Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, bardzo będe wdzieczny za pomoc. 

Jestem wesoły Romek i mam na przedmieściu domek. W tym domku wode, prąd i gaz....

I ogrzewanie podłogowe na 110m2.

A mój dylemat polega na tym że niewiem jaki kocioł wybrać. Przeglądałem forum i chyba macie pochlebne opinie na temat pieca Termet gold. I była by to chyba najtańsza opcja. 

Drugie pytanie to czy kocioł jedno funkcyjny czy dwu? Która technologia jest ekonomiczniejsza w użytkowaniu?

Z góry dziekuje za odpowiedzi.

Opublikowano

opcją preferowaną przez "specjalistów" jest ten na którym mają najwyższą prowizję

Dla użytkownika istotne jest jak kocioł obsłuży jego instalacje i jak będzie dopasowany do zapotrzebowania budynku. Jak sprawnie działa serwis tego kotła w okolicy i jakie są koszty części zamiennych do danego modelu. koszt samego czajnika oczywiście również ma znaczenie ale ten parametr pozostawiałbym na sam koniec 

Jeśli zatem masz 1 łazienkę i kuchnie tuż obok i od kotła do punktów odbioru CWU nie więcej niż 3-4 metry to możesz brać 2F. Jeśli masz już zamontowany zasobnik na CWU lub jest w planach to bież kocioł 1F.

2F szybko zagrzeje wodę przepływowo, minusem będzie jednak  wyższa moc minimalna co wpływa na ekonomie grzania chałupy w sezonie zimowym. Zwyczajnie nowy dom o niewielkiej powierzchni w okresach przejściowych potrzebuje poniżej 1KW aby uzupełnić straty a w ostre mrozy zapewne w okolicy 5-6KW. Sprawiając sobie kocioł 2F nie będzie on pracował płynnie tylko "taktował". Kocioł 1F jak dobrze poszukasz będzie miał moc minimalną w okolicy 1,9KW co ograniczy niekorzystne zjawisko częstych startów i stopów a na pewno bez żadnego problemu zagrzeje zasobnik CWU co zapewni ciepłą wodę w kilku miejscach jednocześnie. Do tego trzeba jeszcze popytać o serwis w okolicy i wtedy dopiero podejmować decyzję jaki model wybrać ostatecznie.