Oneill Opublikowano 2 Września 2009 #1 Opublikowano 2 Września 2009 Witam wszystkich. Kupiłem w zeszłym roku dom tzw. poniemiecki. Poprzedni właściciel docieplił go zewnątrz i wyremontował/odnowił instalację co. W kotłowni stoi piec Ogniwo 17 kW plus rozprowadzenie instalacji po pomieszczeniach w miedzi. W pomieszczeniach są grzejniki panelowe. Ciepła woda w pexie. Do kompletu terma (elektryczna + ogrzewana przepływem wody). Na powrocie koło pieca wisi jakiś czerwony zbiornik (wygląda ja mała butla z gazem). W zeszłą zimę generalnie w domu było ciepło. Ale do szału doprowadzało mnie permanentne bieganie po węgiel i rozpalanie pieca rano na nowo. Czy jest możliwość wymiany pieca na jakiś z zasobnikiem (ekogroszek/pelet)? Jeśli tak to jaki? Dom ma ok. 130 m2. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Oczywiście zł Cytuj
Oneill Opublikowano 2 Września 2009 Autor #2 Opublikowano 2 Września 2009 Nie skończyłem :). Chciałem napisać, że jakby potrzeba było więcej informacji, to oczywiście służę. Nawet zdjęciami. Cytuj
blamirek Opublikowano 2 Września 2009 #3 Opublikowano 2 Września 2009 Dobry istalator przerobi wszystko i powinien bobże doradzić .Ja mam 120 m i mam piec miałowy z nadmuchem ale 23kwi wystarcza na 24h przy temperatuże 70 stopni na piecu. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Września 2009 #4 Opublikowano 3 Września 2009 Poszukaj tylko kotła z podajnikiem i dobrego fachowca który go podłączy i przystosuje instalacje w obrębie kotła. Cytuj
Oneill Opublikowano 3 Września 2009 Autor #5 Opublikowano 3 Września 2009 No właśnie. Z pół roku temu pomyślałem o piecach Kostrzewy. Przyjechała ekipa i stwierdziła że "rurki za cienkie i trzeba wymienić", "ten czerwony zbiornik to bomba z opóźnionym zapłonem, trzeba wyrzucić". A w ogóle "to muszę mieć zaświadczenie od kominiarza że komin nadaje się pod piece retortowe". Z drugiej strony facet, który robił c.w. powiedział, że średnica rurek jest OK. A taki zbiornik to sam ma w domu 100 lat i w życiu nie słyszał żeby wybuchały. Kto ma rację? Jest jakaś norma na średnicę przewodów? Pozdrawiam Cytuj
SanitSystem Opublikowano 3 Września 2009 #6 Opublikowano 3 Września 2009 Normy nie ma. faktycznie trzeba by ta instalacje zobaczyć ale raczej napewno bezproblemowo powinno sie udac taki układ zmontować "bez zaświadczeń". Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Września 2009 #7 Opublikowano 3 Września 2009 Podejrzewam , że ten "czerwony zbiornik " to naczynie zamknięte wzbiorcze. 100 lat temu takich nie było. Cytuj
Oneill Opublikowano 3 Września 2009 Autor #8 Opublikowano 3 Września 2009 "100 lat" w sensie że od dawna. To taka przenośnia była... Ale poważnie : dziś wieczorem zamieszczę zdjęcia pieca i rozprowadzenie instalacji. Wraz z wymiarami rurek. Będę bardzo, bardzo wdzięczny za podanie kilku modeli pieców, które można by tam wstawić. Pozdrawiam. Cytuj
SanitSystem Opublikowano 3 Września 2009 #9 Opublikowano 3 Września 2009 W zasadzie możesz zamontować każdy który rozsadnie da sie ustawić w kotłowni. Pierwszą sprawą jest takie ustawienie kotła aby można było swobodnie wyciągnąć ślimak. No i oczywiście wygodny dostęp do kotła i zbiornika. Cytuj
Oneill Opublikowano 5 Września 2009 Autor #10 Opublikowano 5 Września 2009 Kotłownia obecnie tak wygląda. Wszystko podzielone na dwa piony. Rozprowadzenie po budynku rurkami miedzianymi o średnicy 18 mm. W kotłowni to co widać. Kotłownia ma wymiary 1,8 na 3 m. Drzwi widoczne na zdjęciu to stare wejście do kotłowni. Teraz jest już zamurowane. Wejście jest od strony "robiącego zdjęcia". Pytanie: jaki piec tam wstawić i czy konieczna jest wymiana rurek w budynku na rurki o większej średnicy? Cytuj
