Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

chcę wymienić pompy na energooszczędne, proszę o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Chcę wymienić pompy CO na energooszczędne. Dwie pompy 25/40 z prawej strony rozdzielacza obsługują obwody grzejnikowe. Pompa 25/60 obsługuje podłogówkę. Druga od lewej nie jest używana, obieg jest zamknięty

Zastanawiam się nad pompami Wilo Yanos Pico ale z tego co się doczytałem to nie ma ona funkcji autoadaptacji. Wydaje mi się że ta funkcja jest bardzo przydatna.

Proszę o informacje czy faktycznie ta pompa nie posiada automatycznej adaptacji.

20201108_182506.jpg

20201108_192200.jpg

Opublikowano

Yonos ma adaptację. Zakres tej adaptacji jest od ustawionego aktualnie H (wysokości podnoszenia) do połowy tej wartości. Niżej nie zejdzie. Stratos po aktywacji "auto adapt" obsłuży również dolną połowę zakresu. 

Są też widoczne różnice w budowie. Stratos oferuje wyświetlacz ciekłokrystaliczny, Yonos segmentowy. Stratos pokazuje aktualny przepływ w m3/h, sumaryczny pobór energii w kWh (z możliwością resetu), Yonos pokaże tylko aktualny pobór energii w watach. 

Jeśli rozbudowane funkcje wyświetlacza Stratosa Ci nie potrzebne, a dotychczasowe pompy nie generowały szumów na termostatach, to wystarczą Ci Yonos'y. 

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za odpowiedź. No właśnie szum w grzejnikach jest słyszalny. Zmniejszyłem bieg i jest zdecydowanie ciszej w grzejnikach. Chyba zdecyduje się na stratos. Różnica w cenie niewielka a funkcjonalność dużo większa. 

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem 3 pompy STRATOS. Większe możliwości, przystępna cena. Dziękuje za poradę.