Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój poprzedni post był chaotyczny, teraz dzieci śpią więc spróbuję pisać z sensem.

Chce popełnić przeróbkę instalacji, przejść na ogrzewanie gazem.

Planowany kocioł to

ECOCONDENS GOLD PLUS 20 WKJ460
Obecnie w części mieszkalnej jest op, obgania to pompa 25/40, przed nią zawór 3d z siłownikiem i tech z pogodynką. 

Chciał bym zainstalować w piwnicy grzejniki.

Myślę aby z termeta bezpośrednio (bez sprzęgła ) podłączyć 3 grzejniki ( w piwnicy), oraz op z powyższym osprzętem (zawór, pompa)

W piwnicy temperaturę ustawiał bym ręcznie w okolicach 35/40 'c.

Góra sterowana jak dotychczas, pogodowo.

Grzejniki będą duże aby niska temp dały komfort w piwnicy.

Czy takie coś ma rację bytu?

Czy podany kocioł się nadaje?

Bardzo proszę ocenić, czy błądzę czy jednak coś z tego może być .

gf-smLo-URGL-95Bn_kotlownia-dostosowana-do-zasilania-ogrzewania-podlogowego-664x442-nocrop.jpg

Opublikowano

Na wstępie dzięki za pomoc w stworzeniu obecnej instalacji, trzy sezony pracy bez zarzutu.

Domyślam się że są braki w powyższym schemacie, na pewno zawór zwrotny na grzejniki, filtr przed pompa OP.

Co jeszcze potrzeba aby funkcjonowało to bezproblemowo?

Opublikowano

Przede wszystkim brak zaw zwrotnego na powrocie podłogówki i jak sam zauważyłeś na obiegu grzejników też.

Filtr przed pompą , filtry na powrocie do kotła , z resztą wymóg gwarancyjny.

Ja bym dał dodatkowe naczynie przeponowe - tak z 12l na powrocie, przed samym kotłem.

Będzie potrzeba sporo wiedzy i cierpliwości aby to wszystko wyregulować hydraulicznie.

Opublikowano

Wiedzę mam taką jaką zaczerpnąłem z forum, z cierpliwością też kiepsko, myślę że dam radę.

Ale...

Ogólnie żeby wykonać to ze sprzęgłem potrzebuje tylko sprzęgło, resztę osprzętu pozyskam z obecnej instalacji.

Robić ze sprzęgłem? będzie to lepiej funkcjonować?

Opublikowano (edytowane)

Najpierw zrób rys docelowy, z uwzględnieniem wszystkich uwag jakie były na temat tej instalacji.

W tak prostej instalacji sprzęgło ci nie potrzebne

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Super dzięki ! 

Mam kilka pytań co do sterowania, ogrzewanie podłogowe wiadomo, przez sterownik tech, grzejniki temp z ustawionej na kotle. 

Co będzie gdy grzejniki "pozakrecam", a minimalna temp na kotle to chyba 33'c, a temp na podłogę która przez większość zimy jest wystarczająca to 24/25'c czynnika.

Kocioł będzie taktował?

Opublikowano

Jak nie ma odbioru mocy z kotła to najpierw kocioł schodzi z mocą a następnie się wyłącza, a jak się załączy to przy małym obciążeniu zacznie się znowu wyłączać - czyli będzie taktował, na to nie ma rady , 

Można dostawić jakąś blokadę zewnętrzną temperaturą pomieszczenia lub czasówką zewnętrzną.

Opublikowano

W takim razie ekonomiczniejsze może się okazać niezakrecanie grzejników, lub tylko część.

Jeszcze pytanie odnośnie wybranego kotła, czy jest Ci znany ten model? Posiada chyba wbudowany sterownik pogodowy(który de fakto będzie nie używany), może poszukam coś prostszego i tańszego zarazem?

ECOCONDENS GOLD PLUS 20 WKJ460

Opublikowano

Sterowanie pogodowe ( wg temp zewnętrznej ) ma obecnie  w tym segmencie chyba każdy kocioł gazowy na rynku.

Akurat termety są tanie, a u ciebie idzie o dużą modulację mocy, a tą termet ma największą z kotłów o podobnej cenie.

Opublikowano

W takim razie pada na tego termeta, tym bardziej że w mieście jest serwisant. 

Dziękuję za pomoc, na pewno jeszcze się odezwę.

Ps. Czy taki zasobnik cwu może być, te termeta dość drogie 

https://www.bridom.pl/kospel-wymiennik-c.w.u.-stojacy-z-wezownica-spiralna-swk-100-termo-top-bialy?gclid=CjwKCAjwlZf3BRABEiwA8Q0qq1YM0tXoavh5MemyYxkSnzUY_RjeK87GMqYzawz3ctinuSKOL1OkMxoCXBkQAvD_BwE

• 1 rok później...