AdamGlazbud Opublikowano 21 Sierpnia 2020 #1 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Witajcie ,posiadam piec Vaillant Ecotec Classic mam problem którego nie potrafił zdiagnozować serwisant.Piec który posiadam jest dwufunkcyjny w okresie letnim kiedy ogrzewanie wyłącza się kiedy używam ciepłej wody dwa pierwsze grzejniki rozgrzewają się bardzo mocno i mam wrażenie że zamiast pierwsze co powinna lecieć gorąca woda to jednak trwa to dość długo zanim poleci wodą ciepła i zaczynają grzać te pierwsze dwa grzejniki wraz z nią.Problem ten zniknął kiedy zamknąłem zawory wejścia i wyjścia CO pod piecem.Niestey jak zacznie się sezon będę musiał je otworzyć.Może ktoś z Was pomódź mi w określeniu czy to normalna praca pieca czy jednak awaria? Cytuj
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2020 #2 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Takie grzanie to opóźnione przełączenie zaworu sterującego grzaniem wody lub CO, powodem może być uszkodzona elektronika lub rzadziej blokowanie się mechaniczne tego zaworu. Sama część wygląda bardzo podobnie lub tak samo jak na tej aukcji https://allegro.pl/oferta/zawor-przelaczajacy-vaillant-vuw-242-2-3-9257624016 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi