz to będziesz przeklinał ten kocioł , nie słusznie. 

Narysuj schemat jak masz obecnie podłączony kocioł do instalacji .

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Witamy,

postaramy się pomóc w wyżej wymienionym problemie, choć zdjęcia instalacji byłyby bardzo wskazane. Zacznijmy od tego:

Menu / ustawienia kotła / temperatura zadana kotła - 75*
Menu / ustawienia kotła / modulacja mocy / histereza kotła - 15*
Menu / ustawienia kotła / modulacja mocy / max moc kotła FL - 60%
Menu / ustawienia kotła / tryb regulacji / fuzzy logic
Menu / ustawienia CWU / temperatura zadana CWU 50*
Menu / ustawienia CWU / histereza CWU 10*

Ile masz aktualnie rozpaleń na dobę ?

Opublikowano
23 godziny temu, Kotłospaw napisał:

Witamy,

postaramy się pomóc w wyżej wymienionym problemie, choć zdjęcia instalacji byłyby bardzo wskazane. Zacznijmy od tego:

Menu / ustawienia kotła / temperatura zadana kotła - 75*
Menu / ustawienia kotła / modulacja mocy / histereza kotła - 15*
Menu / ustawienia kotła / modulacja mocy / max moc kotła FL - 60%
Menu / ustawienia kotła / tryb regulacji / fuzzy logic
Menu / ustawienia CWU / temperatura zadana CWU 50*
Menu / ustawienia CWU / histereza CWU 10*

Ile masz aktualnie rozpaleń na dobę ?

Zmieniać max moc kotła, czy wystarczy włączenie fuzzy logic?

Opublikowano

Kolego a co zmieni czujnik pogodowy ? Zaleciłeś ustawienia, które tylko pogorszyły sprawę , a wynika to z faktu , że kocioł 20kW, a ma do ogrzania 60 mkw . Brak  termostatu i ustawienie temp za zaworem 35 st przy zadanej 75 st tylko zwiększa ilość rozpaleń, bo kocioł szybciej się przegrzewa i dość szybko się wychładza o te 15 stopni histerezy.

Montaż głowic termostatycznych o których myśli autor w obecnej sytuacji , to kolejny krok do większej ilości rozpaleń w wyniku przegrzania kotła.

Nie znam tego sterownika ani kotła ale na początek moc kotła  zmniejszyłbym  do max 40%, zadaną na 65, podniósł temp za zaworem do 40 st i dołożył bym termostat pokojowy, albo chociaż czujnik jeżeli jest taka możliwość .

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kotłospaw napisał:

A czy w instalacji mamy zamontowany czujnik pogodowy lub regulator pokojowy ?

niema czujnika podłogowego ani regulatora pokojowego, dziś będę montował głowice termostatyczne z nastrawą temp. na grzejnikach.

PS.docelowo kocioł będzie ogrzewał 3 kondygnacje, więc wg. mnie montownie regualtora pokojowego minie się z celem.

Edytowane przez zbyster87
Opublikowano (edytowane)

Chętnie zobaczę ilość rozpaleń po montażu tych głowic . Jak się zaczną zamykać co jeszcze zmniejszy przepływ przez kocioł .

Chociaż przy 35 stopniach za zaworem może nawet nie dojdzie do takiej sytuacji , bo szybciej się przegrzeje kocioł niż się któraś głowica zamknie.

Termostat przy trzech kondygnacjach nie jest złym pomysłem , tylko trzeba to zrobić z głową i zamontować go w pomieszczeniu , które najszybciej reaguje na zmiany temperatury ( najchłodniejsze) 

Edytowane przez besix
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, besix napisał:

Chętnie zobaczę ilość rozpaleń po montażu tych głowic . Jak się zaczną zamykać co jeszcze zmniejszy przepływ przez kocioł .

Chociaż przy 35 stopniach za zaworem może nawet nie dojdzie do takiej sytuacji , bo szybciej się przegrzeje kocioł niż się któraś głowica zamknie.

Termostat przy trzech kondygnacjach nie jest złym pomysłem , tylko trzeba to zrobić z głową i zamontować go w pomieszczeniu , które najszybciej reaguje na zmiany temperatury ( najchłodniejsze) 

U mnie najchłodniejszym pomieszczeniem będzie sklep, wysoki na 3metry 100mk2. Montować regulator pokojowy?

Opublikowano

Jeżeli ten sklep ma być ogrzewany z tego samego źródła, to przede wszystkim instalacja jest do bani .

Powinny być dwa oddzielne obiegi CO , sterowane niezależnie i wtedy dwa termostaty.

Nie brałem pod uwagę takiej opcji ale mimo wszystko polecam termostat w części mieszkalnej , a w sklepie głowice skręcone tak żeby straty wynikające ze spieprzonej instalacji były jak najmniejsze

Opublikowano (edytowane)

Teraz spalanie 15kg przez 12 godzin,-chyba dużo jak na tą powierzchnię?

wczoraj wieczorem wsypałem 15kg do pustego podajnika a dziś rano mało co zostało.

Czy montaż bufora rzeczywiście by pomogło?

Opublikowano

Jak ci 12 godzin się paliło to normalnie Ci wzięło pelletu. Czego ty oczekujesz od kotła 20KW? 

Opublikowano

Nawet jak zmniejszyłem jego moc do 8kw,nadal będzie tyle palił?

19 godzin temu, besix napisał:

Jeżeli ten sklep ma być ogrzewany z tego samego źródła, to przede wszystkim instalacja jest do bani .

Powinny być dwa oddzielne obiegi CO , sterowane niezależnie i wtedy dwa termostaty.

Nie brałem pod uwagę takiej opcji ale mimo wszystko polecam termostat w części mieszkalnej , a w sklepie głowice skręcone tak żeby straty wynikające ze spieprzonej instalacji były jak najmniejsze

no tak,tylko gdy w mieszkaniu się nagrzeje to pompa się wyłączy i w sklepie mimo niskiej temperatury grzejniki również będą zimne.tak?

Opublikowano

Zmniejszenie mocy poprawi sytuację z ilością rozpaleń , ale nie zmieni pracy instalacji ani potrzeb kotła przy pracy ciągłej .

Termostat pozwala na wygaszenie kotła powiedzmy na 4 godziny w ciągu 12 h,  co daje wymierne zmniejszenie ilości spalonych kilogramów. Dla przykładu ja mam stary kocioł 17kW ogrzewam 130 mb ( kocioł jest za duży ale to moja niewiedza i marketing sprawiły że taki jest) zamontowałem palnik , ustawiłem max 10 kW i spalam teraz 4 worki na 7 dni co daje około 9kg na dobę.

Oczywiście mam dwa czujniki temperatury z których wyliczam średnią i na podstawie tej średniej steruję kotłem ( taki trochę lepszy termostat) .

Co  do Twojego pytania o sklep to przy tak zrobionej instalacji nie ma złotego środka , albo duże spalanie bez termostatu , albo oszczędności i w sklepie grzane wtedy kiedy w domu.

Gdybyś miał dwa oddzielne obiegi można wtedy prz nagrzanym domu wyłączyć tylko pompę CO -Dom a CO-sklep smiga dalej

Opublikowano (edytowane)

Zamontowanie bufora daje to, że z pełną mocą kotła ładujesz taki bufor przez powiedzmy 3 godziny , potem kocioł stop a pracują tylko pompy , przy takiej przeróbce warto rozdzielić obiegi na dom i sklep . Na czas postoju kotła wpływ będą miały, wielkość bufora , temperatura jaką puścisz w instalacje i oczywiście temperatura zewnętrzna .

Sam fakt że kocioł będzie mógł pracować z pełną mocą ( największa sprawność ) powinien poprawić sytuację . Nie zmienia to faktu, że regulatory pokojowe będą przydatne 

Myślę że zanim to przerobisz warto zainwestować w termostat nawet przewodowy zobacz ile pracował mój kocioł przez 12 h  ( temp spalin )

1.PNG

Edytowane przez besix
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie przy obecnych temperaturach zewnętrznych Laguna odpala się 4-5 razy na dobę i pracuje 8-10 godzin w ciągu doby. Kotłem steruje termostat pokojowy.

Opublikowano

Jakikolwiek zwierno-rozwierny. Kup taki żebyś miał płynną regulację histerezy, takie mają termostaty Techa np. Rozumiem że nie masz internetu? Bez neta pozbawiasz się zdalnego serwisu, co w przypadku jakichkolwiek problemów z działaniem kotła jest nieocenione. Warto, bo serwis Kotłospawu jest naprawdę bardzo dobry. 

Opublikowano (edytowane)

Jak masz stabilną sieć wifi i nie chcesz na razie wydać 550 zł to może coś po wifi , np takie . Masz wszystko co potrzebujesz , a jak działa zapytaj kolegi @eliks , to są bezprzewodowe czujniki zasilane z 230V albo z USB czyli np z gniazda USB w sprzęcie RTV . W kotłowni drugi moduł który załącza kocioł.

Produkcja własna 

moduł.png

term 1.png

term2.png

Edytowane przez besix
  • Lubię to 1