Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł na pellet, jaki producent, a jaki nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

planuję wymianę kotła zasypowego na pelleciaka. Grzany będzie budynek z początku XX w., ściany z bloczków bazaltowych lanych (55 cm) i cegły, nieocieplony. Powierzchnia ogrzewania ok 120 m2. Do tej pory funkcjonował u mnie kopciuch 12kW i dawał radę. Strona cieplowlasciwie.pl podopowiada kocioł o mocy 13kW. Poczytałem trochę na forum na temat cech dobrego kotła i teraz zadaję sobie sobie pytanie jakich producentów kotły warto kupić, a jakich unikać i dlaczego (budowa, jakoś, warunki gwarancji, itp.)?

Jeśli możecie podzielcie się ze mną swoimi refleksjami.

Opublikowano (edytowane)

Też stoję przed tym dylematem. Czas ucieka bo jest coraz chłodniej a rozpalać kopciucha mnie odstrasza :/ . (choć paliłem od góry i starałem się aby było jak najczyściej) Trochę już czytałem tutaj na forum różne wypowiedzi. Sporo jest zdań aby unikać Kostrzewy, bo mają drogi i kiepski serwis i za każdą pierdołę trzeba słono płacić. Choć muszę przyznać, że kotły z nowym palnikiem VR są kuszące. Jednak opinie tutaj mnie zniechęciły. Jeden z forumowiczów, który wydaje się, że ma sporą wiedzę i ma tutaj reputację doradza kotły z palnikiem Kipi. I pomału zwracam uwagę właśnie na kotły z Kipi. Czerpie wiedzę od dwóch tygodni i wiem już, że w kotłach peletowych liczy się przede wszystkim  palnik i sterownik. Czytałem także opinie, że peletowiec powinien mieć pionowe kanały dla spalin, które ogrzewają wodę. Inne ważne cechy to możliwość spalania różnego pelletu (A1, A2 i B). Palniki Kipi z tego co doczytałem to umożliwiają. Ważną cechą kotła jest automatyczne czyszczenie palnika. To tak na początek. Jak coś sobie jeszcze przypomnę to napiszę.

Edytowane przez kosmitek
Opublikowano

Nikt nie pisze bo już się nikomu nie chce powtarzać wciąż tego samego. Tematów jest mnóstwo i wszystko zależy od zasobności portfela, tego czego oczekujesz od kotła oraz jak często chcesz go czyścić. 

Naprawdę wystarczy poszukać.