Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam piec kamen multi k5 15kw, sterownik bruli 1.1.30.c sposób spalania retortowy-grupowy, regulator pogodowy wyłączony.

Jestem na etapie wygrzewania posadzki temperatura zadana 60 piec podlogowka 55.

Kocioł nie potrafi osiągną tej temperatury zawór 4d otwarty na 100% wentylator cały czas chodzi. Stanęło na 52 stopnie na piecu podlogowka 46.

Tryb grzania między 8kw -16kw ustawione.

Na zdjęciach jak wygląda aktualnie sytuacja, proszę o pomoc.

IMG_20200607_134807.jpg

IMG_20200607_134831.jpg

IMG_20200607_134756.jpg

IMG_20200607_134839.jpg

IMG_20200607_134853.jpg

IMG_20200607_135144.jpg

Opublikowano

Nie spalony opał może świadczyć o małej kaloryczności opału - zła jakość opału.
Nie znam tego sterownika.
Są jakieś ustawienia czasu podawania i czasu przerwy?

Wysłane z mojego Mi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie spalony opał to za mało powietrza a nie niska kaloryczność 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Lub zaniska kaloryczność ustawiona (jeśli sterownik ma taka opcje) I sypie tym weglem bo myśli że ma z trocinami do czynienia . Powietrze w górę lub kaloryczność też w górę.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Bruli nie ma parametru kaloryczność, jeśli nie osiąga temp. to zwiększyć moc z 16 na 20kw. w spalaniu grupowym trzeba dobrze dobrać wiatr dla danej mocy. Wygrzanie podłogówki jest dużym obciążeniem dla kotła po wygrzaniu pewnie mocy można będzie ująć.

Opublikowano

Podniesienie mocy zwiększy nawęglanie palnika i będzie jeszcze więcej niespalonego węgla , trzeba podnieść powietrze i to sporo , a tak po za tym 55 na podłogę to za dużo , 30-35 stopni w zupełności wystarczy , przy paleniu w PID chodzi właśnie o to żeby piec modulował mocą i jak najrzadziej się odstawiał 

Opublikowano

Czemu tak jest dla 12 ?

IMG_20200607_134839.jpg

dla 8 jest 38% to dla 12 nie może być 25 % . Powinno być odpowiednio więcej , nie wiem ile to już musisz sam ustawic . Jeśli przy 8 jest ok to przy 12kw powinno być więcej powietrza . Czy to będzie połowa z 38 czy ile musisz już samemu dobrać. Jaka tam jest dmuchawa jakiej mocy ?

Opublikowano (edytowane)

Bo w spalaniu grupowym biorą udział dwie moce lub jedna np.8/8kw lub12/12kw, kolega ustawione ma   8-16 nie ma mocy pośredniej. To nie jest pid tylko coś pośredniego między dwustanem a pidem. Powietrze  z mojego doświadczenia powinno wzrastać o ok. 2 oczka na mocy dla dmuchawy 40 wat. Jeśli dla 8kw jest 38% i zakładając że jest poprawne to dla 12kw40% i dla 16kw powinno być 42% itd. na początek zwiększyć dmuchawę na 42-43% dla 16kw i obserwować.

Edytowane przez janklos12
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@janklos12 dokładnie o to mi chodziło :) nie może wzrastać moc w sensie naweglanie a spadać nadmuch . To ma być w równomiernie dobrane . Więcej mocy więcej powietrza . I to już trzeba samemu dopasowac do każdego stopnia .

Opublikowano

Dokładnie tak jest. mam na jednym kotle ogniwo10kw sterownik ecoal starszej wersji który ma między innymi spalanie grupowe i używałem go kilka lat. By to fajnie działało trzeba dobrze dobrać wiatr dla danej mocy. 

Opublikowano (edytowane)

Zdjęcie dmuchawy wrzucam.

W kwestii wygrzewania wrzucam protokół który dostałem od wykonawcy jastrychu.

Jak doprowadzić do tego aby kocioł mi wskoczył na ustawia temp 60 piec i 55 podlogowka?

Ustawienie które widzieliście dla poszczególnych mocy już sam zmieniałem i nie mam już pomysłu.

Wrzucam jeszcze zdjęcia z reszty ustawień może coś jest nie tak.

IMG_20200607_175654.jpg

IMG_20200607_175548.jpg

IMG_20200607_181741.jpg

IMG_20200607_181758.jpg

IMG_20200607_181733.jpg

Edytowane przez Thomas13
Opcje zaawansowane
Opublikowano (edytowane)

Daj 5 podań dla 16kw i wiatr 43-45% i popatrz na palnik jak by było mało to ustaw 20 kw i 5podań i dobierz wiatr. płomień ma być jasno -żółty nie czerwony ale i nie świecocy jak w palniku gazowym.  to jest dla mocy max, minimalna może zostać na 8kw ta fotka to jest z silnika motoreduktora.

Opublikowano (edytowane)

Wpa 06 jest mocną dmuchawą i te ustawienia wiatru które podałem są dla mojej wpa 07  która ma 34wat i dla palnika Burner-s  a  twoja dmuchawa ma pewnie z 80wat. trzeba obserwować ale za wiele wiatru też nie dobrze. Jaki tam jest palnik? daj foto płomienia

Opublikowano (edytowane)

Daje dla 16 kw 55% i 4 powtórzenia

Narazie bardzo powoli ale rośnie temp 0,1 stopnia na około 20s. Zobaczymy jak będzie za 1h. 

IMG_20200607_185342.jpg

Edytowane przez Thomas13
Płomień
Opublikowano

Co to za palnik? jak miałem jeszcze ecoal na drugim kotle 25kw , teraz jest skzp02 to dla palnika żeliwnego brucer-p przy dmuchawie wpa06   80wat  spalanie grupowe 8kw miałem 5 podań i 32%wiatru a dla 12kw 5podań i 34% wiatru. 55% to u mnie by węgiel wyrzucało z palnika, nie wiem ile ta wpa06 ma u ciebie wat? słabo widać na foto. Jedno jest pewne, powietrzem domu nie ogrzejesz , jeśli nie ogarniesz tego grupowego to można przejść na retorowy ręczny i ustawić podawanie 10s. przerwa 50 lub 60s i dobrać wiatr. Trzeba też wiedzieć że nie wszystkie podajniki podają taką samą ilość węgla w jednostce czasu.

Opublikowano

Czy może poświecić trochę po palniku jakimś światłem i zrobić foto . Kiepsko trochę wyglada ten płomień / tak nie równy . Czy czasem tam nie ucieka powietrze bokiem ? Na taka ilość powietrza powinna tam być rakieta :) 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie powinna być rakieta przy tej dmuchawie i 55% wiatr.

Znalazłem stary filmik jak wygląda płomień przy spalaniu grupowym  12kw, 6 podań i 34% moc dmuchawy wpa06, płomień jasno żółty nie kopcący, popiół dobrze przepalony i kruchy   

Opublikowano (edytowane)

Godzina minęła 55 stopni i tyle.

Aktualnie 8-16kw 55 % powietrze i 4 powtorzenia.

Wyczyściłem trochę do około palnika i tak wygląda płomień.

IMG_20200607_200456.jpg

Edytowane przez Thomas13
Plomien
Opublikowano

płomień ok, ale palnik to raczej nie uszczelniony

Opublikowano

Widać tam przedmuchy , bez uszczelnienia można by powiedzieć że to maks jaki da się zrobić teraz . Powietrze które leci bokiem a moim zdaniem leci go stanowczo za dużo , chłodzi kocioł I koniec kropka z osiągami .

Trzeba uszczelnic palnik . I jak na tak wielka dmuchawe to  zjechać z powietrzem O polowe . Tylko to są plany na późnej . Teraz na szybko trzeba się brać za palnik i później stroic go .

Opublikowano

Nie to nie powód do reklamacji, dodać 1-2 podania do 16kw lub przejść na 20kw 5 podań a po wygrzaniu tej podłogówki uszczelnić palnik i dobrać jeszcze raz powietrze

Opublikowano (edytowane)

Wchodzę na 20kw 5 podań zobaczymy czy temperatura będzie rosnąć.

Jak nie będzie dalej rosnąć to chyba tylko zostało spróbować inny groszek ?

Macie może dla mnie jakiś dobry filmik/instruktaż jak uszczelnić palnik ?

A jakbym przejść na retortowy ręczny będziemy mieli wtedy większe pole manewru ?

Zmiana aktualnie nic nie dała groszek jest podawany częściej a temp nie rośnie....

Edytowane przez Thomas13
Spalanie