makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #101 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Nie przypatrzyłem się, ale wydaje mi się, że przepływ u mnie jest większy - "zdybię" pie, jak się rozbuja :) Edytowane 8 Lutego 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pop Opublikowano 8 Lutego 2017 #102 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) zapewne większy masz przepływ, a co za tym idzie?? zwiększone zużycie prądu, kospel może pracować min 3L na min i max około 9-12 L na min, lepiej mniej na 3 L bo wtedy tylko dogrzewa do zadanej temp.Masz 2 taryfy?? czyli nocna 10H a dzienna 14 H , no to rachunki większe od G11. 1 3L na min -- przy temp 59 st == 2 kw 2 4L na min -- przy temp 59 st == 3kw3 5L i więcej na min -- przy temp 59 st == 4 kw Edytowane 8 Lutego 2017 przez pop Cytuj
automatyk Opublikowano 8 Lutego 2017 #103 Opublikowano 8 Lutego 2017 dla komfortu proponuje utrzymac o 5st wyzsza temp a za to nizsze przepływy ,ma o samo u mnie wolę aby pompa ciepła trzymała mi 44st na grzejniki na wiekszej delcie niż 40st na wiekszym przepływie ,temp w pomieszczeniu ta sama a komfort o niebo lepszy , Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #104 Opublikowano 8 Lutego 2017 zapewne większy masz przepływ, a co za tym idzie?? zwiększone zużycie prądu, kospel może pracować min 3L na min i max około 9-12 L na min, lepiej mniej na 3 L bo wtedy tylko dogrzewa do zadanej temp.Masz 2 taryfy?? czyli nocna 10H a dzienna 14 H , no to rachunki większe od G11. 1 3L na min -- przy temp 59 st == 2 kw 2 4L na min -- przy temp 59 st == 3kw 3 5L i więcej na min -- przy temp 59 st == 4 kw Hmm, ja mam nowszy model Kospela (2015r) - nie wiem, czy tam jest regulacja przepływu - coś mi się zdaje, że ten łobuz automatycznie reguluje przepływ wody.. Cytuj
pop Opublikowano 8 Lutego 2017 #105 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) za kospelem powinieneś miec zawór w instalacji, wystarczy przykręcić, ale najpierw musisz sobie na wyświetlaczu ust. aby ci wyświetlało ile L na min leci i przykręcasz przepływ, acha spr czy pompa leci na 1 szym biegu bo to ważne. Edytowane 8 Lutego 2017 przez pop Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #106 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Mam zawór wejścia, wyjścia - do grzejników i "dobijania wody" - tutaj na filmiku, coś mamroczą o 3 litrach, ale nie kumam :( Czyli, piec musze rozkręcić i zobaczyć na którym biegu jest pompa... Edytowane 9 Lutego 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pop Opublikowano 8 Lutego 2017 #107 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) pokrywe zdejmij i spr który bieg masz, a wg filmiku to widzisz pod kospelem zawory, reg, na zaworze wylotowym ilość litrów na min, na filmiku masz zawór bypas, ja go nie mam i na filmiku masz wszystko wyjaśnione Edytowane 8 Lutego 2017 przez pop Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #108 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Sprawdzę za chwilę jaki przepływ ma piec - jak odpali, a jutro za dnia zabiore się za ściągnięcie obudowy. Własnie na filmie widziałem, że gmera bypasem... Edytowane 9 Lutego 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pop Opublikowano 8 Lutego 2017 #109 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) jak odpali?? ja mam wg instrukcji ustawiony kociołek, czyli pompa nonstop ma chodzic bo mam bufor i wrazie czego to z bufora ciagnie ciepło do instalacji Gdy grzałki sie wył. więc przy grzałkach off pompa pracuje, kospel ma dużo mozliwości w ustawieniach i nie da się go zepsuć hehehe https://www.youtube.com/watch?v=NKZjkslX79k Edytowane 8 Lutego 2017 przez pop Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #110 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Ja nie mam bufora. Tylko centralne ogrzewanie. Ciepłą wodę do rączek i nóżek lub buźki :) -to mam piecyk gazowy. Dlatego u mnie pompa chodzi tylko w momencie gdy piec grzeje... Czasami z automatu przegoni wodę w obiegu... Ale normalnie nie pracuje.. Edytowane 9 Lutego 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pop Opublikowano 8 Lutego 2017 #111 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) tu se luknij a umnie buforem jest boiler i darmowa ciepła woda. Edytowane 8 Lutego 2017 przez pop Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #112 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Czyli masz dodatkowy baniak na wodę? Nie mam gdzie tego upchać :( Duze-małe mieszkanie.. Edytowane 9 Lutego 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pop Opublikowano 8 Lutego 2017 #113 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) tak po ślunsku ci napisza, ty mnie za ciu....e robisz?? mosz chopie gaz i ty kospela kupiłs??nie stykło Cię kupic piec gazowy 2 funkcyjny?? jo kospela mom bo niy mom gazu, bezto mom 2 fukcyjny kospel na eleksztryka, baniak na woda darmowe cwu moga miec i przy sztromie i przy gazie styknie mi 100L baniak tyla wtymacie pieronie ognisty, mom pytanie czy ty mnie za ciu..a robisz czy som siebie?? Edytowane 8 Lutego 2017 przez pop Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #114 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Heee Kupiłem mieszkanie z elektryką, a fakt-faktem - to zmieniałem Kospela na nowy :) Gaz... Stara chałupa - problem z kominami, mała łazienka, bitwa z kominiarzami - nieee. No i te 60zł co miesiąc do rachunku za gaz.. To ja sobie Kospela ustawię :) BTW> Zabiję montera - ze 2 razy... Piec się odpalił - przepływ wody? NO?? 16litrów! No to teraz rozumiem - jak ona ma się niby nagrzać?? Jego.. ma...ć :( Edytowane 9 Lutego 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pop Opublikowano 8 Lutego 2017 #115 Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) wywal gaz, zmniejszysz rachunki, lec na sztrom, dodej se bojler z plaszczem wodnym, i mosz bufor ciepło woda w 1 dnym,(komniorzy w dupce) 16 L na min omg słono zapłacisz na 2 taryfach przy 6KW, tysz mom staro chaupa z 1930 roku i niy mom problemu z kominorzami. przykręć zawór na 3L i po problemie chopie Edytowane 8 Lutego 2017 przez pop Cytuj
pop Opublikowano 8 Lutego 2017 #116 Opublikowano 8 Lutego 2017 16L na min w jakich calach mosz ta reforma?? Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #117 Opublikowano 8 Lutego 2017 wywal gaz, zmniejszysz rachunki, lec na sztrom, dodej se bojler z plaszczem wodnym, i mosz bufor ciepło woda w 1 dnym,(komniorzy w dupce) 16 L na min omg słono zapłacisz na 2 taryfach przy 6KW, tysz mom staro chaupa z 1930 roku i niy mom problemu z kominorzami. przykręć zawór na 3L i po problemie chopie Właśnie dojrzałem, że mam pompę Grundfos UPM3 - jest elektroniczna regulacja, ale mimo wszystko dalej 14l przepływ - teraz zdurniałem, tłumić to zaworem? Bo Baypasem też g...no daje.... Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #118 Opublikowano 8 Lutego 2017 16L na min w jakich calach mosz ta reforma?? Chciałem fotkę wstawić - ale za mało szkoły mam, żeby mi się to udało :) Cytuj
pop Opublikowano 8 Lutego 2017 #119 Opublikowano 8 Lutego 2017 daj mi namiar na tzw kospela jaka wersja?? pompa ma działać a zaworami regulujesz co i jak. Cytuj
djvolt Opublikowano 8 Lutego 2017 #120 Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak dla podpowiedzi ja lece na starym kotle z 98 EPCO II 8kW, a pompa leci na II. Ty masz zapewne EKCO L2 wiec masz zawor na wylocie, skrecaj tak dlugo, az zobaczyc 3L/min i tyle Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #121 Opublikowano 8 Lutego 2017 daj mi namiar na tzw kospela jaka wersja?? pompa ma działać a zaworami regulujesz co i jak. Kospel ln2 6 kw - jak na filmie... No i się łobuz nie słucha.. Pompa grundfos upm3 - tez diody migają i sobie ustawiaj.. Cholera z nowościami.. Cytuj
makizek Opublikowano 8 Lutego 2017 #122 Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak dla podpowiedzi ja lece na starym kotle z 98 EPCO II 8kW, a pompa leci na II. Ty masz zapewne EKCO L2 wiec masz zawor na wylocie, skrecaj tak dlugo, az zobaczyc 3L/min i tyle Jak go tłumię zaworem, w rurach niemiłosiernie szeleści :( Jutro będę walczył.. THX póki co i do jutra. Cytuj
djvolt Opublikowano 8 Lutego 2017 #123 Opublikowano 8 Lutego 2017 Zapowietrzona instalacja wraz z pompa skoro ci szelesci dlatego nie mozesz ustawic przeplywu :P Cytuj
automatyk Opublikowano 9 Lutego 2017 #124 Opublikowano 9 Lutego 2017 widocznie nie masz głowic na grzejnikach albo poprostu brak oporu ,ja na pompie jest odpowiednie cisnienie napływu to ona ma wydajnosc i przycinanie zaworem powoduje szum ,skoro jest pompa elektroniczna to ustaw najmniej ile sie da i zostaw Cytuj
makizek Opublikowano 9 Lutego 2017 #125 Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Witam Coś koło tego ;) - Pompa, jak prawisz - chyba elektroniczna - za żadne skarby nie mogę jej ustawić na tzw. 1gieg - wali swoje naście l/min i czesc. Ale... Ustawiłem wg filmu bypass na 3-4l, zaworem wyjściowym zdławiłem do 6-7l i zauważyłem, że przygasają diody w pompie.. Czyżby to była taka sprytna bestia, że sama redukuje moc? Po zdławieniu mam szum w piecu, podobny do tego, jak się dopuszcza wodę... Edytowane 9 Lutego 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi