Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat grawitacyjnego co oraz cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Panowie potrzebna pomoc przy budowie a raczej dobudowie instalcji grawitacyjnej centralnego ogrzewania i dołożenia bojlera , to ma służyć jakieś 2-3 lata aż przyjdzie czas na podłogówkę .

obecnie są grzejniki tzw rury fawira 100mm bez bojlera ,kocioł cieknie ale będzie mpm 10kw , trzeba dołożyć bojler i aby to wszystko jak najtaniej działało , jest to do zrobienia ? rury grube i ileś tam lat temu to działało a teraz w sumie nawet nie wiadomo w jakim to stanie więc przepłukamy instalację jakim odkamieniaczem i mam nadzieję że się to nie rozpadnie , to musi działać jakieś 2-3 lata ze względu na $ no właśnie .

Opublikowano (edytowane)

Jak na 2-3 lata to bym nie płukał instalacji , najwyżej przelał ale bez chemii

Na czym ma polegać dobudowa / rozbudowa instalacji?

Edytowane przez sambor
Gość berthold61
Opublikowano

Był tam kocioł który grzał tylko co a nie było bojlera i chodzi o dołożenie tego bojlera by nie grzać specjalnie ciepłej wody czym innym , z płukaniem instalacji chemią to masz rację i dam spokój bo szkody mogą być większe niż pożytek , no i bardzo ważne pytanie o bojler-zasobnik jak zwał tak zwał ale jaki miał by to być ? poziomy,pionowy z płaszczem czy wężownicą bo wielkość chyba 140 litrów to raczej minimum .

Opublikowano (edytowane)

Jak ma być na grawitacji to bojler ok 200 dwupłaszczowy poziomy  będzie OK

Tylko trzeba dodać jakiś zawór regulujący ilość wody na bojler, inaczej będzie tylko grzanie bojlera.

Edytowane przez sambor
Gość berthold61
Opublikowano

Dobra informacja z tym bojlerem a powiedz mi wpiąć go normalnie w wylot z kotła a powrót bojlera do powrotu co ? nie spowoduje to zmniejszonego przepływu na co ? ale to chyba zaworem można przystawić dobrze myślę ?

Gość berthold61
Opublikowano

Podziękował ,  przeoczyłem  ten o tym zaworze ale kiedyś u siebie jak miałem stary kocioł to przystawiałem też , pzdr

Gość berthold61
Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie o tak zwaną zetkę , piwnica jest w kształcie litery L czyli dwa pomieszczenia po ok 3,5x4,5 metrów i pytanie czy robić jedną zetkę w tym pomieszczeniu gdzie piec czy lepiej zrobić w obydwóch pomieszczenia z rury np fi 100mm , to że muszą wystawać na zewnątrz co najmniej 60 cm a w środku 30 cm od podłogi już wyczytałem , wg mojego dwie zetki lepiej by wysuszały piwnicę ale czy to ok ? (mały problem baba która sprzedaje dom synowi nie ma księgi wieczystej ) ale zmuszę ją przed kupnem aby ją  założyła bo ja tam już MPM-a 10-kę  zapodałem a tu przestój ale to na inny temat .

Gość berthold61
Opublikowano

O wszystko wypytałem ale nie zapytałem o najważniejsze czy na grawitacji powrót jest w miarę dogrzany czy raczej chłodny ,  bo jeśli miałby być (tego nie wiem ) chłodny to chyba jednak lepiej założyć pompkę bo mam wolną leżeć i ewentualnie jakiś zawór 3 czy 4 drogowy dla ochrony powrotu i regulowanie temp na kaloryfery takie proste i skuteczne . czy lepiej prościej ochronę powrotu zrobić przez bojler dwupłaszczowy ale jak regulować temp na kaloryfery ? ma mi to robić kolega ale on starej daty i być może trzeba będzie go trochę naprowadzać .

Opublikowano

Przy instalacji grawitacyjnej nie potrzeba ochrony powrotu. Zresztą ma to dzialac 2 lata jak piszesz, kocioł cieknie więc ochrona powrotu pomoże mu jak umarłemu kadzidło

Gość berthold61
Opublikowano

Kocioł cieknie ale mam już nowy tzn odkupiony 3 letni MPM 8-10 kw i szkoda by go było ,to jest pewne że na grawitacji powrót jest ciepły ? za dwa lub 3 lata będzie robiona podłogówka a teraz na starych wafierach musi to chodzić ,rury grube chyba 1,3/4 , nie ukrywam że najlepszą opcją byłaby grawitacja a nie mam pojęcia jaki będzie powrót .

Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem dziś to ogrzewanie grawitacyjne i jestem z leksza rozczarowany , kociołek mpm 10-ka świetnie grzeje ale co z tego jak na kotle 80 stopni a na powrocie z biedą chyba 40 stopni i mimo 80-ciu stopni na zasilaniu to te śmieszne grzejniki typu fawiera nie specjalnie grzeją tzn nie oddają za bardzo ciepła wiem że dom stał 10 lat i zawilgocony ale tak czy siak chyba będzie trzeba coś zrobić i albo kupić jakieś żeliwniaki albo totalna rozpierducha i podłogówka ale na to kasy nie ma aż tyle i nie chcę młodych mieć na karku jeszcze z rok bo do łba dostanę .

Edytowane przez berthold61
Opublikowano

Dla mnie to wygląd dobrze 40°C spadku temp. oznacza, że grzejniki działają, teraz pozostaje wygrzać dom. Jak po tygodniu czy dwóch ciągłego palenia w domu nie zacznie się robić ciepło, wtedy będziesz mógł się martwić, teraz pozostaje palić na okrągło i czekać.

• Zgadzam się 1
Gość berthold61
Opublikowano

Racja bo przecież rury też oddają ciepło i jak dom nabierze chociażby te 20 stopni zamiast obecnych 5 stopni to i powrót powinien się podnieść , mam jeszcze jeden pion zapowietrzony i to też zakłóca przepływy , jutro do mpma ląduje ekogroszek ruski bo zostało mi go trochę a mój ekogroszkowiec go nie lubi to myślę że dolniak papnie go z chęcią a i czas grzania się wydłuży ,plan aby do niedzieli od jutra grzać nonstop 80 stopni i obserwować , 

Opublikowano

Temp. powrotu nie musisz się przejmować, instalacje grawitacyjne działały latami, bez uszczerbku dla kotła, to są zupełnie inne przepływy i rozkład temp. w kotle.

Gość berthold61
Opublikowano

Zrobi się te rury pianką tą do rur najpierw się pomaluje aby nie rdzewiały , jutro wszystko odpowietrzę i dalszy ciąg no i najważniejsze grzanie grzanie i jeszcze raz grzanie bo wilgoć jest spora po 10-ciu latach nie wietrzenia .

Opublikowano

Pożycz - są w wypożyczalniach - osuszacz powietrza , jak woda zacznie wychodzić z murów będzie mocno przydatny.

Zamiast osuszacza można wstawić klimatyzator przenośny - też  się nadaje, choć jest mniej wydajny.

Opublikowano

Witam Wszystkich. Podepnę się do tematu.  ,,Magik,, spieprzył mi robotę na całego. Bo niby wszystko wie a tak naprawde tyle co ,, Kazio spod sklepu,, Mam zrobioną instalację na zaworze 4D z obejściem grawitacyjnym w razie awari prądu. Nie działa to tak jak powinno. Na bojler pompa z zaworem różnicowym oraz zwrotnym, na zasilaniu CO też taka sama pompa. czy może ktoś ma schemat jak to powinno być prawidłowo zrobione? U mnie powrót z CWU łączy się z grzejnikami a nie z kotłem, ,,Choinka na zaworze 4D pozwężane jak tylko się dało. Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc ze schematem to bardzo prosze o odzew - wyślę zdjęcia. Jestem załamany tą całą sytuacją. Bardzo prosze pomóżcie. 

Gość berthold61
Opublikowano
8 godzin temu, sambor napisał:

Pożycz - są w wypożyczalniach - osuszacz powietrza , jak woda zacznie wychodzić z murów będzie mocno przydatny.

Zamiast osuszacza można wstawić klimatyzator przenośny - też  się nadaje, choć jest mniej wydajny.

OO otuż to o tym też pomyślałem .

Gość berthold61
Opublikowano

No z pierwszych obserwacji naszło mnie aby zaprząc dużą kątówkę i wyciąć tą całą instalację i wywieść na złom , samo zagrzanie tych rur do 80 stopnie pożera ponad wiadro węgla a potem grzejesz grzejesz a ciepła z tego nie ma za Chiny ludowe , najlepszą opcją byłoby zrobienie podłogówki tylko jest problem z wysokością bo między piwnicą i parterem jest beton a 5 cm to trochę lipa , chyba że thermano i jakiś typ lekki bez wylewki tylko np osb , nie wiem muszę się z tym przespać  .

Opublikowano

@DarekDaro76 grawitacja nigdy nie będzie pracować poprawnie gdy w instalacji jest zawór 4D, natomiast instalacje musiał byś rozrysować, założyć nowy temat w dziale instalacji CO i CWU i wstawić schemat, bez tego trudno będzie rozpoznać instalacje i coś doradzić.

@berthold61 wymiana instalacji niewiele pomorze, wygrzanie nowego czy zawilgoconego domu przypomina próbę odparowania wanny wody stojącej na ogrodzie za pomocą ogniska w dodatku nie przekraczając 18-20°C  temp. wody w tej wannie.

• Zgadzam się 1
Gość berthold61
Opublikowano

Dlatego zdecydowaliśmy że będziemy u niego(syna) robić podłogówkę tymi ręcoma a to będzie druga tymi ręcoma , przynajmniej odizolujemy się od piwnicy (folia) oraz i termicznie poza tym podłogówka lepiej oddaje temp no i strop trzeba zrobić od nowa czyli wybrać te dziadowstwo co tam między belami napaćkali i dać wełny , nie widzę możliwości grzania tego domu a spalać w domu 9x9,5 metra na razie sam parter 30kg ? chyba na łeb nie upadłem , wełna i ta reszta zwruci się za dwa sezony .