Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio została zamontowana u mnie pompa ciepła (dom jednorodzinny). Niestety mam problem z cyrkulacją ciepłej wody, pompa może chodzić godzinami, a i tak muszę czekać niecałą minutę na ciepłą wodę w kranie. Ciśnienie na zegarze przy naczyniu wzbiorczym pokazuje ponad 5bar. Czy jest taka możliwość że pompka nie daje rady pokonać tego ciśnienia i po zamontowaniu regulatora i zmniejszenia go cyrkulacja może zacząć działać prawidło? 

Opublikowano

Zdjęcie, jak pdłaczona jest do obiegu pompa cyrkulacyjna wraz z zaworami, zbiornikiem przeponowym itp.

Opublikowano

Jeśli pompa pracuje, ale nie ma efektu, to nitka cyrkulacji jest zapowietrzona. Tam są widzę fabryczne przyłącza 1"GZ. Ja je wywalam i montuję własne zawory z półśrubunkami, bo łatwiej mi instalację odpowietrzać. Ty musisz niestety zdemontować korpus silnika pompy odkręcając tą wielką nakrętkę mosiężną. Wcześniej oczywiście zakręcasz ten minizawór przed pompą (śrubokrętem o 90st). Od drugiej strony wodę przytrzyma wbudowany zawór zwrotny. Po zdemontowaniu silnika "jakoś" trzeba podstawić wiaderko i odkręcić ten minizawór aż woda płynąć będzie jednostajnym strumieniem. 

Po założeniu silnika przed jego solidnym dokręceniem puść delikatnie wodę, aby przestrzeń wirnika wypełniła się wodą. 

Ciśnienie w układzie nie ma znaczenia.

Opublikowano

O ile dobrze widzę na zdjęciu, to masz cyrkulację podłaczoną do zimnej wody. To ta sama rura z zaworem zwrotnym, od której odchodzi rura do zaworu bezpieczeństwa i zbiornika przeponowego.

image.png

Opublikowano (edytowane)

A do jakiej temperatury grzejesz CWU i czy planujesz zawór przeciwoparzeniowy? Jeśli tak, to musisz podłaczyć w ten sposób. Nie jest potrzebny wtedy osobny króciec cyrkulacji. i podłaczenie do zimnej wody pozostaje :)

image.jpeg.f83c2cd9bb879e26cb9a866eab10d7da.jpeg

PS:  Zauważyłem, że na szkicu brakuje dwóch zaworów zwrotnych, więc potraktuj to jako szkic pogladowy.

Ale masz prostą przeróbkę: zamiast kolana dajesz trójnik, trzy zawory zwrotne i będzie dobrze działać.

image.png.b83f4b92858ff1ee91324645766b34a1.png

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Tylko odpowiedni 3D kup :)