Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec z 4roma króćcami jeden do co drugi do cw.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Mam taki problem ze posiadam piec do Co i Cw z którego wychodza 4 króćce. 2 zasilania i 2 powroty. Poszukuję schematu jak powinna być złożona instalacja do tego pieca. Szukałem długo jakis informacji i takich nie uzyskałem. 

Opublikowano

Może jest na lewo i prawo, wtedy dwa się zaślepia.

Musisz dać zdjęcie kotła, tabliczki znamionowej. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Animus napisał:

Może jest na lewo i prawo, wtedy dwa się zaślepia.

Musisz dać zdjęcie kotła, tabliczki znamionowej. 

Screenshot_20201022-154043_Gallery.jpg

20201018_175057.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Wszystko jasne, jedne wyjścia  możesz zaślepić lub podłączyć oddzielnie C.O. i CWU  albo C.O. z 2 stron, albo do jednego naczynko otwarte, jest wiele kombinacji.

To sobie wydrukuj.

https://docplayer.pl/24184551-Dokumentacja-techniczno-ruchowa.html 

Opublikowano (edytowane)

Zasilanie i powrót łączysz krzyżowo. Tzn. Zasilanie na co z lewej to powrót na dole z prawej. A do drugiego króćca zasilania pompa kotłowa i też krzyżowo , dodatkowo zawór spustowy . Najlepiej żeby kocioł nie był najniższą częścią instalacji , tylko zawór spustowy. Koniecznie zawór bezpieczeństwa 1,5bar.

instalacja z zaw 3d.png

Edytowane przez CIHYMUR
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Montaż kotła   Kocioł TURBO wyposażony jest w cztery króćce G 1½” o gwincie wewnętrznym, który służy do zasilania kotła i instalacji c.o. (należy podłączać instalację do korców tak ażeby dany obieg był po przekątnej kotła) oraz w jeden króciec ¾ ” o gwincie wewnętrznym, który służy do podłączenia innego osprzętu (termometr, czujnik,...)

Jest jeszcze jedno pytanie do @Diabeł89,  jak wszedłeś w posiadanie tego kotła? 

Jeżeli kupiłeś go teraz od kogoś, to według przepisów nie możesz go już podłączyć do swojej instalacji,  wymieniając kocioł w kotłowni

powinieneś kupić nowy kociołek w 5 klasie.

Zasypowce w dodatku muszą pracować z buforem. 

Edytowane przez Animus
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam planuje kupno tego pieca piec co pellpal 8kw interesuje mnie do czego są dwa króciec powrotu jeżeli bu mugł mi ktoś pod powiedzieć jak dobrze go podłonczyć z bojlerem i ogrzewaniem centralnym z góry dziękuję schemat może ktoś posiada 

Screenshot_20250429_084426_Google.jpg

Screenshot_20250429_084426_Google.jpg