Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termet Ecodens - ustawienia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

sprzęgło i 2 pompy, grzejniki i podłogówka, zastanawia mnie jedna rzecz, na kotle mam ustawione 40 stopni a na sprzęgle pokazuje mi termometr ok 35, a odległość jest może z 30 cm rura niezaizolowana. to możliwe że 5 stopni mi ucieka po drodze do sprzęgła?

Edytowane przez 4master
Opublikowano

Ja mam przepływy różne. Dostosowałem je do temp. w pomieszczeniach, w łazience ok. 2l/min. W pokojach z glazurą na podłodze ok. 1l,tam gdzie panele ok. 1,5l.

Kierowałem się komfortem cieplnym, a kocioł zużyje tyle gazu ile potrzebuje. 

Opublikowano
4 minuty temu, 4master napisał:

sprzęgło i 2 pompy, grzejniki i podłogówka, zastanawia mnie jedna rzecz, na kotle mam ustawione 40 stopni a na sprzęgle pokazuje mi termometr ok 35, a odległość jest może z 30 cm rura niezaizolowana. to możliwe że 5 stopni mi ucieka po drodze do sprzęgła?

Ja się jakoś szczególnie nie znam, ale w sprzęgle woda się miesza i może dlatego trochę inna temperatura ? 

Opublikowano (edytowane)

Też mam podobną różnicę, to chyba wynika z tego, że termometr analogowy pokazuje trochę inaczej.

Jeżeli termometr masz w sprzęgle to właśnie tak jak piszesz. 

Edytowane przez tommyp2
Opublikowano

chyba jutro zaizoluje rurkę od kotła do sprzęgła, zobaczę czy będzie różnica. widziałem gdzieś schematy działania sprzęgła i w pewnych sytuacjach woda może się mieszać z powrotem 

Opublikowano

To zależy jaką wydajność mają pompy w kotle i za sprzegłem. 

Możesz spróbować podkręcić pompę w kotle, może różnica się zmniejszy. 

Opublikowano (edytowane)

pompa na grzejniki ustawiona jest w opcji auto adapt - jest to pompa grundfosa i pobiera aktualnie 6W, obsługuje aktualnie ok. 10 grzejników, natomiast pompa na podłogówkę ustawiona jest na 2 biegu- stałe ciśnienie- tak wyczytałem że na podłogówkę tak powinno się ustawiać a w kotle jest pompa regulowana elektronicznie to się chyba sama dostosowuje w zależności jaki odbiór czynnika grzewczego? niech mnie ktoś poprawi jak się mylę

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta
Opublikowano

Tak jak piszesz... o ile dobrze pamiętam to możesz ustawić min. wydatek dla pompy CO, czyli bardziej z obrotami nie zejdzie. I to może by pomogło na różnicę temp. ... 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Panowie, co oznacza migający symbol krzywej grzewczej przy ST-2801?

@WojtuNie

Edytowane przez tommyp2
Opublikowano

Ale gdzie ten symbol miga,na wyświetlaczu kotła?

Jeżeli tak,to znaczy że krzywą zarządza sterownik zewnętrzny, czyli ST 2801.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak, miga na wyświetlaczu. 

Dzięki za odpowiedź.