Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ZASOBNIK WODY CIEPŁEJ Z WĘŻOWNICĄ

Krzysztof1982

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pilnie poszukuje zasobnika wody do pieca na ekogroszek tak minimum 160 max 200L bo ten co mam jest zbyt mały i stary a teraz jak kupiłem piec chcemy wymienić zasobnik wody na jakiś w miarę dobry ale niezbyt drogi z wężownicą czy ktoś by mógł mi cos szybko polecić może ktoś coś wie i taki do tysiąca się znajdzie bo jak na razie widzę zasobniki za ponad 2 tysiące

To jasne, że szybciej się miesza, ale nawet przy grzaniu prądem z przerwą między tarfą  7h nie ma to znaczenia, a co dopiero przy ekogroszku, który przecież nie gaśnie nigdy. Natomiast zaletą dla mnie najważniejszą jest brak tego całego zielonego syfu, którym zarasta zasobnik poniżej wężownicy (przynajmniej na wrocławskiej wodzie), pomimo regularnego wygrzewania do 65C. 

Ja potrzebuje stojący bo teraz mamy 80L wiszący i większy nie wejdzie a nie chcę robić dodatkowych kosztów i instalować w innej części piwnicy zresztą chcę aby zasobnik wody od kotła był jak najbliżej pieca.

Panowie ja potrzebuję na już bo w piatek monter przychodzi i do tego czasu muszę juz go mieć.

A właśnie i poszukuje jeszcze zawór 3D fi 25 ze sterownikiem w zestawie. Myślałem że sam sterownik pieca wystarczy no ale monter mówi że sam zawór też musi byc ze sterownikiem

To Ty chcesz mieć pompę CO, cwu, zawór 4d i 3d w jednej prostej instalacji ? Nie ogarniam. Zasobnik Biawar, Lemet, od biedy Galmet - co tam masz pod ręką. 

A do czego to 3D? Pisałeś, że będzie 4D. Tak czy inaczej, ja wybrałem komplet Afriso, działa dobrze, ma 5 lat gwar.

https://www.afriso.pl/katalog-online/afriso/silowniki-elektryczne-arm-proclick-3-punktowe-spdt/produkt/1434310

Ty to wszystko jeszcze dobrze przemyśl - bo jak zapewnisz ochronę powrotu, jeśli zawór 3d będzie obniżał tylko temp. na grzejniki? I dobrze to wszystko przelicz, ponieważ zapowiada się instalacja przekraczająca grubo cenę taniego kotła. To bez szydery, radzę Ci jak brat. Wybulisz się jak za PC, a zostaniesz z zabytkiem techniki jednak, którego jedynym atutem miała być cena.

W dniu 22.08.2020 o 22:00, HarryH napisał:

https://www.afriso.pl/katalog-online/afriso/silowniki-elektryczne-arm-proclick-3-punktowe-spdt/produkt/1434310

Ty to wszystko jeszcze dobrze przemyśl - bo jak zapewnisz ochronę powrotu, jeśli zawór 3d będzie obniżał tylko temp. na grzejniki? I dobrze to wszystko przelicz, ponieważ zapowiada się instalacja przekraczająca grubo cenę taniego kotła. To bez szydery, radzę Ci jak brat. Wybulisz się jak za PC, a zostaniesz z zabytkiem techniki jednak, którego jedynym atutem miała być cena.

No ok ale troszkę cie nie rozumiem. Kupiłem nowy piec Skamp PV 13kw i muszę go wstawić na miejsce starego. I jak już sam zrozumiałem po przeczytaniu sporej ilości porad co do podłączenia takiego pieca to czy chcę czy nie muszę kupić nowy i większy zasobnik wody bo nas jest 4 osoby teraz mamy 80L i może 2 osoby się wykąpią a że mam syna 3 letniego i kąpie się w wannie więc 80l nie wystarczy. Do tego potrzebuję 2 pompy C.O 25/60 i C.W 25/40 zawór 3 lub 4 drożny tutaj decyzja jeszcze nie zapadła no i inne gadżety jak same zawory, złączki miedziane, kolanka i inne mniejsze rzeczy. Myślę że to chyba takie minimum żeby piec ze sterownikiem SKZP02 Full spełnił swoje zadanie więc nie wiem o co tobie chodzi.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

13 godzin temu, Krzysztof1982 napisał:

Myślałem że sam sterownik pieca wystarczy no ale monter mówi że sam zawór też musi byc ze sterownikiem

Sterownik kotła wystarczy, jeśli ma obsługę zaworu (SKZP-2 ją ma) Sam zawór zaś musi być na pewno z SIŁOWNIKIEM.

Co do samej instalacji: obniżenie temperatury na grzejniki zrób na 3D, zaś ochronę powrotu na pompie kotłowej. 

Jeśli jednak wybierzesz 4D, to już zrezygnuj z dodatkowego 3D, ale zastosuj dodatkową pompę obiegu kotłowego. W SKAMP-PV13 -o ile pamiętam-są króćce 5/4" - takie też dałbym rury od kotła do trójnika z odejściem na pompę CWU. Mieszacz 4D DN25 w ostateczności może zostać.

I w zupełności wystarczą pompy "40"-stki -  elektroniczne bez autoadaptu.

Edytowane przez gmaj22