SanitSystem Opublikowano 5 Września 2009 #11 Opublikowano 5 Września 2009 Rurek to raczej bym nie zmieniał. Instalacja oczywiście wykonana poprawnie nie jest ( układ zamknięty) nawet przy obecnych przepisach jest to instalacja nie zgodna z prawem brak układu do odprowadzania nadmiaru ciepła. Instalacja do drobnych poprawek teraz tylko wybrać kocioł i można to spokojnie bez wiekszych problemów zamontować. Rurek napewno nie musisz przerabiać. Cytuj
Mecenas Opublikowano 5 Września 2009 #12 Opublikowano 5 Września 2009 Oneill napisał(a): Rozprowadzenie po budynku rurkami miedzianymi o średnicy 18 mm. Pytanie: jaki piec tam wstawić i czy konieczna jest wymiana rurek w budynku na rurki o większej średnicy? Rurka półcalowa w miedzi nadaje się do max. 3-4kW przenoszonej mocy. Jeśli jest więcej to znak, że woda płynie w nich ze zbyt dużą prędkością. Układ będzie działał, grzejniki grzeją, ale kolanka zostaną szybko zniszczone przez przepływ. W efekcie po kilku latach instalacja przecieka i jest do naprawy. Skoro jednak taką "oszczędnościową" już ci zrobiono to nie ma też i sensu ekonomicznego od razu jej przerabiać, tylko poczekać aż się zużyje. Cytuj
Oneill Opublikowano 7 Września 2009 Autor #13 Opublikowano 7 Września 2009 SanitSystem napisał(a): Rurek to raczej bym nie zmieniał. Instalacja oczywiście wykonana poprawnie nie jest ( układ zamknięty) nawet przy obecnych przepisach jest to instalacja nie zgodna z prawem brak układu do odprowadzania nadmiaru ciepła. Instalacja do drobnych poprawek teraz tylko wybrać kocioł i można to spokojnie bez wiekszych problemów zamontować. Rurek napewno nie musisz przerabiać. A co chodzi z tymi układami otwartymi/zamkniętymi? Próbowałem przeszukać forum, ale wyrzuca milion postów. Mógłby mi ktoś krótko wyjaśnić i jakich zmian musiałbym dokonać, aby układ ten był zgodny z prawem? A wracając jeszcze do "szybko zużywających się kolanek". W jednym z pomieszczeń rurki idą za ścianą z KG. Czy to oznacza za za kilka lat będę ją musiał ciąć, żeby powymieniać kolanka? Sorry za głupie pytania, ale całe życie mieszkałem w bloku z gazowym CO i nic przy nim nie robiłem poza okresowymi przeglądami. A takie palenie w piecu i te całe instalacje, to dla mnie czarna magia. Pozdrawiam Cytuj
boas43 Opublikowano 7 Września 2009 #14 Opublikowano 7 Września 2009 W piecach/kotłach na paliwo stałe(miał,węgiel,drewno itp) OBOWIĄZUJE !!!! układ otwarty tzn.że naczynie wzbiorcze musi mieć przelew zagotowanej wody z inst. c.o., powinno być umieszczone w najwyższym punkcie inst. c.o a nie tak jak u ciebie koło pieca .To po raz ,a po dwa to Twoje naczynie wzbiorcze (czerwona butla) jest naczyniem wzbiorczym zamkniętym i grozi to w przypadku zagotowania wody w inst. co. wybuchem kotła !!! A do bojlera dopływ zimnej wody jest poprzez inst. c.o. - czy źle widzę ??? Cytuj
uczen Opublikowano 7 Września 2009 #15 Opublikowano 7 Września 2009 Kolego przepisy sie zmienily ! co do ukladu otwartego :D moze byc zamkniety ale sa pewnie wymagania! Ten temat jest juz gdzies na forum wiec nie bd sie powtarzal... Pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Września 2009 #16 Opublikowano 7 Września 2009 Przy dużych przepływach (prędkościach czynnika) pojawiają się szumy które mogą być denerwujące nocą. W związku z tym należy tak dobrać prędkości przepływu czynnika aby się nie pojawiały. Nie powinno się przekraczać 0,5m/s max 1 m/s. Zbyt duża prędkość powoduje uszkodzenie nalotu wewnątrz rury (śniedź) i stąd awarie kolan. Cytuj
boas43 Opublikowano 7 Września 2009 #17 Opublikowano 7 Września 2009 Czyli jak jest pompka w inst. co. to wystarczy ustawić na 1 biegu ??? Czy nadal to będzie za duża prędkość ?? Cytuj
Oneill Opublikowano 8 Września 2009 Autor #18 Opublikowano 8 Września 2009 boas43 napisał(a): W piecach/kotłach na paliwo stałe(miał,węgiel,drewno itp) OBOWIĄZUJE !!!! układ otwarty tzn.że naczynie wzbiorcze musi mieć przelew zagotowanej wody z inst. c.o., powinno być umieszczone w najwyższym punkcie inst. c.o a nie tak jak u ciebie koło pieca .To po raz ,a po dwa to Twoje naczynie wzbiorcze (czerwona butla) jest naczyniem wzbiorczym zamkniętym i grozi to w przypadku zagotowania wody w inst. co. wybuchem kotła !!! A do bojlera dopływ zimnej wody jest poprzez inst. c.o. - czy źle widzę ??? A te 2 zawory ze spustami w dół nie pomogą? Jeden jest na wyjściu z pieca, drugi na powrocie. Oba 3 bary. Cytuj
Oneill Opublikowano 8 Września 2009 Autor #19 Opublikowano 8 Września 2009 boas43 napisał(a): W piecach/kotłach na paliwo stałe(miał,węgiel,drewno itp) OBOWIĄZUJE !!!! układ otwarty tzn.że naczynie wzbiorcze musi mieć przelew zagotowanej wody z inst. c.o., powinno być umieszczone w najwyższym punkcie inst. c.o a nie tak jak u ciebie koło pieca .To po raz ,a po dwa to Twoje naczynie wzbiorcze (czerwona butla) jest naczyniem wzbiorczym zamkniętym i grozi to w przypadku zagotowania wody w inst. co. wybuchem kotła !!! A do bojlera dopływ zimnej wody jest poprzez inst. c.o. - czy źle widzę ??? Ta rurka co idzie po suficie to jest jedynym zasileniem całej instalacji. I CO i wody. Schodzi w dół i pierwszym odejściem jest boiler. Na samym dole jest rozgałęzienie do pieca i na zimną wodę do łazienki i kuchni Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Września 2009 #20 Opublikowano 8 Września 2009 Tu nie chodzi o bieg tylko o zapotrzebowanie na ciepło a to wiąże się z ilością przepływającego czynnika grzewczego oraz delta temperatur powrotu i zasilania. Na podstawie tego wylicza się przepływ masowy w poszczególnych gałęziach i odbiornikach ciepła oraz wylicza się przekrój rur aby prędkość w nich nie przekraczała typowo 0,5 m/s mak 1 m/s (sporadycznie). Z diagramu pompy sprawdza się wydajność pompy (ciśnienie i przepływ) ustala się parametry pompy na podstawie wyliczonych oporów przepływu w instalacji (kocioł, wymiennik, instalacja,zawory grzejnikowe, grzejniki), i dobiera się odpowiednią pompę oraz na którym stopniu ma pracować (nowe pompy ze sterowaniem elektronicznym same dobierają sobie punkt pracy). boas43 napisał(a): Czyli jak jest pompka w inst. co. to wystarczy ustawić na 1 biegu ??? Czy nadal to będzie za duża prędkość ?? Cytuj
mawi Opublikowano 15 Września 2009 #21 Opublikowano 15 Września 2009 Oneill napisał(a): Witam wszystkich. Kupiłem w zeszłym roku dom tzw. poniemiecki. Poprzedni właściciel docieplił go zewnątrz i wyremontował/odnowił instalację co. W kotłowni stoi piec Ogniwo 17 kW plus rozprowadzenie instalacji po pomieszczeniach w miedzi. W pomieszczeniach są grzejniki panelowe. Ciepła woda w pexie. Do kompletu terma (elektryczna + ogrzewana przepływem wody). Na powrocie koło pieca wisi jakiś czerwony zbiornik (wygląda ja mała butla z gazem). W zeszłą zimę generalnie w domu było ciepło. Ale do szału doprowadzało mnie permanentne bieganie po węgiel i rozpalanie pieca rano na nowo. Czy jest możliwość wymiany pieca na jakiś z zasobnikiem (ekogroszek/pelet)? Jeśli tak to jaki? Dom ma ok. 130 m2. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Oczywiście zł Witam. A czy brałeś pod uwagę montaż palnika na pelety w Twoim obecnym piecu? Takie rozwiązanie w zupełności zaspokoi Twoje potrzeby i ograniczy wydatki. Taki palnik jest całkowicie bez obsługowy kwestia tylko czyszczenia i uzupełnienia paliwa. Tu masz kilka przykładów; Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi