morgon Opublikowano 25 Lipca 2020 #1 Opublikowano 25 Lipca 2020 Cześć Wszystkim. Jestem w trakcie wymiany instalacji c.o. Podjąłem się tego sam, bo w zasadzie temat u mnie bardzo prosty. Kocioł gazowy na parterze, rozdzielacz i grzejniki na parterze i piętrze. Wymieniłem grzejniki na piętrze, trzy są blisko kotła, trzy trochę dalej. I właśnie te trzy blisko grzeją jak należy a trzy oddalone zimne jak lód. Zawory termostatyczne otwarte na maksa, więc to nie w nich problem. Zastanawiam się, czy to tylko kwestia odpowiedniego odpowietrzenia, czy też w tak prostej instalacji można jednak coś skopać? Cytuj
MikiQ Opublikowano 25 Lipca 2020 #2 Opublikowano 25 Lipca 2020 Słyszałeś o kryzowaniu? Spróbuj. Na pewno pomoże. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj
morgon Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor #3 Opublikowano 25 Lipca 2020 Pewnie że słyszałem, wspominałem o tym, ale chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem. Zakręciłem zawory na rozdzielaczu od tych ciepłych grzejników żeby zmusić wodę do zmiany szlaku, ale ona i tak nie popłynęła. To chyba jednak będzie kwestia odpowietrzenia, bo jeden z tych zimnych zaczyna żyć Cytuj
Animus Opublikowano 25 Lipca 2020 #4 Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Mogło też dojść do zamulenia części instalacji, szlamem, rdzą lub starymi pakułami. Odpowietrzyć, zkryzować na początek, ale i przeczyścić filtry. Edytowane 25 Lipca 2020 przez Animus Cytuj
morgon Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor #5 Opublikowano 25 Lipca 2020 Nie, to nie to. Grzejniki nowe, rury nowe. Nie wszystkie grzejniki mam podpięte, więc pomimo że rozdzielacz mam jako jeden z najniższych punktu,to z wolnych zaworów zrobiłem sobie odpowietrznik. Powietrza wychodzi tyle że ho ho! No i jakby piany pełno. Może to wpływ nowych materiałów? Cytuj
morgon Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor #7 Opublikowano 26 Lipca 2020 No i problem rozwiązany, jednak w tak prostej instalacji można coś skopać a stopień skomplikowania problemu jest wprost proporcjonalny do stopnia skomplikowania samej instalacji. Mianowicie w trosce o bezpieczeństwo dzieci na wkładki termostatyczne z których wystaje przecież trzpień, nakręciłem tymczasowo dołączone do zestawu kapturki, tylko że one zamknęły mi przepływ wody. Iście laicki błąd 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi