Szymszel Opublikowano 1 Listopada 2020 #1 Opublikowano 1 Listopada 2020 Witam serdecznie. Noszę się z zamiarem modernizacji instalacji C.O. Znalazłem hydraulika, który zaproponował instalację wartą ponad 10 tys. PLN. (4 obwody, sprzęgło, 5 pomp, sterowniki etc.). Propozycja sensowna tylko wg. mnie koszmarnie droga. Dlatego popełniłem prostszy schemat, który wydaje mi się kompromisowy. Martwi mnie tylko poprawność działania obwodów C.O. i C.W.U. przy zastosowaniu automatycznego zaworu czterodrożnego. Jak na razie wszystkie cztery obwody obsługuje bezproblemowo jedna pompa bez automatyki. Instalacja jest bez bufora a ochronę przed korozja niskotemperaturową pełni (lepiej lub gorzej) obwód C.W.U. obsługujący parter. Na schemacie nie uwzględniłem potrzebnych jeszcze zaworów, filtrów etc. Wszystkie grzejniki panelowe mają już zawory termostatyczne. Bardzo proszę o Wasze konstruktywne uwagi do schematu. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Szymszel. Cytuj
sambor Opublikowano 1 Listopada 2020 #2 Opublikowano 1 Listopada 2020 Ten schemat jest po prostu zły! Cytuj
Szymszel Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor #3 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Dziękuję. Coś więcej? Edytowane 1 Listopada 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu , cytat usunięto Cytuj
sambor Opublikowano 1 Listopada 2020 #4 Opublikowano 1 Listopada 2020 Poszukaj, na forum jest wiele prawidłowych schematów kotła z buforem. Cytuj
Szymszel Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor #5 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) 4 godziny temu, sambor napisał: Poszukaj, na forum jest wiele prawidłowych schematów kotła z buforem. Poszukałem. Poprawiłem, może teraz wygląda to sensowniej. Pytanie. Czy powrót z CWU dla parteru zrobić obwodem zazn. jako 1 czy 2 ? Edytowane 1 Listopada 2020 przez Szymszel Cytuj
sambor Opublikowano 1 Listopada 2020 #7 Opublikowano 1 Listopada 2020 Z tego co piszesz masz grzać 2x CW? Jak tak to nie rozumiem dlaczego puszczasz grzanie CW na piętrze przez zaw 3-D? To raczej powinno tak wyglądać: Powrót z grzania CW oczywiście 2 a nie 1! Cytuj
mironw Opublikowano 1 Listopada 2020 #8 Opublikowano 1 Listopada 2020 Pewnie dlatego że taniej bo nie trzeba ciągnąć dwóch rur - ha ha a może jest na parterze przy kotle miejsce na bojler z piętra i puścić tylko ciepłą wodę na krany Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 1 Listopada 2020 #9 Opublikowano 1 Listopada 2020 Głupi pomysł dwóch bojlerów i na dodatek zasilanych z bufora. Cytuj
sambor Opublikowano 1 Listopada 2020 #10 Opublikowano 1 Listopada 2020 Ja nie dopisałem w poprzednim poście ale CW na piętro to potrzeba cyrkulacji, a rurę do grzania potrzeba tylko 1 - powrót może być wspólny, choć to nie po fachowemu. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 1 Listopada 2020 #11 Opublikowano 1 Listopada 2020 Jakbyś nie robił to potrzebne dwie rury na górę. Albo zasilanie i powrót do grzania albo rura z cwu i rura cyrkulacji. Cytuj
Szymszel Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor #12 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Już wyjaśniam. Bufor jest bez wężownic. CWU dla parteru jest w piwnicy. W piwnicy instalacja CO jest w układzie gwiaździsto-szeregowym na parter. Na piętro idzie tylko JEDNA rura zasilająca pod którą podpięte jest CWU dla piętra i zespół rozdzielaczy dla grzejników. Nie ma możliwości pociągnięcia dodatkowych rur. (był na to czas jak adaptowałem poddasze na użytkowe ale wynajęty hydraulik zrobił tak jak mu bezmózgowie podpowiedziało).Tak jak pisałem w pierwszym poście instalacja generalnie działa na 1 pompie ale chałupa ocieplona więc dołożenie bufora poprawi pracę kotła. Bufor da mi również możliwość pompowania chłodniejszej wody do grzejników ale przez dłuższy okres czasu. I jeszcze coś. Wiem że można zasilać CWU z obiegu kotłowego ale latem bufor zmagazynuje mi ciepło do grzania CWU na dłużej. Dodatkowo dochodzi opcja grzania wody w buforze prądem w ramach taryfy G12 Edytowane 1 Listopada 2020 przez Szymszel Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 2 Listopada 2020 #13 Opublikowano 2 Listopada 2020 7 godzin temu, Szymszel napisał: I jeszcze coś. Wiem że można zasilać CWU z obiegu kotłowego ale latem bufor zmagazynuje mi ciepło do grzania CWU na dłużej. Też tak myślałem i tak zrobiłem. Po kilku letnich miesiącach zmieniłem zdanie i szybko przerabiałem instalację. Teraz uważam, że jest to bardzo niefektywne. Co do grzania bufora prądem nawet w taryfie g12 to pytanie ile energii zuzyje ogrzanie tych 500l? I na ile Ci to wystarczy. Cytuj
Szymszel Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor #14 Opublikowano 2 Listopada 2020 1 godzinę temu, Gonzo19 napisał: Też tak myślałem i tak zrobiłem. Po kilku letnich miesiącach zmieniłem zdanie i szybko przerabiałem instalację. Teraz uważam, że jest to bardzo niefektywne. Możesz rozwinąć? Są bufory z wewnętrznym zasobnikiem CWU, są też takie w których CWU grzane jest przepływowo. Ja wiem, że najlepszym rozwiązaniem będzie duży zasobnik CWU wpięty w obwód kotła z opcją podgrzewania prądem trójfazowym ale bufor mam jaki mam, zasobnik CWU też nie jest zbyt duży. Ile potrzeba opału do nagrzania 80 litrów CWU i na ile tej wody starczy? Kotła zasypowego nie wyłączę jak grzałki elektrycznej. Bezpieczniej będzie ładować bufor. Mogę opcjonalnie dołożyć bajpasy omijające bufor które i tak kiedyś będą potrzebne jak kocioł zgnije i przesiądę się na jakiegoś pelletowca. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 2 Listopada 2020 #15 Opublikowano 2 Listopada 2020 Ja mam zbiornik cwu 200l i grzeje do 55st. Bufor grzeje do dolnej 64st, wiec zbyt mało energii do nagrzania bojlera. Kocioł i tak zaraz sie odpalał aby dogrzać bufor i mielił , mielił i miał problem. Ale jak masz bojler 80l i bedziesz grzał do nizszych temperatur to może to zda egzamin. Bufor 500l do tego zasypowca to nie za mały? Cytuj
Szymszel Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor #16 Opublikowano 4 Listopada 2020 W dniu 2.11.2020 o 08:35, Gonzo19 napisał: Bufor 500l do tego zasypowca to nie za mały? Z definicji powinno być 750l ale część energii skumuluje się jeszcze w 160l CWU, dodatkowo samo źródło ciepła jest deczko niedowymiarowane dla chałupy w której mieszkam. Mam też sporo drewna więc mogę mixować go z węglem paląc w kotle od góry. Powracam do mojego pytania. Czy schemat instalacji zamieszczony w 5tym poście będzie działać poprawnie? Czy mały obieg "CWU Parter" nie będzie zakłócał pracy zaworu 3D ? Cytuj
sambor Opublikowano 4 Listopada 2020 #17 Opublikowano 4 Listopada 2020 Nic nie będzie zakłócać, tylko bojler na piętrze grzany przez zaw 3-D będzie dawał letnią wodę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi