Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie będzie to prawidłowo działało, ale możesz wpiąć ten styk od gniazda szeregowo ze stykiem bezpotenciałowym z listwy i umieścić ten sterownik tam gdzie grzejnik , tylko że wtedy gdy w pokoju z grzejnikiem osiągniesz temperaturę zadaną to kocioł się wyłączy i podłogówka przestanie działać . Dlatego lepiej będzie tego nie montować i dać na grzejnik głowicę termostatyczną .

Możesz też zainwestować w ST8S WIFI  do tego siłowniki bezprzewodowe Stt868 ,które montujesz na grzejniki i na rozdzielacz do tego moduł wykonawczy MW-1 który wyłączy kocioł .

Opublikowano

Witam Panowie. Zastosowałam się do ostatnich sugestii użytkownika berthold61 i odłączyłem regulator pokojowy, który włączał i wyłączał pompę podłogową. Teraz pompa podłogowa pracuje non stop i podaje niską temperaturę wody i już widzę różnicę na plus. Dzięki.
Mam za to inny problem i proszę o pomoc. Mianowicie elektroniczny sterownik siłownika zaworu mieszającego przynajmniej raz na dobę przepuszcza mi większą temperaturę wody (nawet do 60°C) na podłogę niż zadana (zadana to 28°C) przez co zawór się zamyka i nie mam przepływów na obwodach przez dłuższy czas i podłoga się wychładza. Dodam tylko, że pompa podłogowa pracuje w zakresie temperatur 22-48. Wszystko potrafi dobrze pracować kilka godzin a potem klops. Wrzucam schemat instalacji. Co może być tego przyczyną? Wydaję mi się ponadto, że źle mam przypisaną pompę C.O. w sterowniku ST-976? To może mieć wpływ na nietrzymanie nastaw tego elektronicznego siłownika zaworu trójdrogowego?28affec27dfddda1d69c105e011790bc.jpg3667a7393873fc61b5bd860783e7eadd.jpg

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.10.2020 o 16:10, sambor napisał:
Schemat nie jest prawidłowy - zaw 3-D powinien być włączony za zaw 4-D, a nie przed.
Ponadto nie wiemy gdzie są zaw zwrotne w instalacji

Zawory zwrotne narysowałem.. to te klepsydry za pompami. Niestety tak mam obecnie rozlokowane te zawory trójdrogowy i czterodrogowy. I dodam, że to po niedawnej modernizacji instalacji. Czy te niepoprawne umiejscowienie tych dwóch zaworów może powodować, że elektroniczny sterownik siłownika nie trzyma zadanych nastaw i raz na kilka godzin puszcza większą ten niż zadana? A co z tą pompą C.O.? czy ona nie powinna być przypisana tam gdzie obecnie mam pompę zaworu na schemacie?0594ad1905ed134342ff0aee6e3c4059.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Panie Sambor jaki wpływ na pracę instalacji ma niewłaściwe umiejscowienie zaworu trójdrogowego i czterodrogowego tak jak w moim przypadku? W zasadzie wszystko działa jedynie tak jak wspominałem wcześniej ten elektroniczny sterownik siłownika zaworu trójdrogowego potrafi raz na kilka/kilkanaście godzin przepuścić większą temperaturę niż jest zadana na podłogówkę.

Opublikowano (edytowane)

Zawór 3d przepuszcza ci większą temperaturę między innymi dlatego iż brakuje zaworu ZZ na obiegu powrotnym do podmieszania.

Pomimo zamknięcia zaworu 3d obieg wody przez podłogę nie zanika, jest on nadal tylko że bez poboru wody gorącej z kotła. Po stopniowym schłodzeniu obiegu podłogowego do temperatury zadanej zawór znów powinien się otwierać.

Możesz jeszcze pokazać ten rozdzielacz podłogowy bo coś za dużo rozdzielonych rurek do niego podchodzi.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Darekgra napisał:
Zawór 3d przepuszcza ci większą temperaturę między innymi dlatego iż brakuje zaworu ZZ na obiegu powrotnym do podmieszania.
Pomimo zamknięcia zaworu 3d obieg wody przez podłogę nie zanika, jest on nadal tylko że bez poboru wody gorącej z kotła. Po stopniowym schłodzeniu obiegu podłogowego do temperatury zadanej zawór znów powinien się otwierać.
Możesz jeszcze pokazać ten rozdzielacz podłogowy bo coś za dużo rozdzielonych rurek do niego podchodzi.

Naniosłem na schemat ten ZZ o którym mówisz. Możesz powiedzieć czy w dobrym miejscu? (Na fioletowo). Jak zawór 3D mam otwarty to na przepływomierzach mam przepływy po 2,3 l/h a jak jest zamknięty to przepływy są 0,0 l/h no chyba że ślepy jestem.. może jest 0,1 l/h bo jakby było więcej to bym widział..

1cfb8e16fec78d79f06feb17ef20f989.jpg

W tej szafce mam 2 rozdzielacze po 6 obwodów. W sumie 12 obwodów tylko rozdzielone. Wcześniej wszystkie miałem na jednym rozdzielaczu i niedogrzewało mi kuchni na przedostatnim obwodzie.. po zmianie jest dobrze. Wszystko dogrzewa jak należy.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Brak schematu :)

pokaż ten rozdzielacz bo tam jest coś nie tak, przepływ niema prawa zanikać po zamknięciu zaworu 3d, no chyba że pompa też się wyłącza. Jest jeszcze jedna opcja że masz źle ustawioną przesłonę w zaworze 3d. Zdejmij siłownik i wrzuć zdjęcie samego zaworu,  to ocenimy.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Już powinienem być schemat. Jutro zdejmę tę osłonę i wrzucę zdjęcie.

Darekgra pompa chodzi, zawór 3D przymknięty i na rotametrach brak przepływu bądź jest jakiś znikomy którego nie widać zbytnio na skali..

Opublikowano (edytowane)

Zawór źle umieściłeś... Powinien być tam gdzie zielone zaznaczenie.

@RetiredRoccoprzesłona zaworu powinna pracować w zakresie tego różowego trójkąta. Jeśli przepływy zanikają to na 99% jest ona ustawiona źle i po zamknięciu zaworu zamyka całkowicie obieg.

Zawór powinien być zamknięty gdy siłownik obróci go na max w lewo, obracając się w prawo będzie się otwierał. Wg twojego zdjęcia to na 0 powinien być na max otwarty a na 10 max zamknięty. Jak to wygląda u Ciebie?

IMG_20201013_234418.jpg

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Darekgra dzięki za podjęcie tematu. Jutro spróbuję zdjąć tą obudowę siłownika. Może nic nie połamie po drodze zastanawiające jest to, że ten sterownik siłownika zaworu mieszającego potrafi utrzymać te zadane 27-28°C nawet 8 albo 10 godzin i dopiero po tym czasie coś mu odbija i przepuszcza nawet do 60°C. A jest taka możliwość, że to jedynie ta przesłona w zaworze 3D jest źle ustawiona i nie będzie trzeba tego ZZ wstawiać?

Opublikowano

Sprawdź przesłonę... Zawór ZZ moim zdaniem konieczny.

Opublikowano

Jak jest na 0 to zanikają przepływy na rotametrach. A jak jest na 5 to już wszystko wraca do normy. Przepływy się pojawiają.

Opublikowano (edytowane)

No to masz odpowiedź... Przesłona pilnie do obrócenia, w tej chwili niszczysz pompę bo pracuje na sucho, a obieg podłogowy nie miał prawa działać poprawnie.

PS pozdrów instalatora:)

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Jak odjeżdżałem do pracy to sterownik trzymał nastawy (były przepływy) ale rano może być już inaczej.. dziwne, że ze źle ustawioną przysłoną kilka godzin to potrafi dobrze pracować.. w sensie trzymać nastaw. Pewnie sam tego nie ogarnę. Będzie potrzebny instalator.

Opublikowano (edytowane)

Obrócenie przesłony to 30 sekund roboty :). Prosta sprawa.

Do tego pewnie trzeba będzie zmienić kierunek pracy siłownika a to następne 60 sekund roboty. Powinien kręcić w prawo aby otwierać się czyli zwiększać temperaturę na obieg a w lewo aby zamykać  czyli zmniejszać temperaturę.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Instalator miał przyjechać do małego wycieku to przy okazji wspomnę mu o tej przysłonie.. bo jeszcze się nie odezwał w związku z poruszanym tutaj problemem

Opublikowano

I jeszcze jedno nie miałem doczynienia z tym sterownikiem zaworu ale z tego co wyczytałem to działa on z histerezą +-5stopni a przy podłogówce to zbyt duża wartość.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Darekgra napisał:
I jeszcze jedno nie miałem doczynienia z tym sterownikiem zaworu ale z tego co wyczytałem to działa on z histerezą +-5stopni a przy podłogówce to zbyt duża wartość.

Też mnie to mierzi prawdę mówiąc.. widziałem, że do mojego sterownika kotła mogę dokupić jakiś moduł do sterowania tym zaworem i on pewnie byłby dokładniejszy..

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Jaki kocioł i sterownik masz?

Opublikowano

Całkiem spoko sterownik Techa.

Tak aby sterować drugim zaworem niezbędny jest ten dodatkowy moduł.

Rozumiem że 4d podpięty jest pod ten sterownik kotła?

Opublikowano

Tak

Mam jeszcze wątpliwość czy pompa C.O. nie powinna być przypisana w sterowniku kotła w miejsce obecnej pompy zaworu? Patrząc na schemat. Bo w przykładowej instrukcji kamena instalacji otwartej pompa C.O jest właśnie w tym miejscu co u mnie w tej chwili jest pompa zaworu 4D..0c973db9b130e02848ca414036913adf.jpg&key=7727b0f7f0b1c42b730e8d233860027b7e244505d9158fc2017ef72c0f59db39

9afee9052155978527fe49750511638a.jpg

Opublikowano

@Darekgra a powrót z op nie powinien wracać do kotla bezpośrednio gdy zasilany jest przez zaworem 4d ? 

Opublikowano (edytowane)

Ale tak właśnie wraca. No może trochę zawijasami ale wraca dobrze.

I przychylam się do tego co napisał @sambor iż było by lepiej gdyby 3d był zasilany z zaworu 4d.

Edytowane przez Darekgra