Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Problem z kr贸tkim obiegiem SAS Bio Solid 25kW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, we wrze艣niu ubieg艂ego roku wymieni艂em kocio艂ek "kopciucha" SAS UWT na Bio Solida 25kW z Tech St555p. W instalacji zosta艂 zamontowany zaw贸r 4D, si艂ownik, pogod贸wka i sterownik pokojowy 281C. Wszystko og贸lnie spisywa艂o si臋 bardzo dobrze, komfort niesamowity, lecz mia艂em dosy膰 du偶e spalanie. Kocio艂 zamontowany w domu 290m2, ale obecnie grzeje ok 150m2 i boiler 250l. Ustawiony na 65% mocy, tryb rozpalania. Spali艂em ponad 5t. Bywa艂y momenty, 偶e co 4 dni trzeba by艂o 艂adowa膰 zasobnik przy temperaturach -11 -13C. Pal臋 w PID, pompy r贸wnoleg艂e, pellet Gold A1 DIN. W domu temperatura 23C, dom cz臋艣ciowo ocieplony. Dodatkowo kot艂em bardzo mocno "szarpa艂o", tj cz臋sto wchodzi艂 w tryb nadzoru. Po prze艣wietleniu wielu temat贸w na tym forum zacz膮艂em si臋 interesowa膰 tematem "kr贸tkiego obiegu". Po 2 dniach obserwacji mam nast臋puj膮ce spostrze偶enia:

1. Podczas rozruchu do ogrzewania CO, bez w艂膮czonej funkcji ochrona powrotu,聽聽kocio艂 bardzo d艂ugo nabija艂 temperatur臋 zadan膮, tj 61C. Pompy startowa艂y przy 45C, ale wtedy zaw贸r 4D by艂 praktycznie otwarty na max i na powrocie mia艂em ok 30C mimo, 偶e na zasilaniu mia艂em np 45-50C, temperatura gaz贸w wylotowych do 110-120C.

2. Przy ustabilizowanej sytuacji, za艂膮czenie grzania CWU powodowa艂o olbrzymi spadek temperatury na CO, zaw贸r musia艂 otwiera膰 si臋 prawie do max aby uzyska膰 zadan膮 temperatur臋, powr贸t oczywi艣cie "zimny" tj 40-38C zasilanie np 63C, temperatura gaz贸w wylotowych tak samo jak wy偶ej.

3. Po za艂膮czeniu funkcji "ochrona powrotu" i ustawieniu minimalnej temperatury na 39C, pierwsze co rzuci艂o si臋 w oczy, piec zacz膮艂 bardzo szybko osi膮ga膰 temperatur臋 zadan膮,聽 zaw贸r przymyka艂 si臋, gdy wystudzi艂 si臋 powr贸t i ci膮gle oscylowa艂 przy ok 45C podczas rozruchu ogrzewania w domu, aby uzyska膰 50C na powrocie przy zasilaniu 64C i puszczeniu 43C na instalacj臋. Co ciekawe piec mia艂 du偶o mniejsze wahania temperatury, gazy wylotowe przy rozruchu by艂y na poziomie 70C max zanotowa艂 80C.

4. Przy rozruchu CO i CWU i za艂膮czonej funkcji ochrona powrotu, do momentu otwarcia 50% na zaworze 4D, praktycznie nie wzrasta艂a temperatura na instalacji CO, powr贸t mia艂 >45C. Natomiast po przekroczeniu 50%, od razu na CO temperatura ros艂a, ale powr贸t zimny. Jakby pompa CO zassa艂a ca艂膮 ciep艂膮 wod臋. Suma sumarum, dzia艂a艂o to jak lekki priorytet boilera. P贸ki on nie nagrza艂 si臋 na tyle, aby powr贸t dogrza膰, na dom nie sz艂o ciep艂o.

Wnioski:

Problem z obiegiem kr贸tkim-kot艂owym.

Niestety fachowcy, kt贸rzy montowali mi piec, powiedzieli 偶e pompy kot艂owej nie potrzebuj臋. Jednak robili po raz 1 taka instalacj臋 z si艂ownikiem i sterowaniem pokojowym. Ze wzgl臋du na m贸j m艂ody wiek by艂y sprzeczki, mimo, 偶e mia艂em racj臋. Przechodz膮c do sedna. Chcia艂bym t臋 instalacj臋 przerobi膰, doda膰 pomp臋 kot艂ow膮, ale zastanawiam si臋 nad dwoma opcjami, pompa na rurze od powrotu 4D, kt贸ra musia艂a by chodzi膰 non stop, czy zrobienie bypass z zasilania do powrotu i tam pompa, podpi臋ta pod sterownik i w艂膮czaj膮ca si臋 w zakresie 40-55C. Chcia艂bym osi膮gn膮膰 wi臋ksz膮 stabilno艣膰 ca艂ego systemu i ograniczy膰 spalanie. Wszystko rozrysowa艂em i opisa艂em na zdj臋ciu.Moim g艂贸wnym problemem jest to, je艣li zamontuj臋 pomp臋 na powrocie z 4D, to czy b臋dzie ona musia艂a chodzi膰 ci膮gle? Zale偶y mi na tym, aby ona wy艂膮cza艂a si臋 wtedy, kiedy nie potrzeba.Czy tak膮 mo偶liwo艣膰 da mi opcja druga, gdzie zasilenie pompy jest przed zaworem 4D i powr贸t za zaworem 4D i chodzi wtedy kiedy potrzeba, ale wi臋ksze koszty przer贸bek?聽Z g贸ry dzi臋kuj臋 za pomoc! :) Mi艂ego wieczoru i pozdrawiam.

Do forum.jpg

Edytowane przez SlowMan
Go艣膰 Digitrax
Opublikowano

Pompa obiegu kot艂owego jest wymagana. Jak sam zauwazy艂e艣 zaworem 4D regulujesz poprawnie obiec CO albo temp. powrotu. Na jednej pompie tak b臋dzie. Brzydko m贸wi膮c "nasrali" tych kolanek, 偶e szok. Wystarczy艂yby dwa. Instaluj pomp臋 a problemy Twe znikn膮.

Opublikowano

Jesli kolega na kaloryferach posiada glowice termostatyczne to w 1 kolejnosci uruchomic ochrone powrotu na 45 stopni, i korzystac z ochrony oferowanej przez zawor 4d i sterownik

Jesli kolega temp. W pomieszczeniach reguluje zaworem 4d to zamiast bawic sie w pompe kotlowa zainstalowalbym zawor termostatyczny esbe vtc 50 stopni, (pytanie do bardziej doswiadczonych kolegow czy przy zaworze esbe vtc bedzie potrzebna pompa)

Wys艂ane z mojego LG-M700 przy u偶yciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

@mkaczkoA jak sadzisz...?

Wod膮 przez termostat sama pop艂ynie na powr贸t?

@SlowMan聽w twoim przypadku 艂atwiej b臋dzie z pomp膮 na powrocie z 4d. Dlaczego boisz si臋 pracy pompy non stop, same zalety tego b臋d膮.

Jak kupisz nowa pomp臋 energooszcz臋dna kt贸ra b臋dzie pracowa膰 poni偶ej 8 Wat.

Przy bajpasie pompa r贸wnie偶 b臋dzie musia艂a pracowa膰 non stop aby uzyska膰 po偶膮dany efekt.

Edytowane przez Darekgra
Go艣膰 Digitrax
Opublikowano
11 godzin temu, mkaczko napisa艂:

pytanie do bardziej doswiadczonych kolegow czy przy zaworze esbe vtc bedzie potrzebna pompa

B臋dzie. Dojdzie te偶 sprz臋g艂o.

Gdyby robi艂 od pocz膮tku zgodnie ze sztuk膮 to by wystarczy艂 zaw贸r 3D 1 cal z pomp膮 CO plus pompa kot艂owa. Skutecznie i tanio.

Teraz najtaniej to b臋dzie doinstalowa膰 pomp臋 kot艂ow膮 bo kas臋 na zaw贸r 4D ju偶 wyda艂.

Opublikowano
14 godzin temu, Digitrax napisa艂:

Pompa obiegu kot艂owego jest wymagana. Jak sam zauwazy艂e艣 zaworem 4D regulujesz poprawnie obiec CO albo temp. powrotu. Na jednej pompie tak b臋dzie. Brzydko m贸wi膮c "nasrali" tych kolanek, 偶e szok. Wystarczy艂yby dwa. Instaluj pomp臋 a problemy Twe znikn膮.

Witam, bardzo dzi臋kuj臋 za odpowied藕. Najwi臋ksze w膮tpliwo艣ci u mnie powoduje pytanie, co si臋 stanie jak zamontuje pompe na powrocie zaworu 4D w momencie braku zasilania, na piecu mam 61C, na instalacj臋 40C? Albo jakby po prostu pompa pad艂a?聽

Druga sprawa, u siebie mam pompy Grundfos Alpha 1L, o takiej te偶 my艣la艂em, tylko pytanie jak to wszystko wyregulowa膰, aby ka偶da pompa dzia艂a艂a ok. Niestety b臋dzie to na mojej g艂owie, gdy偶 fachowcy nie robili takich zaawansowanych instalacji. Dodatkowo u szwagra bedzie montowany ten sam piec w wersji 14kW i chcia艂bym dopilnowa膰 wszystkiego.聽

Opublikowano

Najlepiej zamontowa膰 pomp臋 Wilo Yonos Pico 1-4 mo偶na 艂adnie ja ustawi膰 . Co do tej sytuacji co pisa艂a艣 najlepiej jest zakupi膰 UPS .聽

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kazio321 napisa艂:

Najlepiej zamontowa膰 pomp臋 Wilo Yonos Pico 1-4 mo偶na 艂adnie ja ustawi膰 . Co do tej sytuacji co pisa艂a艣 najlepiej jest zakupi膰 UPS .聽

Czyli w tym przypadku jak zabraknie pr膮du jak woda pokona opory pompy? Co sie stanie? Jak rozumiem w przypadku zrobienia bypass zasilanie przed zaworem i powr贸t za, przy braku bracy pompy bedzie dzia艂a膰 grawitacja?聽

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

@SlowMan聽nie rozumiem dlaczego problem braku zasilania wi膮偶esz z pomp膮 na powrocie?

Jak zbraknie pr膮du w sieci to ta pompa na powrocie nie b臋dzie mie膰 dla Twojej instalacji聽偶adnego znaczenia, je艣li nie masz zasilania awaryjnego to kocio艂 i ca艂a reszta te偶 przestanie pracowa膰 i w domu b臋dzie mr贸z. Tak偶e do tego wszystkiego je艣li zdarzaj膮 si臋 u ciebie d艂u偶sze przerwy w dostawie energii elektrycznej radz臋 zaopatrzy膰 si臋聽w zasilacz awaryjny.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Darekgra napisa艂:

@SlowMan聽nie rozumiem dlaczego problem braku zasilania wi膮偶esz z pomp膮 na powrocie?

Jak zbraknie pr膮du w sieci to ta pompa na powrocie nie b臋dzie mie膰 dla Twojej instalacji聽偶adnego znaczenia, je艣li nie masz zasilania awaryjnego to kocio艂 i ca艂a reszta te偶 przestanie pracowa膰 i w domu b臋dzie mr贸z. Tak偶e do tego wszystkiego je艣li zdarzaj膮 si臋 u ciebie d艂u偶sze przerwy w dostawie energii elektrycznej radz臋 zaopatrzy膰 si臋聽w zasilacz awaryjny.

Mo偶e nie tyle pompe na powrocie wi膮偶e z brakiem zasilania co z sytuacja co sienstanie jak ona si臋 popsuje a ca艂a reszta bedzie pracowac normalnie? Piec nie uszkodzi si臋? Jak rozumiem, pompa musia艂a by pracowa膰 ci膮gle powy偶ej 35C na kotle? Dobrze rozumiem? Druga sprawa, wersja z bypass kt贸ry dogrzewa wtedy kiedy trzeba ma wi臋ksz膮 elastyczno艣膰? Mam obej艣cia grawitacyjne i mimo braku zasilania piec jednak ma mo偶liwo艣膰 wyrzucenia ciep艂a na instalacj臋. Chyba 偶e przesadzam z bezpiecze艅stwem. Kolokwialnie m贸wi膮c, "aby nic nie wybuch艂o" ;) jak bedzie brak pr膮du ;)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Pompa CO przepchnie wod臋 przez niedzia艂aj膮ca pomp臋. A co ma wybuchn膮膰 jak kocio艂ek wyga艣nie w 2-3聽minuty聽po zaniku napi臋cia.

Naczynie przeponowe oraz zaw贸r bezpiecze艅stwa masz w聽instalacji?

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)
1 godzin臋 temu, Darekgra napisa艂:

Pompa CO przepchnie wod臋 przez niedzia艂aj膮ca pomp臋. A co ma wybuchn膮膰 jak kocio艂ek wyga艣nie w 2-3聽minuty聽po zaniku napi臋cia.

Naczynie przeponowe oraz zaw贸r bezpiecze艅stwa masz w聽instalacji?

To ju偶 rozumiem wszystko :). Przy rozruchu pompa na powrocie 4D b臋dzie si臋 w艂膮cza膰 przy np 35C na CO i b臋dzie ci膮gle pracowa膰 do kolejnego wyga艣ni臋cia kot艂a, dobrze rozumiem? Wersja z bypassem te偶 jest poprawna i b臋dzie dogrzewa膰 w razie potrzeby, zgadza si臋?. Jeszcze mo偶e bezsensowne pytanie, ale je艣li za艂o偶ymy ze zaw贸r bedzie otwarty w 60%, to sk膮d mam pewno艣膰 偶e pompa zaci膮ganie wod臋 z zasilania a nie tylko zimn膮 z powrotu?

Co do pytania odno艣nie naczynia przeponowego, mam grup臋 bezpiecze艅stwa z zaworem i naczyniem, instalacja ci艣nieniowa wraz z systemem kt贸ry w razie zagotowania wody, wypuszcza ciep艂膮 wod臋 do kanalizacji a wpuszcza zimn膮, to chyba ta w臋偶ownica sch艂adzaj膮ca? Dobrze my艣l臋?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, SlowMan napisa艂:

To ju偶 rozumiem wszystko :). Przy rozruchu pompa na powrocie 4D b臋dzie si臋 w艂膮cza膰 przy np 35C na CO i b臋dzie ci膮gle pracowa膰 do kolejnego wyga艣ni臋cia kot艂a, dobrze rozumiem?

Wszystko dobrze tylko b臋dzie pracowa膰 a偶 temperatura CO spanie poni偶ej temperatury za艂膮czania.

Wersja z bypassem te偶 jest poprawna i b臋dzie dogrzewa膰 w razie potrzeby, zgadza si臋?

Mo偶e聽tak... te偶 b臋dzie dzia艂a膰 ale przy ju偶 zamontowanym zaworze 4D bardziej poprawn膮 wersja jest pompa na powrocie. Dla dobrej stabilizacji pracy kot艂a ta na bypassie tak偶e powinna pracowa膰 ca艂y czas.

za艂o偶ymy ze zaw贸r bedzie otwarty w 60%, to sk膮d mam pewno艣膰 偶e pompa zaci膮ganie wod臋 z zasilania a nie tylko zimn膮 z powrotu?

Pewno艣ci nie masz i nie mo偶esz mie膰 bo tak nie b臋dzie :)

Pompa b臋dzie ci膮gn臋艂a teoretycznie 60% z powrotu a 40 z zasilania, z t膮 ma艂膮 r贸偶nic膮 偶e przy otwarciu zaworu na 60% woda na powrocie wcale nie b臋dzie zimna tylko kilka stopni ch艂odniejsza od temperatury wody zasilaj膮cej obieg CO za zaworem 4D. Wi臋c jak do艂o偶ysz聽do tego 40% wody z kot艂a b臋dzie BDB.

Co do NP,聽 ZB i instalacji sch艂adzaj膮cej je艣li聽masz to wszystko wpi臋te pomi臋dzy zaworem 4D a kot艂em to jest ok.

@SlowMan聽a patrz膮c na te niewyra藕ne zdj臋cie je艣li jest to zaw贸r DBV聽2 to jest on bardzo 藕le zamontowany i a偶 strach pomy艣le膰 co autor instalacji mia艂 na my艣li to tworz膮c, co i jak聽zrobione z ZB i NP nie wida膰.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

@Darekgra聽nie mam poj臋cia dlaczego forum tam obci臋艂o to zdj臋cie, w pe艂nym formacie jest ono wyra藕ne. Ale tutaj wida膰 zaw贸r 4D i ten uk艂ad sch艂adzaj膮cy. Grupe bezpiecze艅stwa, tak to nazwali mam podpi臋t膮 na powrocie zasilania CWU, wszystko mi臋dzy kot艂em a 4D.

20200419_150404.jpg

Opublikowano (edytowane)

tam gdzie wpi臋to do kot艂a聽rur臋 spustow膮 to normalnie umieszcza si臋 kapilar臋 troch臋 innego zaworu zabezpieczaj膮cego SYR.

20200419_150404.jpg.5c0cbcb0f28ca7a25637d4edd35c356e.jpg

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

@Darekgra聽to w obecnej sytuacji to co ten zaw贸r mi daje? Czy on tylko m贸g艂by wi臋cej szk贸d narobi膰? Og贸lnie panowie upierali si臋 przy ustawieniu po艂o偶enie zawierad艂a w 4D i by艂a straszna awantura i sz艂y teksty "jeste艣 m艂ody i nic si臋 nie znasz a my instrukcji nie potrzebujemy" i mia艂em ju偶 ich wyrzuci膰 z domu, a聽jak pojechali艣my do sklepu to mia艂em racj臋 jednak. Teraz pytanie co z tym zaworem trzeba by艂o by zrobi膰?

Opublikowano (edytowane)

Zaw贸r sch艂adzaj膮cy teraz nie daje kompletnie nic :), trzeba to jak najszybciej przerobi膰.

Co do zaworu 4D potrzeba wi臋cej zdj臋膰 ze zdj臋tym si艂ownikiem oraz z parametrami zaworu oraz samego聽si艂ownika聽zrobionymi w tym samym czasie pracy kot艂a.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

@Darekgra聽zaw贸r 4D dzia艂a ok, bo ca艂a zim臋 pali艂o si臋, ustawienie i sterowanie ok, bo sam wszystko konfigurowa艂em. Teraz tylko ta instalacja sch艂adzaj膮ca... Ci sami fachowcy maj膮 robi膰 i szwagra... i u mnie montowa膰 pomp臋 kot艂ow膮. Kurde na ka偶dym kroku musisz pilnowa膰. Przyznam szczerze 偶e nie zna艂em si臋 az tak, temu odpu艣ci艂em pomp臋 kot艂ow膮 bo oni mi odradzili. Co do zaworu schladzaj膮cego, czy jest r贸偶nica z kt贸rej strony podepn臋 wod臋 z sieci, a gdzie do powrotu CO?聽

I zdj臋cia reszty instalacji

A to gdzie obecnie jest wpiety spust z zaworu schladzaj膮cego to ma by膰 za艣lepione? Czy co tam ma si臋 podpi膮膰?

20200420_173807.jpg

20200420_173819.jpg

Edytowane przez SlowMan
Opublikowano

Tak wej艣cie wody zimnej to zaworu jest oznaczone strza艂k膮 na zaworze tak samo i wyj艣cie do powrotu do kot艂a.

Tam gdzie jest wpi臋ta rura spustowa do kot艂a nale偶y za艣lepi膰.

Zawory bezpiecze艅stwa o jakim ci艣nieniu otwarcia s膮 wstawione?

Opublikowano

@Darekgra聽Co do zaworu bezpiecze艅stwa to nie mam poj臋cia ;) widz臋, 偶e pope艂ni艂em b艂膮d bezgranicznie ufaj膮c inatalatorowi. Reasumuj膮c, u mnie daj臋 pomp臋 na powr贸t 4D, pytanie czy Grundfos Alpha 1L 40stka mo偶e by膰? Chodzi艂a by na 1 biegu?. Przerobienie zaworu sch艂adzaj膮cego.聽

Jak b臋d膮 u szwagra montowa膰 od nowa to zrobi膰 tak samo jak u mnie, czy optowa膰 za bybassem? Instalacja b臋dzie taka sama, tj 4D si艂ownik pompa cwu, co, kotlowa i jeszcze cyrkulacja cwu.

Opublikowano (edytowane)

Warto艣膰 zawor贸w bezpiecze艅stwa jest na opisana na tych czerwonych pokr臋t艂a h.

Co do pomp to z gruntfosami obiegowymi nie mam zbytnio doczynienia. Ale u siebie i nie tylko mam Wilo yonos poco 25/1-4 ma p艂ynna regulacj臋 wi臋c mo偶na do艣膰 precyzyjnie parametry pracy dostroi膰 do instalacji.

U szwagra zr贸b tak jak u siebie tzn pomp膮 na powrocie 4d.

Na obiegu CWU oraz CO masz zmontowane zawory zwrotne?

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

@Darekgra聽pyta艂em o strony pod艂膮czenia wody do zaworu, bo na zdj臋ciu zaznaczy艂e艣, 偶e z lewej strony jest do powrotu kot艂a ,a z prawej zasilanie z wodoci膮gu, w instrukcji jest odwrotnie?Screenshot_2020-04-20-19-33-47.thumb.png.648ed9f4cc2374f1516caa341e6ef03a.png

Popatrz.

Co do zawor贸w zwrotnych, przy pompie cwu jest, ale przy co mam tylko grzybkowy.

A jeszcze mia艂bym pytanie inne, co w przypadku jak kocio艂 b臋dzie miec np 60C, pompa cwu i co stoi, a pompa kot艂owa si臋 popsuje i zaw贸r 4D zamkni臋ty? Jak si臋 kocio艂 zachowa?聽

Opublikowano (edytowane)

Co do kierunk贸w pod艂膮czenia, sprawd藕 strza艂ki (opisy) na obudowie zaworu.

To na CO warto by by艂o te偶 zz zamontowa膰.

Nad zaworem 4d masz dwa odej艣cia w prawo mo偶esz to opisa膰.

Co do sytuacji opisanej powy偶ej kocio艂ek osi膮gnie zadan膮 temperatur臋 a po przebiciu o 5 stopni poprostu si臋 wygasi lub przejdzie w nadz贸r zale偶nie od ustawie艅.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

@Darekgrana kurku zaworu jest napisane 2.5Bar. Co do podlaczenia zaworu schladzajacego, to jesli na prost mam koniec spustowy co podpinam sie do kanalizacji, to z lewej powinno byc woda z sieci a z prawej do kotla. U mnie chocia偶 zasilanie si臋 im uda艂o ;)

Opublikowano (edytowane)

Tak jeszcze... Ju偶 wiem dlaczego nad zaworem na zdj臋ciu masz dwa odej艣cia w prawo... Po co ci ten zaw贸r r贸偶nicowy i bypass bez napi臋cia i tak nic nie b臋dzie dzia艂a膰, o sprawnym dzia艂aniu grawitacji te偶 zapomnij...

Ps

Kto Ci doradzi艂 tak膮聽 besti臋 o mocy 26kW?

Edytowane przez Darekgra

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.