Kamil699 Opublikowano 1 Listopada 2020 #1 Opublikowano 1 Listopada 2020 Witam posiadam piec koś 18 plus dom piętrowy i naczynie przełomowe varem do 5 bardzo czerwone i w tym sezonie pojawił się u mnie pewien problem obóz ustawiam na sterowniku 50 stopni pompe mam na dwójka ustawioną i problem jest tego typu że gdy temperatura podejdzie pod 60 stopni rośnie mi ciśnienie na naczynia przełomowym i wywala wodę zaworem bezpieczeństwa poziom gdzieś 3 bary wtedy jest. Dlaczego to cisniecisnienie tak szybko rośnie. Za mało wody w układzie czy jak ja dolewam wody tak do 1 bara ale teraz po paleniu zawsze mi spada do 0.6 na naczynia przełomowym czerwona wskazówka ma 1.5 bara. Za mało wody w instalacji jest że tak rośnie ciśnienie czy za mało powietrza Cytuj
Ryni Opublikowano 1 Listopada 2020 #2 Opublikowano 1 Listopada 2020 Za mało powietrza. Odłącz naczynie od układu CO i uzupełnij ciśnienie wstępne do poziomu o 0,3 bar niższego niż ciśnienie w zimnej instalacji. Cytuj
Kazio321 Opublikowano 1 Listopada 2020 #3 Opublikowano 1 Listopada 2020 W ogole, jakie masz dopuszczalne max ciśnienie robocze ? Cytuj
Kamil699 Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor #4 Opublikowano 1 Listopada 2020 Ale to mam w sensie zakręcić dopływ zimnej wody do naczynia i na puścić powietrza sprezarka tak. Ogółem na naczynia jest znacznik z Polska niby 1.5 bar to do ilu mam do pompować. Zakres zielony jest o 1.5 bara do 2.5 bar Cytuj
maniek83 Opublikowano 1 Listopada 2020 #5 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Kiedy masz zimną instalację musisz zdemontować naczynie przeponowe najlepiej jakbyś miał szybkozłączkę, potem tak jak piszesz dobijasz ciśnienia jak do opony samochodu, ciśnienie ma być niższe w naczyniu właśnie o około 0,3 niż ciśnienie w instalacji. Wtedy naczynie spełni swoją funkcję czyli odbierze nadmiar wody po nagrzaniu lub uzupełni ewentualne braki kiedy takie się pojawią. 55 minut temu, Kamil699 napisał: Dlaczego to cisniecisnienie tak szybko rośnie. Naczynie może być za małe do instalacji, wtedy też ciśnienie szybko rośnie. Edytowane 1 Listopada 2020 przez maniek83 Cytuj
Kamil699 Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor #6 Opublikowano 1 Listopada 2020 Ale jeśli mam instalacje cwu to rozumiem muszę do pompować nie 1.5 bara a ponad 3 Cytuj
Ryni Opublikowano 1 Listopada 2020 #7 Opublikowano 1 Listopada 2020 Ale zaraz mówimy o instalacji CO, czy o zabezpieczeniu bojlera i naczyniu zamontowanym na instalacji ciepłej wody? Cytuj
Kamil699 Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor #8 Opublikowano 1 Listopada 2020 Mówimy o zabezpieczeniu bojlera instalacja cwu Cytuj
Ryni Opublikowano 1 Listopada 2020 #9 Opublikowano 1 Listopada 2020 Czyli rozumiem, że naczynie jest na rurze zasilającej bojler w wodę użytkową, wtedy ciśnienie w naczyniu powinno być o 0,2 bar-a niższe od ciśnienia w instalacji jeżeli jest ona wyposażona w reduktor, jeśli niema reduktora lub instalacja jest zasilana z hydroforu wtedy ciśnienie wstępne powinno być niższe o 0,5 bar-a. Cytuj
maniek83 Opublikowano 1 Listopada 2020 #10 Opublikowano 1 Listopada 2020 32 minuty temu, Kamil699 napisał: Mówimy o zabezpieczeniu bojlera instalacja cwu Jaki duży masz bojler i jakie duże naczynie do niego? Skoro ciśnienie rośnie do ponad 3 bar i wywala zawór bezpieczeństwa to naczynie może być za małe. Cytuj
Kazio321 Opublikowano 1 Listopada 2020 #11 Opublikowano 1 Listopada 2020 Kto daje zb 3bary na CWU ? Cytuj
maniek83 Opublikowano 1 Listopada 2020 #12 Opublikowano 1 Listopada 2020 Albo kolega pomylił grupę bezpieczeństwa do CO z CWU albo jakiś "fachowiec" zabezpieczył CWU grupą od CO :) Cytuj
Kamil699 Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor #13 Opublikowano 2 Listopada 2020 Dobra mój błąd naczyni3 mam do 5 barów 18 l czerwone. Na mamo metrze mam dwie wskazówki czerwona która jest ustawiona na 1.5 bar i czarna która zmienia się gdy dopuszczam wody do instalacji i tu właśnie rośnie ciśnienie moje pytanie brzmi ile tej wody powinno być jeśli ciśnienie naczynia to rzeczywisci3 1.5 bara tak żeby nie wywalić wody zaworem bezpieczeństwa Cytuj
Kazio321 Opublikowano 2 Listopada 2020 #14 Opublikowano 2 Listopada 2020 Najpierw napisz jakie masz max cisnienie robocze na kotle . Cytuj
Kamil699 Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor #15 Opublikowano 4 Listopada 2020 No więc panowie próbowałem do pompować powietrza do naczynia ale niestety sikalo mi wodą także wymieniłem naczynie wybiórcze na nowe 25 litrów do 6 bar poskrecalem wsszystko przy okazji wymieniłem zaworem kulowy bo z niego kapało. Pełen nadzieji na puściłem wody do 1 bara poodpowietrzalem grzejniki. Pompek co mam ustawiona na dwójkę i załączam się przy 40 stopniach a niestety sterowniki i kocioł mają dwie różne temperatury. Ustawiłem ogółem pięć na 51 stopni w momencie gdy sterowniki miał 45 na kotle było już 56 stopni i ciśnienie rzędu 2.2 bar. W momencie gdy sterowniki doszedł do 50 temperatura na kotle to 62 i wtedy magicznie temperatura na sterowniki znowu urosła tym razem do 70 stopni a na kotle było 62 ktoś może powiedzieć co tu jest grane wogole Cytuj
mironw Opublikowano 4 Listopada 2020 #16 Opublikowano 4 Listopada 2020 pewnie czujki słabo stykają albo nie osłonięte Cytuj
Kamil699 Opublikowano 5 Listopada 2020 Autor #17 Opublikowano 5 Listopada 2020 Właśnie problem jest tego typu że wkładam delikatnie te czujki w dwa specjalne otwory na piecu one są dokrecaane tak jakby tyle że są tam luźne bo kable są cieńsze niż otwór a wkłada tak plus minus 4 do 5 cm Cytuj
maniek83 Opublikowano 5 Listopada 2020 #18 Opublikowano 5 Listopada 2020 Kocioł jest wypoziomowany i odpowietrzony? Cytuj
Kamil699 Opublikowano 5 Listopada 2020 Autor #19 Opublikowano 5 Listopada 2020 Kocioł nie był ruszany nawet a od PO wietrzyć wszystko odpowietrzylem wczoraj możliwe że czujnik temperatury jest uszkodzony Cytuj
mironw Opublikowano 6 Listopada 2020 #20 Opublikowano 6 Listopada 2020 albo luźny n pochwie owiń go cienką blaszką miedzianą (najlepsza przewodność ) albo folią aluminiową tak żeby ciasno wsunąć do końca Cytuj
Kamil699 Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor #21 Opublikowano 6 Listopada 2020 Ale pytanie czy ja mam go tam gleboko pchac czy tylko trochę bo mi wchodzi z 4 cm może a jak przesuniesz go na bok to można dalej wsunac z tym że tam już temperatura bardzo podsjamuje Cytuj
Kamil699 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor #22 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Panowie takie pytanko do tematu jeśli mam pompe leszno napelniam instalacje do 1 bara nieiwem czy tak powinno być.to po rozpaleniu i zalczeniu pompy gdy na piecu mam dajmy na to 50 stopni grzejniki u góry 2 pokoje a także na dole pod sobą również 2 pokoje słabo grzeja na ostatnich zeberkach można powiedzieć że są zimne ale gdy temperatura pod skoczy to delikatnie robią się cieple moje pytanie brzmi czy mam za mało wody w instalcji czy wszystko jest okej ciśnienie przy 50 stopniach to 1.8 bar Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi