Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i proszę o poradę i pomoc.

Instalacja CO i CWU oparta na kotle olejowym Vaillant VKO22/3 z zasobnikiem CWU 150 l. Całość ma już ponad 20 lat. Do instalacji podpięty jest kominek z płaszczem wodnym - ale w tym roku nie używany. Od jakiegoś czasu wzrasta ciśnienie w układzie.

Jakiś miesiąc temu zadziałał zawór bezpieczeństwa. Ciśnienie w układzie osiągnęło poziom 3 barów. Zacząłem szukać ewentualnych przyczyn. Pomysł padł na naczynie przeponowe, które nie było najlepszej jakości. Pomimo, że stary zbiornik nie wyglądał źle to wymieniłem na nowy Reflex ( 18l ) - bez ingerencji w ciśnienie w naczyniu.

Niestety problem wraca. Na ciepłym układzie ( pracujący kocioł ) spuszczam wodę do ok 1 bara. Po jakimś czasie ciśnienie wzrasta do ok 2 barów. Po ostygnięciu układu spadek ciśnienia jest niewielki.

Przez tydzień spuściłem kilka litrów wody.

Mam wrażenie, że wzrost ciśnienia następuje podczas pracy palnika w kotle ( ale to może być mylące wrażenie ) sam nie wiem co może być powodem. Serwisant do kotła przyjedzie dopiero za 6 tygodni.

Może jakieś pomysły lub doświadczenie z tego typu problemem ?

Opublikowano (edytowane)

Pomysł jest taki, ze instalacja jest stara jak piszesz i może zawór, którym dopuszczasz wodę do układu przepuszcza bo jest nieszczelny. Przecież ta dodatkowa woda skądś się musi brać. Wymień zawór dopuszczający wodę.

Druga sprawa to ciśnienie wstępne w nowym naczyniu musi być dostosowane do ciśnienia w jakim pracuje CO więc tutaj też jest to do korekty. Zostawienie ciśnienia wstępnego w naczyniu na poziomie fabrycznym to błąd.

22 minuty temu, oskarch napisał:

Przez tydzień spuściłem kilka litrów wody.

To jest chyba kluczowe żeby przyjrzeć się dokładnie zaworowi, którym uzupełniasz wodę w CO.

Edytowane przez maniek83
Opublikowano

Zawór dopuszczający wodę jest brany pod uwagę. Instalacja stara - to fakt - cała kotłownia w miedzi.

Ale pytanie czy w samym kotle nie mogło się coś wydarzyć co może wpłynąć na skoki ciśnienia

Nowe naczynie przeponowe ustawione fabrycznie na 1,5 bara ( mój błąd , że przed montażem nie sprawdziłem ). Po montażu zbiornika uzupełniłem ciśnienie w układzie CO do 1,2 bara.

Natomiast zastanawiający jest fakt, że ciśnienie dość szybko wzrasta do ok 2 barów i potem jakiś dzień dwa są niewielkie wahania. Jak dochodzi do ok 2,3 to spuszczam wodę. Teoretycznie naczynie przeponowe powinno przejąć większość tego ciśnienia czyli początkowy skok ciśnienia powinien być powolny a później szybszy. Tak na logikę.

Opublikowano

Ustaw w naczyniu przeponowym na zimno  i na pusto - ciśnienie w inst poniżej 0,5bar, ciśnienie w naczyniu ok 0,8-0,9bar, w instalację daj ok 1 bar na zimno i w tedy sprawdź co jak zachowuje się instalacja podczas palenia.

Opublikowano (edytowane)

Naczynie przeponowe powinno być cały czas w części wypełnione wodą - instalacja zimna. Czyli ciśnienie wstępne w naczyniu powinno być trochę niższe niż ciśnienie w instalacji. A, że podczas grzania trochę rośnie ciśnienie w instalacji to tak musi być. Wymiana powietrza/azotu w naczniu z wodą(powietrze/azot ściśliwy, woda nieściśliwa). Powietrze/azot z naczynia nie znika, czego skutkiem jest podwyższenie ciśnienia. Jak rośnie zbyt mocno ciśnienie to źle dobrana pojemność naczynia, albo sklejona, uszkodzona membrana. Tyle chyba w temacie.  

Edytowane przez emigrant