Wojcieszko Opublikowano 29 Września 2020 #1 Opublikowano 29 Września 2020 Witam wszystkich. Zaczyna się powoli mój pierwszy sezon z grzaniem domu piecem na pellet. Mam w związku z tym mały dylemat. W domu posiadam same grzejniki z założonymi zaworami teromastatycznymi. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak dobrze pogodzić nastawy na zaworach z pogodówką (krzywą grzewczą w sterowniku). Zastanawia mnie jak dobrze to wyregulować. Przykładowo ustawię na wszystkich grzejnikach 22 stopnie. Skąd mogę wiedzieć, że na grzejniki nie idzie za ciepła woda z zaworu czterodrogowego skoro grzejniki i tak same odetną przepływ wody po osiągnięciu nastawu na zaworze termostatycznym. Dobrze by było aby zawór puszczał wodę tylko minimalnie cieplejszą od wymaganej w pomieszczeniach, aby grzejniki nie zamykały się kiedy w rurkach będzie woda o temperaturze przykładowo 45stopni, a w rzeczywistości wystarczyłaby 37stopni. Macie na to jakiś pomysł? Ktoś pomoże? Cytuj
Wello Opublikowano 29 Września 2020 #2 Opublikowano 29 Września 2020 Głowice odkręć na maksa, a krzywą grzewczą (czyli temp. za zaworem 3D) ustaw doświadczalnie na podstawie temp. zewnętrznej. Wówczas tą "głowicą termostatyczną" będzie sam zawór 4D. 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 29 Września 2020 #3 Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) Ale to nic nie da gdy "kryzowanie" bedzie aktywne i/lub zle ustawione. Edytowane 29 Września 2020 przez PioBin Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 29 Września 2020 #4 Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Wello napisał: Głowice odkręć na maksa, a krzywą grzewczą (czyli temp. za zaworem 3D) ustaw doświadczalnie na podstawie temp. zewnętrznej. Wówczas tą "głowicą termostatyczną" będzie sam zawór 4D. Bez sensu - to po co zawory termostatyczne? Zawór z pogodówką na pewno nie jest lepszym narzędziem do uzyskania komfortu cieplnego w pomieszczeniach niż zawory termostatyczne. Jak przy pogodówce ustawić w łazience 24, w salonie 22 a w sypialni 19st? Przepływem i mocą grzejnika owszem ale to droga przez mękę. A nawet jak się uda a jutro będę chciał mieć w salonie nie 22 tylko 20? Wiem że się da ale jakim wysiłkiem? Bo przy termostacie to obrót głowicy (1 sekunda). Nie wspomnę już o różnicy przy dniu słonecznym a pochmurnym Pogodówka przy termostatach na grzejnikach to (moim zdaniem) zbędny luksus alej jak już jest to ustawić temp zasilania dla dogrzania pomieszczenia o największym zapotrzebowaniu na energię i ewentualnie korygować z czasem doświadczalnie Edytowane 29 Września 2020 przez hajtaler428 1 Cytuj
Wojcieszko Opublikowano 29 Września 2020 Autor #5 Opublikowano 29 Września 2020 Umówmy się, że chciałbym mieć we wszystkich pomieszczeniach 22 stopnie. Ale dom jest duży (ponad 260m). I teraz mam 3 opcje w głowie: 1. Wyłączenie zaworów, ustawienie pogodówki tak abym w najzimniejszym pokoju miał 22 stopnie i dopiero wtedy odpowiednie przykręcanie zaworów w pozostałych pokojach, aby w nich również były 22 stopnie. Tutaj jednak zachodzi sytuacja, że cały czas w obiegu będzie woda na tyle gorąca aby dogrzać to jedno pomieszczenie, a do reszty będzie za duża temperatura 2. Wyłączenie pogodówki, ustawienie wszystkich grzejników na zaworach - Ponownie podobna sytuacja, z tym, że już kompletnie nie mam wpływu na wodę w rurkach. 3. Odkręcenie na maksa zaworów i działanie tylko na podstawie zaworu mieszającego i pogodówki, ale nie zrobię tą opcją we we wszystkich pomieszczeniach identycznej temperatury. Wydaje mi się, że najbardziej optymalna będzie opcja nr 1, ale też zapewne najtrudniejsza do zrobienia, później opcja nr 2 i na końcu 3... Ale nie znam się stąd moje zapytanie. Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 29 Września 2020 #6 Opublikowano 29 Września 2020 18 minut temu, Wojcieszko napisał: Wyłączenie pogodówki, ustawienie wszystkich grzejników na zaworach - Ponownie podobna sytuacja, z tym, że już kompletnie nie mam wpływu na wodę w rurkach. Dlaczego nie masz? Wyłącz podłogówkę ale ustaw ręcznie temperaturę za zaworem - powiedzmy 45 st. Na termostatach ustaw tyle ile chcesz mieć. Jeśli będzie dogrzewać wszystkie pomieszczenia to schodź w dół z temperaturą za mieszaczem aż w najbardziej energochłonnym pomieszczeniu termostat nie będzie zamykał zaworu. Tak znajdziesz moc minimalną. Ja tak bym zrobił Cytuj
Wojcieszko Opublikowano 29 Września 2020 Autor #7 Opublikowano 29 Września 2020 Ok, znajdę minimalną, ale dla obecnej pogody na dworze. A jak zrobi się -5 to będę musiał przestawiać temperaturę za mieszaczem ręcznie... Dobrze rozumuję? Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 29 Września 2020 #8 Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) No jak wyłączysz pogodówkę to tak ale zapisz sobie te temperatury (zasilania w zależności od zewnętrznej) i na tej podstawie za jakiś czas będziesz miał wszystkie niezbędne zmienne do ustawienia optymalnej krzywej grzewczej. Wtedy włączysz sterowanie pogodowe Edytowane 29 Września 2020 przez hajtaler428 Cytuj
PioBin Opublikowano 29 Września 2020 #9 Opublikowano 29 Września 2020 @Wojcieszko Ustaw krzywa dla przykladu. dla -20C = temperatura obliczeniowa zasilania/doboru grzejnikow, może byc to 45C a moze byc 65C w zaleznosci jak dobrane sa grzejniki. dla +15C = temperatura okolo 30C-35C, w zasadzie doswiadczalnie. Teraz jest ku temu dobry moment. Wszystko co posrodku wynika z liniowosci "krzywej". Robote zrobia tak naprawde glowice ktore pilnuja temperatury lokalnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi