Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie krzywej grzewczej wraz z zaworami termostatycznymi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zaczyna się powoli mój pierwszy sezon z grzaniem domu piecem na pellet. Mam w związku z tym mały dylemat. W domu posiadam same grzejniki z założonymi zaworami teromastatycznymi.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak dobrze pogodzić nastawy na zaworach z pogodówką (krzywą grzewczą w sterowniku).
Zastanawia mnie jak dobrze to wyregulować. Przykładowo ustawię na wszystkich grzejnikach 22 stopnie. Skąd mogę wiedzieć, że na grzejniki nie idzie za ciepła woda z zaworu czterodrogowego skoro grzejniki i tak same odetną przepływ wody po osiągnięciu nastawu na zaworze termostatycznym. Dobrze by było aby zawór puszczał wodę tylko minimalnie cieplejszą od wymaganej w pomieszczeniach, aby grzejniki nie zamykały się kiedy w rurkach będzie woda o temperaturze przykładowo 45stopni, a w rzeczywistości wystarczyłaby 37stopni.

Macie na to jakiś pomysł? Ktoś pomoże?

Opublikowano

Głowice odkręć na maksa, a krzywą grzewczą (czyli temp. za zaworem 3D) ustaw doświadczalnie na podstawie temp. zewnętrznej. Wówczas tą "głowicą termostatyczną" będzie sam zawór 4D.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ale to nic nie da gdy "kryzowanie" bedzie aktywne i/lub zle ustawione.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Wello napisał:

Głowice odkręć na maksa, a krzywą grzewczą (czyli temp. za zaworem 3D) ustaw doświadczalnie na podstawie temp. zewnętrznej. Wówczas tą "głowicą termostatyczną" będzie sam zawór 4D.

Bez sensu - to po co zawory termostatyczne? Zawór z pogodówką na pewno nie jest lepszym narzędziem do uzyskania komfortu cieplnego w pomieszczeniach niż zawory termostatyczne. Jak przy pogodówce ustawić w łazience 24, w salonie 22 a w sypialni 19st? Przepływem i mocą grzejnika owszem ale to droga przez mękę. A nawet jak się uda a jutro będę chciał mieć w salonie nie 22 tylko 20? Wiem że się da ale jakim wysiłkiem? Bo przy termostacie to obrót głowicy (1 sekunda). Nie wspomnę już o różnicy przy dniu słonecznym a pochmurnym

Pogodówka przy termostatach na grzejnikach to (moim zdaniem) zbędny luksus alej jak już jest to  ustawić temp zasilania  dla dogrzania pomieszczenia o największym zapotrzebowaniu na energię i ewentualnie korygować z czasem doświadczalnie

Edytowane przez hajtaler428
  • Lubię to 1
Opublikowano

Umówmy się, że chciałbym mieć we wszystkich pomieszczeniach 22 stopnie. Ale dom jest duży (ponad 260m).

I teraz mam 3 opcje w głowie:

1. Wyłączenie zaworów, ustawienie pogodówki tak abym w najzimniejszym pokoju miał 22 stopnie i dopiero wtedy odpowiednie przykręcanie zaworów w pozostałych pokojach, aby w nich również były 22 stopnie. Tutaj jednak zachodzi sytuacja, że cały czas w obiegu będzie woda na tyle gorąca aby dogrzać to jedno pomieszczenie, a do reszty będzie za duża temperatura

2. Wyłączenie pogodówki, ustawienie wszystkich grzejników na zaworach - Ponownie podobna sytuacja, z tym, że już kompletnie nie mam wpływu na wodę w rurkach.

3. Odkręcenie na maksa zaworów i działanie tylko na podstawie zaworu mieszającego i pogodówki, ale nie zrobię tą opcją we we wszystkich pomieszczeniach identycznej temperatury.

Wydaje mi się, że najbardziej optymalna będzie opcja nr 1, ale też zapewne najtrudniejsza do zrobienia, później opcja nr 2 i na końcu 3... Ale nie znam się stąd moje zapytanie.

Opublikowano
18 minut temu, Wojcieszko napisał:

Wyłączenie pogodówki, ustawienie wszystkich grzejników na zaworach - Ponownie podobna sytuacja, z tym, że już kompletnie nie mam wpływu na wodę w rurkach.

Dlaczego nie masz? Wyłącz podłogówkę ale ustaw ręcznie temperaturę za zaworem - powiedzmy 45 st. Na termostatach ustaw tyle ile chcesz mieć. Jeśli będzie dogrzewać wszystkie pomieszczenia to schodź w dół z temperaturą za mieszaczem aż w najbardziej energochłonnym pomieszczeniu termostat nie będzie zamykał zaworu. Tak znajdziesz moc minimalną. Ja tak bym zrobił

Opublikowano (edytowane)

No jak wyłączysz pogodówkę to tak ale zapisz sobie te temperatury (zasilania w zależności od zewnętrznej) i na tej podstawie za jakiś czas będziesz miał wszystkie niezbędne zmienne do ustawienia optymalnej krzywej grzewczej. Wtedy włączysz sterowanie pogodowe

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano

@Wojcieszko

Ustaw krzywa dla przykladu.

dla -20C = temperatura obliczeniowa zasilania/doboru grzejnikow, może byc to 45C a moze byc 65C w zaleznosci jak dobrane sa grzejniki.

dla +15C = temperatura okolo 30C-35C, w zasadzie doswiadczalnie. Teraz jest ku temu dobry moment.

Wszystko co posrodku wynika z liniowosci "krzywej". 

Robote zrobia tak naprawde glowice ktore pilnuja temperatury lokalnie.