Matiglu92 Opublikowano 26 Października 2020 #1 Opublikowano 26 Października 2020 Witam, dobrze założyłem zawor 4d ?, Jeśli włączę pompę na wyzszy bieg to mi leci ciśnienie z manometru i wylatuje woda z zbiornika wyruwnawczego, jesli mam na auto to jest ok. Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 26 Października 2020 #2 Opublikowano 26 Października 2020 Sam zawór podłączony dobrze ale naczynie nie. Nie widać rury od kotła żeby szła do naczynia. Jak jest podpięte? Pewnie za pompą CO więc naczynie powinno być min 2 m nad najwyższym grzejnikiem. Zawór różnicowy po co tam jest nie wiadomo w dodatku zamontowany w taki sposób. Filtr przed pompą też źle - pod górę A tak wogole jak na auto jest ok to po co dokładasz mocy? Cytuj
Matiglu92 Opublikowano 27 Października 2020 Autor #3 Opublikowano 27 Października 2020 Tak przez CO zbiornik jest okolo 2m nad wyżej położonym grzejnikiem , jeśli chodzi o zawór różnicowy/ zwrotny przeszkadza w czymś? , Sitko poprawie na poziom. Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 27 Października 2020 #4 Opublikowano 27 Października 2020 Zbiornik powinien być podłączony osobną rurą do naczynia (wymagają tego przepisy). Wtedy jednocześnie naczynie wystarczy 30cm powyżej najwyższego grzejnika bez względu na moc pompy. W tej chwili aby pompa pracowała na max(jeśli jest potrzeba) to naczynie 2,8m nad najwyższy grzejnik dla pompy 40ki i 4,2 m dla pompy 60ki. Zawór różnicowy montuje się gdy jest możliwość pracy układu na grawitacji i nie w taki sposób - zawór na rurze głównej a pompa na jego obejściu. Druga sprawa to czy zawór jest dopuszczony do pracy w poziomie (bo nie każdy jest) Cytuj
Matiglu92 Opublikowano 27 Października 2020 Autor #5 Opublikowano 27 Października 2020 Dzięki za podpowiedź będę przerabiał . Cytuj
mironw Opublikowano 31 Października 2020 #6 Opublikowano 31 Października 2020 ten różnicowy wywal bo tylko dławi przepływ , a zaraz ci się kula i tak na gorącu zdeformuje ,tam to on nigdy nie spełni swojej funkcji a do naczynia minimum 1'' lub Cu28 bez żadnych zaworów i prosto z kotła Cytuj
Mirekkss Opublikowano 24 Listopada 2020 #7 Opublikowano 24 Listopada 2020 Mam dylemat chce założyć zawór 4d I teraz pytanie od razu założyć pompę na powrocie czy kupić większy 4d I zastosować grawitacje? Cytuj
ByCygano Opublikowano 24 Listopada 2020 #8 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Omijać 4d, ja gdbymy miał zaczątek wiedzy jaką dziś mam to zastosował bym 3d plus obieg kotłowy albo rozwiazanie ze sprzęglem hydraulicznym. A przy 4d na grawitacji obieg kotłowy działać prawidłowo nie będzie. Edytowane 24 Listopada 2020 przez ByCygano 1 1 Cytuj
Darekgra Opublikowano 24 Listopada 2020 #9 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Mirekkss napisał: od razu założyć pompę na powrocie rozwiązanie pewne, że działać będzie dobrze 5 godzin temu, Mirekkss napisał: większy 4d I zastosować grawitacje duże ryzyko że i tak będziesz musiał zastosować rozwiązanie z punktu wyżej Edytowane 24 Listopada 2020 przez Darekgra Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi