adamjrg Opublikowano 28 Sierpnia 2009 #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Witam. Mam pytanie: Czy naczynie wzbiorcze może być zainstalowane na wysokości grzejnika łazienkowego (drabinka). Grzejnik ten jest zainstalowany najwyżej ze wszystkich, odchodzi od niego ok 10 m2 podłogówki, jest on zasilany jako ostatni z rozdzielacza. Naczynie wzbiorcze zainstalowane byłoby równo z górną częścią grzejnika. Kotłownia i jej stryszek sięga 1m poniżej stropy poddasza domu, chciałbym tam zainstalować naczynie, Jeśli nie, zmuszony byłbym użyć do montażu pionu naczynia wzbiorczego przynajmniej 8 kolan i do tego ok. 1,5 m rury wzbiorczej musiałbym prowadzić w poziomie w bardzo trudnym miejscu - więźba, przez ścianę, znów więźba itp. Proszę o radę Cytuj
Mecenas Opublikowano 29 Sierpnia 2009 #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Na drodze kocioł - naczynie wzbiorcze zgodnie z przepisami: 1) nie może być żadnej armatury (czyli i rozdzielacza) 2) musi być zachowana średnica wynikająca z wzoru (od DN25 w górę). Do grzejnika w łazience zapewne nie masz calowej rury 3) nie można dawać kolan (tylko łagodne łuki) Twój problem zdecydowanie najlepiej jest rozwiązać wymiennikiem płytowym. Cytuj
adamjrg Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Wiem, nie chciałbym dawać wymiennika, rura do naczynia wychodzi jako pierwsza, grzejnik po prostu byłby na tej samej wysokości co naczynie i chodzi mi o to czy będzie dogrzany i do tego czy ujedzie z niego 10m2 podłogówki z zaworem rtl. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 31 Sierpnia 2009 #4 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Ponadto naczynie powinno być minimum 0,6 m ponad górą najwyżej zamontowanego grzejnika. Cytuj
adamjrg Opublikowano 2 Września 2009 Autor #5 Opublikowano 2 Września 2009 a jeśli naczynie będzie się zaczynało 5-10 cm powyżej góry najwyżej poł grzejnika? W tym przypadku łazienkowego z podłączoną podłogówką... Będzie ona działać? Co może się stać? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Września 2009 #6 Opublikowano 3 Września 2009 Chodzi tu o minimalne nadciśnienie w najwyższym odbiorniku poza tym nic. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Września 2009 #7 Opublikowano 3 Września 2009 Co do podłogówki. Woda poprzez naczynie otwarte natlenia się. Może dochodzić do zapowietrzania się podłogówki. Cytuj
adamjrg Opublikowano 8 Września 2009 Autor #8 Opublikowano 8 Września 2009 Czyli jeśli jest pompa to będzie ok? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 9 Września 2009 #9 Opublikowano 9 Września 2009 Pompa może wyrzucać wodę z instalacji, gdyby było 60 cm to masz trochę nadciśnienia atak praktycznie jego brak w tej części instalacji. mogę prosić o jakiś schemat jak to by wyglądało? Wraz z umiejscowieniem pompy i wysokość instalacji. Cytuj
adamjrg Opublikowano 9 Września 2009 Autor #10 Opublikowano 9 Września 2009 Znalazłem dobre miejsce ok. 60-70cm nad grzejnikiem... Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 9 Września 2009 #11 Opublikowano 9 Września 2009 Tylko się cieszyć i można montować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi