Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Woda sika ze zbiornika wyrownaczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolezanki i kolegow, 

Od kilku dni myszkuje po forach, ale nie znalazlem tozsamej sytuacji. Pozwalam sobie zatem zawrocic Wasze glowy takim oto klopotem:

Czesc kaloryferow nie grzeje wcale lub bardzo slabo (wszystkie odpowietrzone, temp na kotle 60 st., nowa pompa, filtr pompy wyszyszczony). Dodatkowo ciagly wzrost cisnienia do 4 bar, oczywiscie rzyg ze zbiornika, spadek do 2 bar, wzrost, rzyg... Kotlownia zalana, ale to najmniejszy problem. 

Kociol na eko z podlaczana CWU, dziala od 10 lat. Znawca ze mnie jak z koziej...  itd., jednak biorac pod uwage rzeczywistosc pandemiczna musze sobie poradzic sam, majac nadzieje, ze z Panstwa pomoca. 

Jezeli ktos zechce odniesc sie do mojego problemu, bardzo prosze o poslugiwanie się jezykiem zrozumialym dla diletanti

Z gory bardzo dziekuje

Janusz 

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzić naczynie przeponowe ( to czerwone) może przepona jest już dziurawa i jest pełne wody.

Skoro zawór wyrzuca wodę jak ja uzupelniasz?

Naciśnij na naczyniu końcówkę taką jak w samochodzie do pompowania kół jeśli poleci powietrze to jest dobre jeśli wodą to do wymiany.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Woda, czyli do wymiany... 

Dam radę. 

Teraz kolejne pytanie: zbiornik taki sam czy wiekszy, bo w miedzyczasie doszlo kilka kaloryferow? 

Aha. I jeszcze zaczelo kapac z drugiego zbiornika, tego jasnego... 

J. 

A wody nie dopuszczam - sama sie materializuje

Opublikowano

Wielkość zbiornika musi być dobrana indywidualnie do nstalacji.

Ten drugi to zależy skąd kąpie może wystarczy jeszcze raz skręcić.

Wymiana trudna nie jest trzeba tylko wiedzieć jakie ciśnienie wstępne dać w zbiorniku.

Opublikowano
24 minuty temu, Panjanusz napisał:

A wody nie dopuszczam - sama sie materializuje

Jak wody nie dopuszczasz? Masz automatyczny zawór napełniający?

Opublikowano (edytowane)

Nom kociołek jakaś tam automatykę ma :):):)

W żadnym wypadku nie może się mieszać z CWU, bo wtedy miałbyś takie samo ciśnienie w obiegu CO jak w sieci wodociągowej.

I mógłbyś się zatruć pijąc ciepłą wodę z kranu.

Brak wody w układzie może tłumaczyć zimne kaloryfery.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

A tam juz swoje lata mam, nie takie rzeczy sie spozywalo... Od razu zatruć, glowa poboli co najwyżej :) 

A poza tym logicznie prawisz. Tylko skad mam wiedziec ile dopuscic wody, jak manomatr(?) i tak pokazuje 4 bar?

Chyba zaczne od wymiany naczynia, ale jakbys mi mogl prosto, po harcersku i najlepiej w punktach wyluszczyl co po kolei zrobic? 

J. 

Opublikowano

Widziales zdjecia? 

Czy to wygląd, jakby tam bylo cokolwiek automatycznego? Bez zartow.... 

A czy C.O. nie moze się mieszac z cwu? Jakaś nieszczelność? 

J. 

Jeszcze jedna obserwacja: po wylaczeniu ogrzewania nawal woda sika ze zbiornika wyrownaczego, z tego czerwonego od CO... To chyba nie halo. Pomozecie?? (jak mawial klasyk) 

Pozdr Janusz 

Opublikowano

Witam, 

Prosze o podpowiedz. Woda wzrasta cisnienie w instalacji i woda sika ze zbiornika wyrownaczego. Dzieje sie tak zarowno przy wlaczonym ogrzewaniu, ale rowniez gdy zalaczona jest TYLKO cwu. 

Z gory dziekuje za pomoc

Janusz 

Mam na mysli czerwony zbiornik