arthuluss Opublikowano 25 Kwietnia 2020 #1 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Witam. Wpadłem ma pomysł aby przejść na fotowoltanike z zamiarem Ogrzewania domu w zimie elektrycznie. Pytanie moje jest takie. Jak obliczyć ile KW potrzebuje na metr kwadratowy aby osiągnąć temperaturę 21 stopni. Dod, ze chce podłączyć grzałki do instalacji wodnej która już mam. Dom jest drewniany, ocieplony wełna kamienna. Jestem ciekaw czy to się opłaca? Pozdrawiam Artur Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outsider Opublikowano 25 Kwietnia 2020 #2 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 https://cieplowlasciwie.pl/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 25 Kwietnia 2020 #3 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Jak idzie o poważne działania to trzeba wykonać audyt OZC , który określi zapotrzebowanie na ciepło ( moc grzewczą) dla każdego z pomieszczeń osobno. Strona ciepłowłaściwe.pl to tylko pierwsze przybliżenie - ot taka zabawka dla forumowiczów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 25 Kwietnia 2020 #4 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Jeśli wiesz ile wcześniej spalałeś opału i jakiego, to da się to przeliczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 25 Kwietnia 2020 #5 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 6 godzin temu, arthuluss napisał: Pytanie moje jest takie. Jak obliczyć ile KW potrzebuje na metr kwadratowy aby osiągnąć temperaturę 21 stopni. Zalecam montaz cieplomierza/y i po jednym sezonie bedziesz znal ta wartosc dokladnie przy Twoim sposobie uzytkowania budynku oraz biezacych warunkow pogodowych. To pomoze Ci zaplanowac dalsza inwestycje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automatyk Opublikowano 27 Grudnia 2020 #6 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 napisz cos wiecej o domu ile metrów chociaż zeby dac obraz czy wogóle jest sens Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.